Hubungan intim yang sihat, Ketahui Gejala HIV / AIDS

, Jakarta - Mempunyai hubungan intim yang sihat adalah cara untuk menghindari penyakit kelamin dan salah satunya adalah HIV / AIDS. Sindrom Kekurangan Imuniti (AIDS) adalah keadaan kronik yang mengancam nyawa disebabkan oleh: Virus Kekurangan Imuniti Manusia (HIV). HIV boleh merosakkan sistem ketahanan badan terhadap organisma yang menyebabkan penyakit.

HIV adalah jangkitan seksual yang mudah disebarkan melalui hubungan dengan darah yang dijangkiti atau dari ibu ke anak semasa kehamilan, melahirkan atau menyusui. Tanpa rawatan, boleh memakan masa bertahun-tahun sebelum HIV melemahkan sistem imun sehingga orang yang dijangkiti menghidap AIDS.

Tidak ada penawar untuk HIV / AIDS, tetapi ada ubat-ubatan yang dapat memperlambat perkembangan penyakit dengan ketara. Ubat ini telah mengurangkan kematian akibat AIDS di banyak negara maju.

Gejala HIV / AIDS

Gejala HIV / AIDS berbeza bergantung pada fasa jangkitan. Sebilangan besar orang yang dijangkiti HIV mengalami penyakit seperti selesema dalam satu atau dua bulan setelah virus masuk ke dalam badan. Penyakit ini dikenali sebagai jangkitan primer atau akut yang boleh berlangsung selama beberapa minggu. Gejala ini merangkumi:

1. Demam

2. Sakit kepala

3. Sakit Otot dan Sendi

4. Ruam

5. Sakit tekak dan sakit mulut

6. Kelenjar bengkak, terutama di kawasan leher

Gejala ini boleh sangat ringan sehingga penghidapnya tidak menyedarinya. Walau bagaimanapun, jumlah virus yang tersebar di aliran darah cukup tinggi. Oleh itu, apabila jangkitan merebak dalam tempoh jangkitan primer atau akut ini akan ada tahap tindak lanjut. Tahap ini agak berbahaya di mana jangkitan laten klinikal (HIV kronik) telah berlaku.

Tahap jangkitan laten klinikal (HIV kronik) berlaku di mana pembengkakan kelenjar getah bening berterusan semasa peringkat ini. Sel darah putih dijangkiti sehingga tidak dapat melawan virus atau bakteria yang masuk ke dalam tubuh. Tahap jangkitan laten klinikal ini biasanya berlangsung selama 10 tahun.

Apabila virus terus membiak dan memusnahkan sel-sel imun penghidap, maka sel-sel di dalam tubuh akan terus berusaha membantu melawan kuman. Ia menyebabkan tubuh mengalami jangkitan ringan dengan tanda atau gejala kronik, seperti:

1. Demam

2. Keletihan

3. Cirit-birit

4. Berat badan

5. Jangkitan yis ragi (sariawan)

6. Herpes zoster

Penyembuhan AIDS

Berkat kemajuan teknologi kesihatan, rawatan antivirus HIV lebih baik dikembangkan di mana kebanyakan orang dengan HIV di negara maju tidak menghidap AIDS di dalam badan mereka. Memang, jika tidak dirawat HIV biasanya berubah menjadi AIDS dalam masa 10 tahun.

Ketika HIV menjadi AIDS, sistem kekebalan tubuh pesakit telah rusak sehingga akan mengembangkan jangkitan oportunistik atau kanker oportunistik. Penyakit ini biasanya tidak akan mengganggu orang yang mempunyai sistem imun yang sihat.

Orang yang mempunyai jangkitan oportunistik biasanya mengalami gejala, seperti:

1. Berpeluh pada waktu malam

2. Demam berulang

3. Cirit-birit kronik

4. Munculnya lesi kulit (tisu kulit yang tidak normal) pada lidah dan mulut

5. Keletihan yang berterusan dan tidak dapat dijelaskan

6. Berat badan

7. Ruam kulit atau lebam

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai gejala HIV / AIDS, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Adakah benar bahawa HVP lebih berbahaya daripada HIV?
  • Gatal Kelentit Kerap? Inilah penyebabnya
  • Adakah benar bahawa sistem imun wanita lebih rendah daripada lelaki?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found