Siapkan 3 perkara ini sebelum kelahiran anak kecil anda

Jakarta - Masa yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Si kecil yang telah menunggu kehadirannya, akan segera dilahirkan. Kegelisahan dan kebimbangan bercampur menjadi satu dan bertembung dengan harapan "semoga ibu dan anak kecil selamat". Oleh itu, agar ibu lebih bersedia untuk menyambut kelahiran anak mereka, pertimbangkan persiapan kelahiran berikut, mari kita pergi! (Baca juga: 4 Persediaan untuk Menyambut Tenaga Kerja )

1. Peralatan Little One

Sekiranya ini pertama kali anda melahirkan, anda pasti tidak sabar untuk kelahiran anak anda. Biasanya, sebilangan ibu akan menyediakan peralatan untuk bayi mereka. Bayi lelaki biasanya dibeli peralatan berwarna biru dan bayi perempuan pada amnya dibeli peralatan berwarna merah jambu. Walau bagaimanapun, jika jantina tidak diketahui, biasanya warna-warna neutral seperti kuning dibeli. Berikut adalah beberapa peralatan bayi yang boleh disediakan oleh ibu sebelum kelahiran si kecil:

  • Berpakaian. Hari ini terdapat pelbagai pilihan comel untuk pakaian bayi. Dari kemeja-T hingga pakaian umum (pakaian labuh). Agar si kecil selesa, ibu harus memilih pakaian bayi dari bahan lembut dan tidak panas. Kerana pertumbuhan bayi cepat, ibu juga dapat memilih pakaian dengan ukuran yang lebih besar sehingga mereka tidak sesak segera setelah si kecil mulai tumbuh.
  • Peralatan mandian. Siapkan dari sabun mandi, syampu, tuala, hingga mandi untuk si kecil anda.
  • Peralatan makan. Sediakan dari botol susu, mangkuk, sudu, gelas, hingga sabun dan berus botol susu untuk si kecil anda.
  • Selimut dan selempang. Ia digunakan untuk memegang bayi. Pilih selimut dan selendang yang terbuat dari bahan lembut, agar si kecil anda selesa menggunakannya.

2. Beg Bersalin dan Rawat Inap

Kerana waktu bersalin tidak selalu tepat, ada baiknya ibu menyiapkan beg bersalin dan melahirkan pada minggu-minggu terakhir sebelum bersalin. Sediakan dalam satu beg untuk barang yang diperlukan semasa bersalin dan satu beg untuk barang selepas penghantaran. Apa yang ada dalam setiap beg?

  • beg bersalin , berisi: kad pengenalan (KTP / SIM), kad insurans, borang dan data hospital, kontak kecemasan, dan barang untuk bersantai sebelum penghantaran (seperti buku, pemain muzik, dan benda lain).
  • Beg kemasukan ke hospital , mengandungi: peralatan peribadi (seperti pakaian, seluar, peralatan mandi, alat solek, selimut, dan benda lain) untuk ibu, suami, dan bayi yang baru lahir. Ibu juga boleh menyediakan bra bersalin, bantal menyusu, pam payudara, dan pembawa bayi jika anda memilikinya.

3. Siapkan Rumah untuk Anak Kecil Anda

Siapkan rumah agar selamat dan selesa untuk anak kecil anda ( bukti bayi ). Sediakan bilik khas untuk si kecil anda, termasuk peralatan khas untuknya. Pembersih dobi yang berasingan untuk si kecil dan ibu bapa anda, kerana tidak semua bahan pencuci sesuai untuk bayi. Pastikan juga bahawa setiap bahagian rumah selamat untuk dimainkan oleh si kecil semasa mereka aktif. Contohnya, dengan menutup hujung meja dan soket, dan menyediakan pagar pengawal kecil di setiap bilik yang berbahaya bagi si kecil anda (seperti dapur dan bilik mandi).

Sebagai tambahan kepada tiga cara di atas, ibu juga perlu berbincang dengan pasangan mereka mengenai pembahagian peranan dalam menjaga si kecil dan rumah. Ibu juga boleh mengajar pasangan mereka cara memegang, menukar lampin, mandi, dan perkara lain yang berkaitan dengan si kecil. Ini termasuk memberitahu rakan tentang perkara yang boleh mereka lakukan untuk menyokong ibu yang menyusui. Ini dilakukan untuk mewujudkan kerjasama yang baik antara ibu dan pasangan, dan untuk meminimumkan perdebatan kerana salah faham.

Agar keadaan ibu dan janin tetap sihat, jangan ragu untuk membicarakan keluhan semasa hamil, puan. Ibu boleh memanfaatkan ciri-ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara , atau Video panggil. Oleh itu, mari muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play. (Baca juga: Pembukaan Lengkap Semasa Bersalin, Ketahui Lebar Saluran Kelahiran Bayi )


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found