Perhatikan, Ini adalah 3 Makanan Ringan Berbahaya untuk Kanak-kanak di Sekolah

Jakarta - Siapa yang mengatakan bahawa diet berkhasiat seimbang cukup untuk menjaga kesehatan anak? Jangan lupa peraturan kedua, iaitu makanan mestilah kebersihan. Ringkasnya, makanan yang dimakan anak anda mestilah bersih dari pencemaran bakteria hingga parasit.
Persoalannya, adakah anda pasti makanan yang dimakan anak anda kebersihan? Sekiranya ibu memasak makanan itu sendiri, senang dijawab. Namun, bagaimana dengan makanan ringan kanak-kanak di sekolah?
Bukan rahsia lagi, kanak-kanak di sekolah pada umumnya suka makan secara rawak tanpa memikirkan kebersihan dan kandungan makanan. Hmm, namanya juga kanak-kanak. Ya, namanya juga anak-anak, tetapi itu tidak bermaksud ibu bapa "melepaskan tangan". Oleh itu, beri mereka pendidikan tentang bahaya makanan ringan tanpa pandang bulu.
Baca juga: Suka Makanan ringan? Hati-hati dengan disentri

Bahan Berbahaya hingga Pencemaran Logam Berat

Mengenai makanan ringan yang berbahaya di sekolah, ada kajian menarik yang dapat kita lihat. Sebuah kajian di Infodatin - Pusat Data dan Informasi Kementerian Kesehatan Indonesia, "Situasi Makanan Ringan untuk Anak Sekolah" pada tahun 2014 mengatakan bahwa ada koloni berbahaya di sekolah yang harus diperhatikan.
Dalam kajian tersebut dikatakan, penyebab Makanan Ringan Anak Sekolah (PJAS) berbahaya kerana disebabkan oleh beberapa perkara. Contohnya, pencemaran mikroba, aditif makanan berlebihan, dan penggunaan bahan berbahaya.
Pada tahun 2013 terdapat 7 jenis makanan ringan yang diuji di bawah pengawasan PJAS. Bermula dari bebola daging (sebelum diseduh / dihidangkan), jeli / agar-agar / produk agar-agar lain /, minuman ais (mambo ais, lolipop, lolipop ais, cendol ais, ais campuran, dan sejenisnya), mi (disajikan / siap dimakan ), minuman dan sirap berwarna, makanan ringan (makanan goreng, seperti bakwan, tahu goreng, cilok, sosis, dll.), dan makanan ringan (keropok, kerepek, produk yang diekstrusi, dan sejenisnya). Tebak mana yang paling berbahaya?
Menurut hasil penelitian, dari pemeriksaan sampel makanan yang tidak memenuhi syarat berturut-turut adalah minuman / sirap berwarna, minuman es, jeli / agar, dan bakso. Sebabnya ialah makanan ringan ini menggunakan bahan berbahaya yang digunakan untuk makanan, menggunakan bahan tambahan makanan yang melebihi had, dan mengandungi pencemaran logam berat yang melebihi had maksimum, serta kualiti mikrobiologi yang tidak memenuhi syarat.
Baca juga: Anak Kecil Anda Suka Menghidu Dengan Cuai, Inilah Kesannya
Jadi, bagaimana dengan anda, adakah anda pasti masih mahu membiarkan si kecil anda makan makanan ringan di sekolah?

Bahan Berbahaya dalam Makanan ringan Kanak-kanak

Jangan main-main dengan syarat di atas. Kerana memakan yang tidak memenuhi syarat ini boleh menyebabkan pelbagai masalah, sebut sebagai cirit-birit atau demam kepialu.
Nah, sekarang teka jenis bahan berbahaya yang biasanya terdapat dalam makanan ringan berbahaya di pinggir jalan atau di sekolah kanak-kanak?

1. Pengawet Formalin

Ini adalah yang paling berbahaya. Formalin biasanya terdapat pada ikan, ayam, tahu, dan mi. Pengawet mayat ini sering digunakan untuk membuat makanan segar, tahan lama, dan tidak mudah binasa. Sebenarnya, menurut pakar formalin sangat berbahaya untuk kesihatan.
Sekiranya terkena secara kronik dan berulang kali boleh menyebabkan sakit kepala, mual, masalah pernafasan, radang hidung kronik, hingga gangguan saraf seperti insomnia. Malah, formalin juga merangkumi bahan toksik dan karsinogen yang boleh menyebabkan barah. Itu menakutkan, bukan?

2. Ejen pewarna

Pewarna makanan terbahagi kepada dua, iaitu pewarna semula jadi dan tiruan. Bahan pewarna yang perlu diperhatikan adalah Rhodamine B. Bahan ini biasanya digunakan untuk industri tekstil, tetapi sering disalahgunakan untuk pewarna makanan dan kosmetik.
Baca juga: Suka Makanan ringan? Hati-hati dengan disentri
Biasanya bahan ini sering dijumpai dalam keropok, pes udang dan makanan ringan. Selain itu, Rhodamine B juga terdapat dalam sirup, gula-gula, gula-gula, bubur, cendol, dan ikan salai.

3. Pemanis Buatan

Bahan satu ini sering digunakan dalam minuman berwarna. Sebenarnya, ada peraturan yang mewajibkan pengeluar memasukkan pemanis buatan di dalamnya. Namun, di pasaran masih banyak pengeluar yang menggunakan pemanis tiruan tanpa memasukkannya ke dalam pembungkusan. Ingin mengetahui bahaya kepada badan?
Penyelidikan dari Eropah mengatakan, risiko diabetes jenis 2 dapat meningkat dua kali ganda lebih tinggi kerana pengambilan minuman yang mengandungi pemanis buatan. Sebenarnya, minum hanya sekali sehari boleh meningkatkan risiko. Selain itu, pemanis buatan juga dapat meningkatkan berat badan, sindrom metabolik (gejala hipertensi, kadar gula tinggi, dan lemak di pinggang).
Ingat, tidak sedikit, anda tahu, kes keracunan makanan dari bahaya makanan ringan kanak-kanak di sekitar sekolah atau rumah yang dapat anda lihat di media massa. Nah, itu bukti bahawa bahaya makanan ringan kanak-kanak kini mengintai dirinya.
Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:

Kementerian Kesihatan Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Infodatin - Situasi Makanan ringan Kanak-kanak


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found