Banyak Perkawinan Berkahwin, Menyedari Bahaya untuk Kesihatan

Jakarta - Setelah berkahwin awal, masyarakat kembali terkejut dengan isu perkahwinan lain. Kali ini berkaitan dengan perkahwinan sumbang mahram atau sumbang mahram yang dilakukan oleh saudara dari Bulukumba, Sulawesi Selatan.

Berita mengenai perkahwinan itu, yang sebelumnya tidak diketahui oleh keluarga, kini telah tersebar luas dan mendapat tentangan dari pelbagai pihak. Sebabnya jelas, kerana pembiakan tidak dibenarkan dari segi agama, budaya, dan kesihatan.

Baca juga: Perkahwinan Muda OK, Tetapi Ketahui 4 Fakta Ini Pertama

Mengetahui Risiko dan Kesan Negatif Penyusuan

Larangan kawin perkawinan dinyatakan dalam Pasal 8 Undang-Undang Pernikahan Nomor 1 Tahun 1974. Peraturan tersebut menyatakan bahawa pernikahan yang dilarang adalah untuk pasangan yang berhubungan dengan darah dalam garis lurus, saudara, sepupu, mertua, anak perempuan -larang, kepada saudara-mara susu. Jadi, apakah risiko dan kesan negatif pembiakan dalam kesihatan? Ini adalah fakta.

1. Terdapat Persamaan Genetik

Saudara-mara peringkat pertama (termasuk keluarga nuklear) mempunyai persamaan genetik sehingga 50 peratus. Keadaan ini perlu diperhatikan kerana tidak semua elemen genetik baik. Contohnya, ada gen yang membawa penyakit dari saudara yang bertemu sehingga timbul penyakit. Oleh itu, anak-anak yang beranak berisiko tinggi untuk penyakit keturunan dan gangguan genetik, seperti albinisme, fibrosis kistik, dan hemofilia.

2. Risiko Tinggi Mempunyai Kecacatan Kelahiran

Sekurang-kurangnya 40 peratus kanak-kanak dari hubungan darah (keluarga nuklear) berisiko tinggi mengalami gangguan resesif autosom, kecacatan fizikal kongenital, atau kekurangan intelektual yang teruk.

Kecacatan kelahiran yang rentan terhadap pembiakan anak, seperti pertumbuhan jari tambahan pada tangan dan kaki (polydactyly), jari yang menyatu, hidrosefalus, asimetri wajah, bibir sumbing, kerdil, masalah jantung, dan berat lahir rendah (LBW). Kesan pembiakan lain adalah meningkatkan kemandulan pada kedua ibu bapa dan keturunan.

Baca juga: Ini adalah usia yang tepat untuk berkahwin dan penjelasannya

3. Sistem Imun Lemah

Adik beradik mempunyai persamaan genetik sehingga 50 peratus. Selain meningkatkan risiko penyakit yang diwarisi, ini mempengaruhi kualiti sistem imun pada keturunan. Kerana keturunannya mempunyai struktur DNA yang hampir sama, dan memberikan kualiti sistem imun yang sama dengan ibu bapa mereka. Akibatnya, kanak-kanak yang lahir dari perkahwinan sumbang cenderung jatuh sakit kerana sistem imun yang lemah.

4. Risiko Kematian

Risiko kematian kanak-kanak yang lahir dari pembiakan cenderung tinggi. Ini disebabkan oleh kekurangan variasi genetik dan sistem imun yang lemah. Kes yang sering berlaku adalah kematian ketika bayi dilahirkan (kematian neonatal). Walaupun selain kematian bayi, ibu mempunyai risiko yang sama, terutama jika dia melahirkan pada usia lebih dari 40 tahun.

Baca juga: Supaya 5 tahun pertama perkahwinan berjalan dengan lancar

Itulah bahaya pembiakan yang perlu diketahui. Sebelum berkahwin, anda harus melakukan kaunseling genetik terlebih dahulu. Tanpa perlu beratur, sekarang anda dan pasangan boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan di sini. Anda juga boleh bertanya dan menjawab doktor dengan muat turun permohonan melalui ciri Ask a Doctor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found