Inilah kelebihan coretan untuk kesihatan mental

, Jakarta - Banyak orang masih menganggap bahawa mencoret-coret atau coretan adalah tabiat buruk yang dilakukan oleh kanak-kanak. Ibu bapa atau guru mungkin meminta anak-anak mereka untuk menulis corak lebih jarang dan lebih menumpukan perhatian kepada perkara pokok. Namun, adakah anda tahu bahawa coretan Tidak selalu buruk, ia boleh menjadi kaedah yang kuat untuk menjaga kesihatan mental.

Menghasilkan seni mungkin mempunyai faedah yang besar untuk kesejahteraan psikologi. Petikan Berita Perubatan Hari Ini , ada kajian yang mendapati bahawa hanya 45 minit melukis atau jenis ciptaan seni yang lain dapat membantu mengurangkan tekanan. Oleh itu, tidak dapat dinafikan bahawa coretan adalah salah satu kaedah yang berkesan untuk meningkatkan kesihatan mental.

Baca juga: Bukan sekadar Mengedarkan Hobi, Inilah Faedah Melukis Untuk Kanak-kanak

Bagaimana Doodling Bermanfaat untuk Kesihatan Mental?

Girija Kaimal dari Kolej Profesion Kejururawatan dan Kesihatan di Drexel University di Philadelphia, PA , dan rakan sekerja baru-baru ini menerbitkan penemuan mereka di Seni dalam Psikoterapi . Dalam kajian itu, terdapat 26 orang dewasa yang sihat berusia antara 18 dan 70 tahun, lapan daripadanya adalah seniman.

Untuk kajian ini, semua peserta diminta untuk terlibat dalam tiga tugas membuat seni yang berbeza (mewarnai, mencoret-coret, atau menggambar bebas), masing-masing berlangsung selama 3 minit dengan jeda di antara mereka. Selama setiap tugas, aktivitas otak peserta dipantau menggunakan spektroskopi inframerah dekat fungsional, yang merupakan teknik pencitraan yang mengukur aliran darah di daerah otak tertentu.

Para penyelidik mendapati bahawa ketiga-tiga tugas membuat seni menyebabkan peningkatan aliran darah di korteks prefrontal otak, tetapi semasa tempoh rehat, aliran darah di kawasan otak ini kembali normal. Korteks prefrontal membentuk sebahagian daripada jalur ganjaran otak, dan juga berperanan dalam pengaturan emosi.

Menurut para penyelidik, peningkatan aliran darah di korteks prefrontal semasa pembuatan seni menunjukkan bahawa aktiviti tersebut lebih cenderung mencetuskan perasaan senang dan bahagia. Para penyelidik mendapati bahawa coretan menyebabkan peningkatan aliran darah terbesar di korteks prefrontal, diikuti dengan gambar bebas, kemudian pewarnaan. Walau bagaimanapun, pasukan mengatakan bahawa kesan yang berbeza dari setiap aktiviti tidak signifikan secara statistik, jadi penyelidikan lebih lanjut dengan lebih banyak peserta diperlukan untuk melihat seberapa besar kesannya.

Baca juga: Kurang Makan Buah dan Sayur Menyebabkan Perubahan Mood, Inilah Penjelasannya

Inilah kelebihan Doodle

Berikut adalah beberapa faedah coretan untuk kesihatan mental:

  • Ketenangan. Para saintis, seniman, dan guru bersetuju bahawa coretan boleh menenangkan. Kajian 2016 terhadap 39 pelajar, staf dan fakulti mendapati bahawa setelah mencipta seni, 75 peratus peserta mempunyai tahap kortisol (hormon tekanan) yang lebih rendah di dalam air liur mereka. Tidak kira sama ada seni adalah perwakilan atau coretan asli coretan adalah cara yang sihat untuk menghilangkan tekanan.
  • Tingkatkan Mood. Mewarnai, mencoret-coret, dan menggambar percuma akan mengaktifkan jalan-jalan perasaan bahagia di otak. Para penyelidik menyimpulkan bahawa pembuatan seni dapat menjadi cara untuk mengatur suasana hati dan tingkah laku ketagihan.
  • Menguatkan Ingatan. Menurut kajian 2009 oleh Jackie Andrade, seorang profesor psikologi di University of Sekolah Penyelidikan di Sekolah Psikologi, University of Plymouth , England menyebut bahawa coretan dapat menguatkan ingatan. Dalam penelitian yang dilakukannya, ditunjukkan bahawa peserta yang melakukan tugas bayang-bayang, yang dimaksudkan sebagai analog coretan naturalistik, lebih berkonsentrasi pada pesan telefon daripada peserta yang mendengarkan pesan tanpa tugas bersamaan,
  • Kembangkan Kreativiti dan Keaslian Diri. Doodles menawarkan mod ekspresi diri yang dapat diakses oleh semua orang, tidak kira latar belakang atau jantina mereka. Ketika melakukan coretan, terdapat interaksi kompleks yang berlaku antara mata, otak, sistem saraf pusat, dan tangan. Dengan kata lain, coretan dan tulisan tangan menggambarkan aktiviti otak. Oleh itu, apa yang penulis lakukan secara tidak sedar adalah menyatakan keseluruhan profil psikologi mereka yang unik, dalam bentuk simbol, di atas kertas.

Baca juga: Inilah Cara Seronok untuk Meningkatkan Mood Anda

Oleh itu, apabila anda merasa tertekan mengenai tugas dari sekolah atau kerja pejabat, luangkan masa untuk coretan . Sekiranya anda masih memerlukan bantuan pakar, anda boleh menghubungi ahli psikologi di untuk mendapatkan nasihat mengenai cara menghilangkan tekanan. Ambil segera telefon pintar = mu dan nikmati kemudahan bercakap dengan doktor atau psikologi pada bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Manfaat "Berfikir" dari Doodling.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Faedah Kesihatan Mental dari Doodle.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada 2020. Bagaimana Doodling Dapat Mencetuskan Perasaan Keseronokan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found