Sama dengan kealpaan, ini adalah perbezaan antara kecelaruan dan demensia

, Jakarta - Delirium dan demensia adalah dua keadaan yang mungkin sukar dibezakan, kerana boleh menyebabkan kehilangan ingatan, kemahiran berfikir yang buruk, penurunan kemampuan komunikasi, dan gangguan fungsi. Namun, apabila dikaji lebih jauh, kecelaruan dan demensia sebenarnya mempunyai banyak perbezaan. Ayuh, ketahui lebih lanjut di bawah.

Delirium dan demensia mungkin sangat sukar untuk dibezakan dan seseorang dapat mengalami kedua-duanya. Sebenarnya, kecelaruan adalah perkara biasa pada orang yang menghidap demensia. Walau bagaimanapun, mempunyai episod kecelaruan tidak semestinya seseorang menghidap demensia. Untuk mengenal pasti dua keadaan dengan lebih baik, ketahui perbezaan berikut antara kecelaruan dan demensia:

Perbezaan Gejala

Demensia adalah sekumpulan gejala yang mempengaruhi ingatan, pemikiran dan kemahiran sosial yang cukup parah sehingga mengganggu kehidupan seharian seseorang. Sementara kecelaruan adalah gangguan serius dalam kemampuan mental yang menyebabkan kekeliruan dan pengurangan kesedaran terhadap persekitaran di sekitarnya. Kedua-duanya mempunyai simptom yang berbeza, termasuk:

  • Serang. Demensia biasanya berlaku secara perlahan dan berkembang secara beransur-ansur dari masa ke masa. Sementara kecelaruan biasanya berlaku secara tiba-tiba. Contohnya, hari ini, pasangan anda baik-baik saja, tetapi keesokan harinya dia kelihatan bingung sehingga dia tidak boleh berpakaian sendiri.

  • Perhatian. Orang yang mengalami demensia pada peringkat awal biasanya dapat berjaga-jaga. Walau bagaimanapun, kecelaruan menyebabkan kemampuan seseorang untuk terus fokus menjadi terganggu dengan ketara.

  • turun naik. Kemunculan gejala delirium boleh berubah dengan ketara dan kerap sepanjang hari. Walaupun penghidap demensia mungkin mengalami simptom yang lebih baik atau buruk, daya ingatan dan pemikiran mereka juga kekal pada tahap yang berterusan sepanjang hari.

Baca juga: Bukan sahaja sukar untuk mengingat dan menumpukan perhatian, ini adalah 4 gejala kecelaruan

Sebab Perbezaan

Penyebab demensia biasanya adalah penyakit, seperti Alzheimer, demensia vaskular, demensia badan yang lemah, demensia frontotemporal atau gangguan yang berkaitan.

Delirium biasanya dipicu oleh penyakit tertentu, seperti jangkitan saluran kencing, radang paru-paru, dehidrasi, penggunaan dadah, atau pengambilan ubat atau alkohol. Dadah yang saling berinteraksi juga boleh menyebabkan kecelaruan. Oleh itu, pastikan doktor anda mengetahui semua ubat, makanan tambahan dan vitamin yang anda ambil, walaupun mengandungi bahan semula jadi.

Baca juga: Sebab dan Faktor Yang Meningkatkan Risiko Delirium

Perbezaan Masa

Demensia biasanya merupakan penyakit kronik dan progresif yang tidak dapat disembuhkan. Walaupun kecelaruan boleh bertahan selama beberapa hari, bahkan berbulan-bulan. Delirium biasanya bersifat sementara apabila penyebabnya dikenal pasti dan dirawat.

Kesan yang berbeza terhadap Kemahiran Berkomunikasi

Orang yang menderita demensia mungkin mengalami kesukaran untuk mencari kata-kata yang tepat, dan kemampuan mereka untuk mengekspresikan diri secara beransur-ansur akan merosot ketika penyakit itu berkembang. Delirium, sebaliknya, secara signifikan dapat merosakkan kemampuan seseorang untuk bercakap secara koheren atau tepat.

Perbezaan Kesan Terhadap Kegiatan Penderitaan

Demensia cenderung tidak mempengaruhi tahap aktiviti seseorang sehingga peringkat kemudian. Sementara itu, orang yang mengalami kecelaruan sering menjadi terlalu aktif (hiper dan gelisah) atau kurang aktif (lesu dan kurang responsif) daripada biasa.

Perbezaan Rawatan

Terdapat beberapa ubat yang diluluskan oleh FDA untuk merawat penyakit Alzheimer, jenis demensia yang paling biasa. Walaupun ubat-ubatan ini tidak menyembuhkan demensia, kadang-kadang mereka dapat memperlambat perkembangan gejala, termasuk kehilangan ingatan, penilaian buruk, perubahan tingkah laku dan banyak lagi. Dadah yang biasa digunakan untuk penyakit Alzheimer termasuk donepezil, rivastigmine, dan galantamine.

Sementara kecelaruan biasanya memerlukan rawatan segera oleh doktor. Kerana biasanya disebabkan oleh penyakit fizikal atau jangkitan, ubat-ubatan, seperti antibiotik, sering digunakan untuk mengobati delirium.

Baca juga: Keluarga Semula Jadi Dementia, Inilah Cara Mengubatinya

Nah, itulah perbezaan antara kecelaruan dan demensia yang perlu anda ketahui. Untuk menjalankan pemeriksaan yang berkaitan dengan gejala kesihatan yang anda alami, anda boleh segera membuat temu janji di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Perbezaan Antara Delirium dan Dementia.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Delirium.