4 Cara Mencegah Osteoporosis pada Usia Muda

Jakarta - Siapa kata osteoporosis hanya dialami oleh orang tua? Walaupun kasusnya agak jarang berlaku, penyakit ini juga dapat menyerang seseorang pada usia muda.

Sebenarnya osteoporosis dihidapi oleh orang tua, jadi remaja dan orang dewasa tidak begitu peduli dengan penyakit ini. Sebenarnya, tabiat dari usia muda, seperti tidak aktif boleh menyebabkan tulang menjadi rapuh pada usia tua. Jadi, bagaimana anda mencegah osteoporosis pada usia muda?

Baca juga: Osteoporosis boleh berlaku sejak kecil, betul?

1. Pertembungan Sukan dengan Tanah

Senaman adalah kaedah paling berkesan untuk mencegah osteoporosis. Dari sekian banyak sukan, sukan yang paling kerap menyentuh tanah atau lantai sangat baik untuk tulang. Contohnya, lari, trampolin, atau tali lompat. Ketiganya dianggap terbaik untuk mencegah kehilangan tulang.

Selain itu, bola tampar, bola keranjang, senamrobik berimpak tinggi, dan sukan lain yang serupa juga baik untuk tulang. Walaupun begitu, faedahnya tidak sebesar tiga sukan di atas. Anda juga dapat mencegah kehilangan tulang melalui berenang atau berbasikal. Walau bagaimanapun, kerana kesan yang rendah dengan tanah dan lantai, ia tidak bernilai untuk mencegah osteoporosis.

Mengangkat Berat Juga Baik

Lancarkan Masa, m menurut pakar sukan dari Lehman College, Amerika Syarikat, latihan berat badan ini dapat melawan semua kemungkinan kerugian yang dialami oleh kekurangan tulang dan postur. Sebabnya, jika tulang tidak dilatih ia boleh menyebabkan kehilangan tisu tulang, yang seterusnya menyebabkan kelemahan dan masalah postur.

Ringkasnya, latihan berat badan juga tidak kurang hebatnya daripada sukan lain untuk mencegah kehilangan tulang. Tidak percaya? Menurut penyelidikan dari sekumpulan pakar di University of Missouri, Amerika Syarikat, latihan berat badan boleh menjadi salah satu jenis latihan yang baik untuk merawat tulang dan otot. Hasil kajian menunjukkan bahawa latihan berat badan dapat mengawal tahap sclerostin sambil meningkatkan pengeluaran hormon khas, yang memainkan peranan yang sangat penting dalam pertumbuhan tulang.

Sclerostin adalah protein semula jadi dalam badan anda. Walau bagaimanapun, jika tahap protein ini terkumpul di tulang dan melebihi had, tulang anda juga terdedah kepada osteoporosis. Nasib baik, mengangkat berat dapat mengawal tahap sclerostin dalam badan.

Baca juga: Ketahui 5 Faktor Risiko Osteoporosis pada Lelaki

2. Nutrien Badan yang mencukupi

Jangan berharap banyak kesihatan tulang akan terjaga pada usia muda, sekiranya pengambilan nutrien badan tidak dipenuhi. Nah, vitamin D adalah salah satu nutrien yang berkait rapat dengan kesihatan tulang. Oleh itu, diet yang kita pakai tidak dapat memenuhi keperluan vitamin D, tidak ada salahnya mengkonsumsi vitamin D. Vitamin ini sangat berguna untuk menguatkan tulang dan gigi.

Bagi anda yang ingin mencari sumber vitamin D dari makanan, anda boleh makan kuning telur, susu kedelai, dan hati sapi. Sekurang-kurangnya orang dewasa memerlukan 15 mikrogram vitamin D setiap hari.

Selain vitamin D, pengambilan kalsium tidak kurang pentingnya untuk mencegah osteoporosis. Nutrien ini berguna untuk mengekalkan kekuatan tulang. Kita dapat menemukan kalsium dalam tahu, tempe, kacang merah, dan sardin. Dengan kata lain, pengambilan nutrien yang baik untuk tulang, boleh menjadi kaedah terbaik untuk mencegah osteoporosis pada usia muda.

3. Jangan takut dengan cahaya matahari

Cahaya matahari juga dapat membantu kita mencegah osteoporosis. Namun, cahaya matahari di sini bukan sinar matahari di siang hari yang luas. Cuba bersahabat dengan cahaya matahari pagi. Pada waktu ini matahari dapat membantu tubuh menghasilkan vitamin D secara semula jadi. Cuba terkena cahaya matahari pagi (sebelum pukul 9) sekurang-kurangnya 10 minit sebelum menggunakan pelindung matahari.

4. Jauhi faktor risiko

Untuk mengelakkan osteoporosis pada usia muda, cubalah menghentikan atau mengelakkan tabiat buruk yang boleh mengganggu kesihatan tulang. Contohnya, hadkan pengambilan minuman beralkohol dan berhenti merokok.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found