Kebaikan Vaksin Rotavirus untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Vaksin adalah salah satu perkara yang mesti diberikan kepada si kecil agar mereka dapat dilindungi dari beberapa penyakit berbahaya. Vaksinasi dilakukan kerana pertahanan badan kanak-kanak masih agak lemah untuk melawan bakteria dan virus yang boleh menyebabkan gangguan. Oleh itu, sentiasa pastikan anak ibu mendapat semua vaksin anak yang mesti diberikan.

Salah satu vaksin yang sangat berguna untuk menjaga kesihatan si kecil adalah vaksin rotavirus. Virus ini boleh menyebabkan bayi dan kanak-kanak mengalami dehidrasi teruk kerana cirit-birit akut. Kesan terburuk adalah kematian. Oleh itu, ibu harus mengetahui segala-galanya mengenai vaksin anak ini dan faedah vaksin rotavirus yang diberikan. Ayuh, ketahui lebih lanjut!

Baca juga: Hati-hati, Anak Anda Mempunyai Rotavirus. Inilah ciri-ciri

Kelebihan Memberi Vaksin Rotavirus

Adakah anda tahu bahawa kanak-kanak sangat mudah terkena rotavirus? Gangguan ini boleh menyebabkan jangkitan pada usus, menyebabkan beberapa gejala seperti cirit-birit yang teruk, demam, muntah, dan sakit perut. Sekiranya dehidrasi teruk telah berlaku, rawatan mesti dilakukan dengan segera kerana ia adalah keadaan kecemasan.

Ibu juga disarankan untuk melakukan pertolongan cemas seperti memberi banyak cecair kepada anak untuk menghidratkannya semula. Kemudian, berikan ubat untuk menghentikan cirit-birit dan memantau keadaan anak. Dengan cara ini ibu dapat menjaga tubuhnya masih mempunyai kekuatan untuk bertahan sebelum mendapatkan pertolongan dari doktor.

Rotavirus adalah virus yang sangat berjangkit dan mudah disebarkan hanya dengan hubungan fizikal dengan orang yang dijangkiti. Virus ini juga terdapat di dalam tinja penghidap dan dapat bertahan lama dalam permukaan yang telah tercemar, termasuk tangan seseorang. Penyebaran jangkitan rotavirus paling sering terjadi di hospital dan pusat jagaan kanak-kanak, kerana virus ini mudah ditularkan dari satu anak ke anak yang lain.

Cara penyebaran virus ini adalah jika pekerja penitipan anak menukar lampin anak yang dijangkiti tanpa mencuci tangan selepas itu. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa atau penjaga anak-anak untuk selalu mencuci tangan sebelum dan selepas menukar lampin untuk mencegah penyebaran virus ini.

Menjaga kebersihan dan kebersihan yang baik tidak semestinya mencegah penyebaran rotavirus dengan berkesan. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui faedah vaksin rotavirus agar kanak-kanak tidak mudah dijangkiti virus ini. Ini kerana pencegahan yang paling berkesan adalah imunisasi.

Mana-mana bayi yang telah menerima vaksin rotavirus cenderung untuk mengalami cirit-birit yang teruk jika tertangkap. Selain itu, manfaat lain dari vaksin rotavirus adalah ia dapat melindungi anak-anak dari gastroenteritis, iaitu radang perut dan usus. Gejala penyakit termasuk cirit-birit akut, muntah, demam, sakit perut, dan penurunan selera makan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai vaksin rotavirus dan vaksin lain, doktor dari boleh menjawabnya. Ia mudah, anda hanya muat turun permohonan di Apps Store atau Play Store yang terletak di telefon pintar anda!

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai Vaksin Rotavirus

Umur dan Dos yang Sesuai untuk Memberi Vaksin Rotavirus

Setelah ibu mengetahui faedah vaksin rotavirus, maka perkara lain yang mesti diketahui adalah usia yang tepat untuk menerima imunisasi ini dan dos yang tepat. Sekiranya vaksin diberikan tepat pada waktunya, pencegahan akan dimaksimumkan.

Terdapat dua jenis vaksin rotavirus yang saat ini ditawarkan di Indonesia, yaitu:

  • Vaksin diberikan pada usia dua bulan, empat bulan, dan enam bulan.

  • Vaksin diberikan apabila kanak-kanak berumur dua bulan dan empat bulan sahaja.

Ibu juga perlu mengetahui apakah vaksin rotavirus berbeza dengan vaksin lain. Vaksin rotavirus diberikan melalui titisan ke mulut anak atau secara lisan, bukan melalui suntikan.

Sekiranya anak kecil anda belum menerima dos pertama vaksin pada usia 15 minggu, berbincanglah dengan doktor anda sekiranya anak anda dapat vaksin susulan. Sebabnya, vaksin rotavirus tidak berguna jika hanya diberikan ketika anak berusia lebih dari 8 bulan. Kesan buruknya, jika vaksin ini diberikan ketika anak itu pada usia itu, hanya kesan sampingan yang buruk seperti demam dan alahan yang akan berlaku.

Baca juga: Inilah Kelebihan Vaksin Rotavirus untuk Anak Kecil Anda

Berikut adalah beberapa keadaan pada kanak-kanak yang tidak boleh menerima vaksin rotavirus:

  • Bayi berumur kurang dari 6 minggu.

  • Bayi berumur 8 bulan ke atas.

  • Bayi tersebut mengalami reaksi alergi terhadap vaksin rotavirus sebelumnya.

  • Bayi dipengaruhi oleh gangguan sistem imun dan penyakit pencernaan.

  • Bayi telah mengalami intussusception, iaitu gangguan usus yang menyebabkan sebahagian usus melipat dan menyusup ke bahagian usus yang lain.

  • Bayi mempunyai imunodefisiensi gabungan yang teruk (SCID), yang merupakan penyakit keturunan yang jarang, tetapi mengancam nyawa.

  • Bayi mempunyai kecacatan kelahiran, seperti spina bifida atau eksstrofi pundi kencing .

Inilah perkara-perkara yang harus diketahui oleh ibu mengenai pentingnya pemberian vaksin rotavirus kepada anak-anak. Cuba sentiasa bijak menjaga kesihatan anak-anak. Selain itu, selalu rancang vaksin yang mesti diterima oleh anak kecil anda.

Rujukan:
CDC. Diperolehi pada tahun 2020. Vaksinasi Rotavirus: Apa yang Harus Tahu Semua Orang
Anak Sihat. Diperoleh pada tahun 2020. Vaksin Rotavirus: Apa yang Perlu Anda Ketahui (VIS)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found