Jangan risau, ini adalah cara menukar pembalut ketika anak kecil anda cedera

Jakarta - Ibu bapa selalu bimbang jika sesuatu yang buruk berlaku pada anak mereka, terutama ketika anak itu cedera. Sudah tentu, anak-anak adalah harta yang paling berharga bagi ibu bapa dan menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk menjaga dan melindungi anak-anak mereka, dari bahaya dan ancaman dan memastikan anak-anak tidak cedera.

Namun, kadang-kadang ibu dan ayah boleh cuai, dan anak-anak boleh cedera atau kecelakaan kecil semasa mereka bermain, sama ada di rumah atau ketika mereka bermain dengan rakan sebaya di sekolah. Tanpa mengetahui apa yang harus dilakukan, anak akan meninggalkan luka yang dialaminya sehingga dia pulang. Ibu harus tahu cara menukar pembalut anak ketika dia cedera.

Jangan biarkan luka terbuka

Satu perkara yang mesti diingat oleh ibu, jangan biarkan luka pada anak terbuka. Meliputi luka menjaga luka tetap bersih dan lembab, dan suhunya dijaga agar luka cepat sembuh. Seperti luka bakar, goresan tidak boleh kering, kerana tisu yang cedera memerlukan penghidratan seperti badan.

Baca juga: Ketahui Langkah-Langkah Yang Betul ketika Menukar Pembalut

  • Sediakan Pembalut Ganti

Langkah pertama adalah menyiapkan pembalut ganti yang digunakan untuk menggantikan pembalut bayi. Siapkan semuanya terlebih dahulu di satu tempat untuk memudahkan ibu mengambil peralatan tanpa perlu melakukan banyak pergerakan. Ini juga jelas memendekkan masa ibu dalam merawat luka dan menukar pembalut bayi.

  • Jangan lupa mencuci tangan anda

Sebelum memulakan, jangan lupa mencuci tangan, okey, puan. Sebenarnya, mungkin ibu perlu melakukannya lebih dari sekali semasa proses menukar pembalut bayi. Ini untuk mengelakkan jangkitan dan menyebarkan kuman ke kawasan lain di badan. Luka menjadi tempat kuman masuk dengan mudah, jadi jangan biarkan tangan kotor menjadikan luka si kecil sembuh lebih lama.

Baca juga: Jangan cuai, ini adalah cara yang tepat untuk merawat luka

  • Tanggalkan Pembalut

Untuk menanggalkan pembalut tanpa menyebabkan rasa sakit, jangan tarik pembalut dari kulit, tetapi tarik kulit dari pembalut. Dengan cara ini, kesakitannya kurang. Sekiranya terdapat warna kemerahan di kawasan tempat pembalut digunakan, kulit si kecil anda mungkin peka dengan pembalut yang anda pakai. Sebaliknya, gunakan jenis pembalut lain yang lebih mesra kulit.

  • Luka Bersih

Setelah pembalut dikeluarkan, ibu boleh mula membersihkan luka si kecil. Bersihkan dengan alkohol jika diperlukan, kemudian sapukan ubat pada luka. Biarkan ubat merendam selama beberapa minit. Anda boleh menggunakan kapas dan menyentuhnya di kawasan kulit yang cedera. Jangan biarkan kapas ditinggalkan.

  • Pembalut Baru

Setelah luka dirawat, ibu boleh meletakkan pembalut baru di kawasan yang cedera lagi. Sebaiknya tanggalkan pembalut baru hanya semasa anda membalutnya. Jangan keluarkan jika anda tidak memerlukannya. Ini untuk mengelakkan pencemaran luka.

Baca juga: Ketahui Alat dan Bahan yang Diperlukan semasa Menukar Pembalut

Itulah cara menukar pembalut anak yang boleh anda lakukan dengan mudah di rumah. Pembalut ini boleh diganti setiap dua hari, atau jika luka cukup parah, ganti pembalut setiap hari agar luka terlindung dari pencemaran. Anda boleh meminta doktor untuk mendapatkan petua rawatan luka yang lain, dan untuk membuatnya lebih mudah, anda boleh muat turun permohonan . Melalui aplikasi ini, anda boleh bertanya kepada doktor pada bila-bila masa. Gunakan ayuh!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found