Berikut adalah 5 makanan yang dapat meningkatkan kesihatan paru-paru

, Jakarta - Sudah tentu, menjaga kesihatan paru-paru adalah perkara yang sangat penting untuk dilakukan. Ini kerana paru-paru adalah salah satu organ yang paling penting dalam badan. Paru-paru berfungsi dengan sistem pernafasan untuk mendapatkan oksigen ke dalam badan dan mengeluarkan karbon dioksida dari badan. Masalah kesihatan yang berlaku di paru-paru tentunya boleh mempengaruhi keadaan kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Baca juga: 5 Cara Mudah untuk Menjaga Kesihatan Paru

Terdapat pelbagai cara yang dapat anda lakukan untuk menjaga kesihatan paru-paru, seperti bersenam secara teratur dan juga makan makanan yang seimbang. Tidak ada salahnya mengetahui beberapa jenis makanan yang dapat membantu anda meningkatkan kesihatan paru-paru untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan. Inilah ulasannya.

Makanan Yang Dapat Meningkatkan Kesihatan Paru

Pelbagai faktor boleh menyebabkan kesihatan paru-paru merosot, seperti asap rokok, pencemaran udara, dan jenis makanan tertentu. Tetapi jangan risau, dengan kerap bersenam dan makan makanan berkhasiat yang baik untuk paru-paru, anda dapat menjaga kesihatan paru-paru dan mengurangkan risiko masalah kesihatan.

Lebih-lebih lagi, beberapa jenis makanan ternyata mempunyai nutrien dan nutrien yang sangat baik untuk kesihatan paru-paru jika anda selalu memakannya. Tidak ada salahnya mengenali beberapa jenis makanan yang dapat meningkatkan kesihatan paru-paru.

1. Sayuran Hijau

Pelbagai jenis sayuran hijau boleh menjadi makanan sihat untuk paru-paru. Bukan hanya serat, sayuran hijau juga mengandung vitamin C, karotenoid, folat, dan juga fitokimia sehingga dapat melawan zat yang berisiko merosakkan kesihatan paru-paru. Salah satu sayur yang boleh anda makan ialah brokoli.

Melancarkan dari Jaring Perubatan , penghidap penyakit paru-paru obstruktif kronik Anda juga dapat meningkatkan kesihatan paru-paru dengan memakan brokoli kerana kandungan antioksidannya yang tinggi.

2. Blueberry

Blueberry adalah salah satu buah beri jenis ini yang sangat baik untuk kesihatan paru-paru. Ini kerana blueberry mempunyai kandungan antosianin yang cukup tinggi. Kandungan antosianin itu sendiri adalah pigmen yang dapat melindungi paru-paru dari pelbagai kerosakan yang boleh berlaku.

Baca juga: Inilah Cara Mengekalkan Kapasiti Paru

3. bit

Adakah anda tahu bahawa warna bit yang terang mengandungi sebatian yang dapat mengoptimumkan kesihatan paru-paru? Bit terbukti mengandungi kadar nitrat yang tinggi. Nitrat sendiri dapat menjadikan saluran darah lebih fleksibel, mengurangkan tekanan pada saluran darah, dan mengoptimumkan pengambilan oksigen.

Bukan hanya bit merah, anda juga boleh memakan bit hijau untuk mendapatkan faedah bagi paru-paru. Tidak kalah dengan bit merah, bit hijau juga mengandung nutrien, seperti magnesium, kalium, vitamin C, dan antioksidan karotenoid yang dapat menjaga kesehatan paru-paru.

4. Labu kuning

Labu sebenarnya mempunyai kandungan antioksidan yang cukup tinggi. Melancarkan dari garis kesihatan, Kandungan antioksidan dalam labu dapat meningkatkan kesihatan paru-paru, baik pada remaja maupun orang yang telah memasuki usia tua.

5. Teh Hijau

Sudah tentu, faedah teh hijau tidak diragukan lagi. Selain dapat membantu menurunkan berat badan, ternyata teh hijau juga dapat digunakan untuk meningkatkan kesihatan paru-paru. Ini kerana teh hijau mengandungi epigallocatechin gallate (EGCG) yang dapat meningkatkan antioksidan dan anti-radang di dalam badan, terutama di paru-paru.

Baca juga: Sebab-Sebab Pendedahan Sering kepada Pencemaran Udara Risiko Emfisema

Itulah beberapa makanan yang dapat membantu anda meningkatkan kesihatan paru-paru. Kesihatan paru-paru akan lebih terjaga jika makanan yang anda makan disertai dengan gaya hidup yang sihat, seperti bersenam secara teratur dan juga menghindari pendedahan kepada pencemaran udara. Anda boleh menggunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor mengenai jenis senaman dan cara mudah untuk menjaga kesihatan paru-paru.

Rujukan:
Makanan NDTV. Diakses pada tahun 2020. Diet Sihat untuk Paru-paru: 10 Makanan Yang Dapat Membantu Anda Bernafas Lebih Baik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 20 Makanan Terbaik untuk Kesihatan Paru.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara Semula Jadi untuk Membersihkan Paru-Paru Anda.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Kompaun Brokoli Dapat Membantu Pesakit COPD.