Selalunya dianggap sama, ini adalah perbezaan antara gangguan hati dan perut berlemak

, Jakarta - Gangguan gastrik pada amnya membuat penderita mengalami simptom seperti mual dan sakit perut. Bagi anda yang tidak pernah mengalami masalah perut sebelum ini, anda harus lebih berwaspada. Sebabnya, mungkin gejala-gejala ini tidak terjadi kerana gangguan gastrik, tetapi masalah lain seperti penyakit hati berlemak.

Hati berlemak atau lemak hati adalah keadaan yang mengganggu fungsi hati. Gangguan ini timbul kerana pengambilan makanan atau minuman yang membahayakan tubuh, kerana hati memproses dan menyaring semua perkara ini. Hati berlemak (steatosis) berlaku apabila hati ditutup dengan lemak lebih dari 5 peratus daripada jumlah berat hati.

Baca juga: Inilah Kesan Alkohol terhadap Kesihatan Jantung dan Hati

Perbezaan Antara Gangguan Hati dan Gastrik Lemak

Terdapat beberapa jenis hati berlemak, iaitu hati berlemak kerana pengambilan alkohol ( hati beralkohol beralkohol ), dan bukan alkohol ( hati berlemak tanpa alkohol / NAFL), dan yang berlaku semasa kehamilan. Semua jenis hati berlemak boleh berlaku dengan gejala dan tanpa gejala juga.

Gejala termasuk sakit di bahagian kanan atas perut, keletihan dan penurunan berat badan, loya, kekeliruan, atau kesukaran untuk menumpukan perhatian. Gejala ciri lain dari penyakit ini adalah kegelapan kulit pada leher atau ketiak.

Gejala hati berlemak serupa dengan gastritis gangguan gastrik. Gejala gastritis yang serupa termasuk loya, muntah, dan hilang selera makan. Walau bagaimanapun, sakit gastritis hanya dirasakan di bahagian atas perut sahaja. Sekiranya teruk, sakit ini disertai dengan muntah darah atau najis merah.

Selain gastritis, jangkitan gastrik dan usus atau gastroenteritis mempunyai gejala yang serupa dengan hati berlemak, iaitu mual, muntah, kehilangan selera makan, dan penurunan berat badan. Walau bagaimanapun, penyakit ini umumnya disertai oleh demam, sakit kepala, atau sakit otot.

Untuk mengetahui punca sebenar munculnya gejala, sama ada gejala ini disebabkan oleh gangguan perut atau hati berlemak, maka anda perlu berjumpa pakar untuk pemeriksaan. Di samping itu, jika gejala yang muncul teruk dan tidak mereda, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Mengatasi Gangguan Perut dan Hati Berlemak

Sekiranya diagnosis yang dibuat oleh doktor menunjukkan bahawa anda mengalami gangguan gastrik, maka rawatannya boleh dilakukan melalui pengambilan ubat mengikut preskripsi doktor. Dadah yang boleh diresepkan termasuk antasid; penyekat asid seperti ranitidine, famotidine, atau cimetidine; kepada perencat pam proton seperti omeprazole dan lansoprazole. Orang yang mengalami gangguan gastrik mesti mendapat rehat yang cukup dan mula makan sebahagian kecil makanan.

Sekiranya anda didiagnosis dengan hati berlemak, maka perubahan gaya hidup adalah satu jalan keluar. Kerana keadaan ini tidak dapat disembuhkan dan tidak dapat dikendalikan. Gaya hidup yang mesti diterapkan adalah untuk membatasi pengambilan alkohol, menjaga kestabilan kadar kolesterol dan gula darah dan menurunkan berat badan.

Anda juga harus memilih makanan yang lebih sihat untuk memperbaiki keadaan anda, misalnya dengan mengganti daging merah dengan ayam atau ikan, dan memakan banyak sayur, buah, dan biji-bijian. Sebagai tambahan, untuk mengelakkan kerosakan lebih lanjut, doktor akan mengesyorkan vaksinasi hepatitis A dan B.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara ulser perut dan ulser gastrik

Sekiranya anda ragu-ragu mengenai gejala yang muncul dan memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasi tersebut hanya! Beritahu doktor mengenai aduan dan gejala awal anda melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found