Mengapa Osteogenesis Imperfecta Boleh Mempengaruhi Kesihatan Pergigian

, Jakarta - Osteogenesis imperfecta adalah penyakit jarang yang menyebabkan tulang menjadi rapuh. Mereka yang menderita penyakit ini mempunyai struktur tulang yang mudah rosak. Bukan hanya itu, orang dengan penyakit ini mempunyai kelemahan otot atau kelemahan sendi (sendi longgar), mempunyai perawakan yang pendek, malah mengalami masalah kesihatan gigi.

Masalah kesihatan gigi ini timbul kerana mereka yang menderita osteogenesis imperfecta mempunyai mutasi genetik rantai kolagen jenis 1, yang merupakan protein yang paling banyak terdapat pada tulang, gigi, sklera, dan ligamen. Selain menyebabkan kesukaran ketika berusaha menggigit, kelainan gigi ini boleh melibatkan masalah estetika yang buruk sehingga penghidapnya dapat merasa rendah diri.

Baca juga: Osteogenesis Imperfecta, penyakit yang membuat tulang Mr Glass mudah patah

Masalah Kesihatan Pergigian Kerana Osteogenesis Imperfecta

Terdapat beberapa masalah oral yang berkaitan dengan osteogenesis imperfecta, termasuk:

  • Maloklusi Skeletal Kelas III. Keadaan ini berlaku apabila terdapat ketidakcocokan gigi sehingga sukar digigit. Ia disebabkan oleh ukuran dan / atau kedudukan rahang atas atau bawah yang tidak normal.
  • Buka Gigitan. Yaitu keadaan ketika jurang menegak muncul di antara beberapa gigi atas dan bawah.
  • Kesan Gigi. Geraham kekal pertama atau kedua tidak tumbuh, atau tumbuh di luar lokasi biasa (ektopik).
  • Gangguan Perkembangan Pergigian. Perkembangan gigi mungkin ditangguhkan pada sebilangan individu. Walau bagaimanapun, OI tidak menyebabkan penyakit gusi atau periodontitis.

Baca juga: Ini adalah komplikasi yang boleh berlaku akibat Osteogenesis Imperfecta

Dentinogenesis Imperfecta (DI): Gangguan Kesihatan Pergigian Kerana Osteogenesis Imperfecta

Dentinogenesis imperfecta adalah bahagian dari osteogenesis imperfecta. Keadaan ini akan mempengaruhi warna, bentuk, dan keausan gigi primer dan kekal. Sekiranya seseorang mempunyai OI dan DI, semua giginya mungkin tidak terjejas pada tahap yang sama.

Gigi yang terkena DI pada dasarnya mempunyai enamel normal, tetapi DEJ dan dentin tidak normal. Enamel cenderung melepaskan diri dari dentin, yang cepat habis berbanding enamel. Dentin menjadikan gigi kelihatan lebih gelap atau gersang. Dentin juga tumbuh untuk memenuhi ruang pulpa, menyebabkan kehilangan kepekaan pada gigi. Gigi yang terjejas mempunyai peningkatan kejadian patah, kehausan dan kerosakan.

Dentinogenesis imperfecta didiagnosis pada gigi pertama bayi. Sekiranya gigi anda kelihatan kelabu, kebiruan, atau coklat, anak anda mungkin menghidap DI. Kanak-kanak harus dibawa ke doktor gigi ketika gigi pertama akan muncul.

Rawatan untuk Dentinogenesis Imperfecta Masalah

Kanak-kanak dengan OI dan dentinogenesis imperfecta memerlukan penjagaan gigi asas. Selain itu, mereka juga perlu dipantau untuk mencegah keretakan dan lelasan gigi. Penjagaan khas dan rutin diperlukan agar gigi dapat bertahan selama mungkin dan untuk mengelakkan abses dan kesakitan. Berus dan pembersihan belum terbukti boleh menyebabkan bahaya.

Kanak-kanak yang lebih tua dan terutamanya remaja dengan DI sering merasa malu dengan gigi mereka yang berubah warna. Pelbagai jenis venir kadangkala dapat menyelesaikan masalah ini. Walau bagaimanapun, pemutihan tidak digalakkan kerana perubahan warna tidak akan mempengaruhi enamel. Di samping itu, doktor biasanya mengesyorkan pendakap agar gigi tetap terpasang dan mendorong perkembangan rahang yang betul. Rawatan yang lebih khusus mungkin lebih sesuai untuk gigi kekal.

Baca juga: Adakah Terdapat Kesan Sampingan Rawatan Osteogenesis Imperfecta?

Mempunyai masalah tulang atau masalah kesihatan gigi atau aduan kesihatan lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!