LDR dengan Suami Merendahkan Keinginan Seksual?

, Jakarta - Salah satu cabaran paling sukar dalam hubungan suami isteri adalah ketika anda harus melalui hubungan jarak jauh aka LDR. Mencuba untuk menjalani hubungan jarak jauh memang merupakan cabaran yang tidak mudah. Menurut hasil penyelidikan yang diterbitkan oleh Belajar Terapi Seks , perbezaan geografi antara suami dan isteri tidak menjadi penghalang. Ini adalah ciri dan kualiti hubungan yang menentukan sama ada hubungan LDR dapat bertahan. Oleh itu, adakah LDR ini dapat mengurangkan keinginan seksual?

Baca juga: 5 Kedudukan Seks untuk Lelaki Bersaiz Kecil

Kepentingan Menjaga Kualiti Hubungan semasa LDR

Apabila anda berpisah dengan pasangan anda, pasti ada dorongan untuk menyentuh pasangan anda. Masalahnya, tentu saja, adalah bahawa anda tidak dapat melakukannya kerana ia tidak berada di satu tempat. Ini tentu saja boleh menimbulkan perasaan kecewa.

Perkembangan teknologi semasa semestinya memudahkan pasangan yang menjalani LDR menguruskan hubungan mereka, termasuk keinginan seksual. Menjadualkan perjumpaan berkala boleh menjadi kaedah yang baik untuk mengurangkan ketidakpastian dan keinginan untuk tetap dekat.

Sekiranya anda tahu bila bertemu pasangan anda, itu akan membina rasa antisipasi dan bukannya kecewa. Juga, menjadualkan perjumpaan secara langsung dapat mencegah risiko mencari jalan keluar yang tidak sihat. Menjaga kualiti hubungan semasa LDR adalah sangat penting, kerana hubungan itu boleh menjadi hambar jika tidak dijaga dengan baik.

Keinginan setiap orang untuk seks tidak selalu sama. Juga, dalam hubungan, dorongan seks mungkin tidak selalu sesuai dengan pasangan. Ini adalah perkara biasa pada pasangan, jika seseorang mempunyai rangsangan seksual yang tinggi sementara yang lain rendah.

Banyak perkara menyumbang kepada libido, yang boleh menyebabkan penurunan seks. Terutama jika anda tidak mengekalkan keakraban semasa LDR. Di samping itu, terdapat beberapa perkara lain yang menyebabkan penurunan keinginan seksual:

1. Dadah

Beberapa ubat mempunyai kesan sampingan yang boleh mempengaruhi dorongan seks. Antidepresan biasa, termasuk Zoloft, Paxil, dan Prozac, boleh memberi kesan sampingan dari penurunan minat terhadap seks dan masalah dengan gairah. Selain itu, pil kawalan kelahiran wanita juga dapat mengurangkan minat seks.

2. Minum Alkohol Terlalu Banyak

Sebilangan orang suka alkohol untuk berehat sedikit dan membantu mendapatkan mood sebelum melakukan hubungan seks. Walau bagaimanapun, pengambilan alkohol yang berlebihan diketahui memberi kesan negatif terhadap dorongan seks.

Baca juga: Harus Tahu, 6 Posisi Seks Berbahaya

3. Tekanan

Sekiranya anda pernah mengalami tekanan tinggi, anda mungkin menyedari kesannya terhadap kesihatan fizikal anda. Sebilangan orang akan mengalami masalah pencernaan ketika mereka mengalami tekanan, yang lain akan mengalami sakit kepala, atau mereka mungkin kehilangan keinginan untuk melakukan hubungan seks. Sekiranya anda mengalami tekanan kerana bekerja atau hubungan jarak jauh, ia pasti akan mempengaruhi hubungan dan gairah seksual anda

4. Kemurungan

Orang yang mengalami kemurungan biasanya kehilangan kemampuan untuk merasakan kesenangan dan keinginan untuk melakukan perkara yang pernah mereka nikmati. Depresi boleh menyukarkan anda untuk fokus menikmati apa sahaja, bahkan seks.

Baca juga: Kedudukan Seks Tetap Setiap Zodiak

Jangan biarkan LDR dengan pasangan mengurangkan rangsangan seksual. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan, tanyakan terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia mudah, hanya muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Komunikasi adalah kunci. Anda dan pasangan anda harus berusaha untuk berkomunikasi secara terbuka dan jujur, supaya anda dapat memahami perspektif antara satu sama lain. Sekiranya anda merasakan penurunan seks, jangan merasa tertekan dan segera menyerah. Sebaliknya, bersikap jujur ‚Äč‚Äčtentang apa yang menjadikan dorongan seks anda berkurang. Bercakap mengenainya dapat membantu anda dan pasangan memahami apa yang anda lalui dan perlukan.

Rujukan:
Belajar Terapi Seks. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengurus Keinginan Seksual dalam Hubungan Jarak Jauh.
ruang perbincangan. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengatasi Kesan Dorongan Seks Rendah pada Hubungan.