Bukan hanya untuk hiasan Halloween, inilah kelebihan labu untuk kesihatan

, Jakarta - 31 Oktober dikenali sebagai Hari Halloween . Perayaan yang berasal dari negara-negara Barat juga mula dirayakan di Indonesia. Tidak hanya sinonim dengan pakaian yang aneh dan menyeramkan, perayaan Halloween juga tidak lengkap tanpa hiasan labu. Malah, pelbagai pertandingan dan festival diadakan untuk menghias buah oren. Nah, tahukah anda bahawa labu sering dijadikan hiasan? Halloween Ini sebenarnya mempunyai banyak faedah kesihatan, anda tahu. Lihat faedah labu untuk kesihatan di sini.

Labu adalah sejenis buah yang tergolong dalam keluarga Cucurbitaceae . Buah ini sering dijadikan hiasan Halloween kerana bentuknya yang unik dan warnanya cerah. Namun, di sebalik semua itu, labu ternyata mempunyai kandungan nutrisi yang cukup lengkap. Terdapat sekurang-kurangnya 19 vitamin dan mineral, termasuk antioksidan dan serat, serta pelbagai nutrien lain, seperti karbohidrat, kalori, dan protein. Atas sebab ini, labu dapat memberikan banyak manfaat kesihatan.

1. Mengurangkan Risiko Penyakit Kronik

Radikal bebas adalah sejenis molekul yang terhasil dari proses metabolisme badan kita. Walaupun sangat tidak stabil, radikal bebas mempunyai peranan penting, iaitu memusnahkan bakteria berbahaya. Walau bagaimanapun, radikal bebas yang berlebihan dalam tubuh dapat mewujudkan keadaan yang disebut tekanan oksidatif, yang telah dikaitkan dengan pelbagai penyakit kronik, termasuk penyakit jantung dan barah.

Labu mengandungi antioksidan, seperti alpha karoten, beta karoten, dan beta-cryptoxanthin . Antioksidan ini dapat meneutralkan radikal bebas dan mencegahnya merosakkan sel-sel di dalam badan anda.

Baca juga: Jangan Dikalahkan oleh Radikal Bebas, Cegah Dengan Astaxanthin

2. Meningkatkan Sistem Imun

Labu mengandungi banyak nutrien yang dapat meningkatkan sistem imun anda. Pertama, terdapat kandungan beta-karoten yang tinggi yang dapat ditukar tubuh menjadi vitamin A. Kajian menunjukkan bahawa vitamin A dapat menguatkan sistem imun dan membantu melawan jangkitan. Sebaliknya, orang yang kekurangan vitamin A cenderung jatuh sakit.

Selain itu, labu juga kaya dengan vitamin C yang terbukti dapat meningkatkan pengeluaran sel darah putih, membantu sel-sel imun berfungsi dengan lebih berkesan, dan mempercepat proses penyembuhan luka.

Labu juga merupakan sumber vitamin E, zat besi, dan folat yang hebat, semuanya terbukti dapat menguatkan sistem imun.

3. Menjaga Kesihatan Mata

Penglihatan seseorang akan menurun seiring bertambahnya usia. Nasib baik, ini dapat dicegah dengan memakan nutrien yang betul. Labu kaya dengan nutrien yang bermanfaat untuk mengekalkan ketajaman penglihatan. Contohnya, kandungan beta-karoten yang dapat membekalkan vitamin A yang diperlukan oleh tubuh. Penyelidikan menunjukkan bahawa kekurangan vitamin A adalah penyebab kebutaan yang paling biasa. Dari analisis 22 kajian, para saintis mendapati bahawa orang yang mengonsumsi beta-karoten mempunyai risiko katarak yang jauh lebih rendah, yang juga merupakan penyebab kebutaan yang biasa.

Selain itu, labu juga merupakan sumber lutein dan zeaxanthin terbaik. Kedua-dua sebatian ini dapat mengurangkan risiko degenerasi makula dan katarak yang berkaitan dengan usia. Kandungan vitamin C dan E yang dimiliki oleh labu juga berfungsi sebagai antioksidan yang dapat mencegah radikal bebas merosakkan sel di mata.

Baca juga: Serangkaian penyebab kebutaan yang perlu diperhatikan

4. Menurunkan Berat Badan

Labu dianggap makanan yang baik untuk menurunkan berat badan kerana kaya dengan nutrien, tetapi rendah kalori. Oleh itu, anda boleh makan labu dalam jumlah banyak tanpa perlu risau akan gemuk, kerana kalori yang anda perolehi masih sedikit. Selain itu, labu juga merupakan sumber serat yang baik yang dapat membuat anda kenyang lebih lama, jadi anda tidak tergoda untuk makan banyak.

Baca juga: Sesuai untuk Menu Diet, Inilah 5 Khasiat Epal

5. Menjaga Kesihatan Jantung

Labu juga mengandungi pelbagai nutrien yang dapat meningkatkan kesihatan jantung anda. Buah ini tinggi kalium, vitamin C dan serat yang diketahui sangat baik untuk jantung. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mendapat pengambilan kalium yang lebih tinggi cenderung mempunyai tekanan darah rendah dan risiko strok yang lebih rendah, yang keduanya merupakan faktor risiko penyakit jantung.

Labu juga kaya dengan antioksidan yang dapat melindungi kolesterol LDL buruk dari pengoksidaan. Apabila zarah kolesterol LDL teroksidasi, mereka berkumpul di sepanjang dinding saluran darah yang dapat menyempitkan saluran darah, sehingga meningkatkan risiko penyakit jantung.

Itulah faedah kesihatan yang boleh anda perolehi daripada memakan labu secara berkala. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai makanan tertentu dan kandungan gizi di dalamnya, tanyakan kepada pakar secara langsung menggunakan aplikasi tersebut . Dalam , anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video untuk mendapatkan nasihat kesihatan dan cadangan ubat. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 9 Manfaat Kesihatan Labu yang Kesan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found