5 Punca Batu Buah Pinggang Yang Perlu Dielakkan

, Jakarta - Batu ginjal terbentuk dari mineral dan garam di organ ginjal. Bahan itu mengendap dan kemudian menjadi keras, menyerupai batu. Kehadiran batu ginjal dapat mempengaruhi saluran kencing, sehingga dapat memberikan rasa sakit. Batu ginjal juga dapat menyebabkan kerosakan kekal jika tidak dirawat dengan segera.

Terdapat beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko batu karang, salah satunya adalah kebiasaan tidak minum air secukupnya. Risiko penyakit ini dikatakan lebih tinggi pada orang yang minum kurang dari 8 gelas air yang sihat. Sebabnya, kekurangan air dapat menyebabkan tubuh tidak mencairkan asid urik secara optimum dalam komponen air kencing, sehingga air kencing akan menjadi lebih asam. Persekitaran yang terlalu berasid dalam air kencing inilah yang boleh menyebabkan pembentukan batu ginjal.

Baca juga: Tabiat Buruk Ini Mencetuskan Batu Ginjal

Punca Batu Ginjal Yang Anda Perlu Tahu

Batu ginjal sering tidak menimbulkan simptom sehingga mendapan yang bergerak di dalam ginjal atau ke dalam ureter (tiub yang menghubungkan buah pinggang dan pundi kencing). Sekiranya demikian, terdapat beberapa gejala yang sering muncul, seperti:

  • Kesakitan yang teruk di bahagian sisi atau belakang tulang rusuk.
  • Kesakitan yang memancar dari bahagian bawah perut ke pangkal paha.
  • Sakit ketika membuang air kecil.
  • Air kencing berwarna merah jambu, merah, atau coklat.
  • Air kencing berbau busuk.
  • Pening dan muntah.
  • Dorongan untuk membuang air kecil yang berterusan.
  • Demam dan menggigil.

Selain mengetahui simptomnya, juga penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan batu ginjal muncul. Terdapat beberapa perkara yang dapat meningkatkan risiko penyakit ini, termasuk:

1. Sejarah Keluarga

Risiko batu ginjal meningkat pada orang yang mempunyai ahli keluarga dengan penyakit yang sama. Selain itu, jika anda pernah mengalami batu karang sebelumnya, kemungkinan anda akan mengalami perkara yang sama berulang kali.

Baca juga: Batu Ginjal Boleh Berakhir dalam Kegagalan Ginjal, Benarkah?

2. Kekeringan

Kekurangan pengambilan air alias dehidrasi boleh meningkatkan risiko penyakit ini. Kerana, tidak cukup minum air setiap hari dapat meningkatkan risiko pembentukan batu di ginjal. Orang yang tinggal di iklim yang hangat dan mereka yang banyak berpeluh juga dikatakan lebih berisiko terkena penyakit ini.

3. Corak Diet Tertentu

Orang yang mengikuti diet tertentu, seperti diet yang tinggi protein, dan makan makanan yang terlalu tinggi natrium (garam) dan gula juga dapat meningkatkan risiko batu karang. Terlalu banyak garam dalam makanan anda dapat meningkatkan jumlah kalsium yang mesti disaring di buah pinggang anda, yang dapat meningkatkan risiko batu karang anda dengan ketara.

4. Obesiti

Berat badan berlebihan atau gemuk dengan indeks jisim badan yang tinggi, ukuran pinggang yang besar, dan kenaikan berat badan sering dikaitkan dengan peningkatan risiko batu karang.

5. Penyakit Pencernaan dan Pembedahan

Pembedahan pintasan gastrik, penyakit usus radang, atau cirit-birit kronik boleh menyebabkan perubahan dalam proses pencernaan yang mempengaruhi penyerapan kalsium dan air, dan meningkatkan tahap zat pembentuk batu dalam air kencing. Ini dapat meningkatkan risiko penyakit batu karang.

Baca juga: 5 Petua Mudah untuk Mencegah Batu Ginjal

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab batu ginjal, petua mengenai kesihatan, atau jenis penyakit lain yang ingin anda terokai dengan lebih mendalam, anda boleh bertanya terus kepada doktor mengenai permohonannya. . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store dan hubungi doktor melalui Video / Panggilan suara atau Berbual !

Rujukan:
NHS UK. Diperoleh pada tahun 2021. Batu Buah Pinggang.
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2021. Batu Buah Pinggang.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Batu Buah Pinggang.