Ambil 4 Makanan Ini untuk Mencegah Vaginitis

, Jakarta - Vaginitis adalah keadaan radang pada vagina yang menyebabkan pembengkakan, gatal, sakit dan jangkitan pada faraj.Ada perkara yang menyebabkan seorang wanita mengalami keadaan vaginitis seperti kulat, bakteria, parasit, atau virus. Walau bagaimanapun, penyebab vaginitis yang paling biasa adalah vaginosis bakteria dan jangkitan yis.

Baca juga: Berikut adalah 6 maksud cecair Miss V yang perlu anda ketahui

Keadaan ini biasa berlaku, terutama pada wanita yang masih aktif dalam aktiviti seksual. Keadaan ini menjadikan Miss V mengeluarkan cecair yang berbau busuk dan lebih banyak daripada biasa. Ketidakselesaan sering dirasakan oleh wanita yang mengalami keadaan vaginitis.

Kesakitan pada faraj ketika melakukan hubungan seks juga dirasakan pada orang dengan vaginitis. Tidak hanya melakukan hubungan seks, wanita yang mengalami keadaan vaginitis merasa sakit ketika membuang air kecil. Gejala lain adalah munculnya bintik-bintik darah atau pendarahan ringan dari vagina.

Faktor Risiko Vaginitis

Terdapat beberapa tabiat buruk yang meningkatkan pengalaman vaginitis seorang wanita. Kebiasaan menggunakan seluar dalam atau seluar yang terlalu ketat adalah penyebab pertumbuhan bakteria atau kulat pada faraj.Pakaian yang terlalu ketat menjadikan keadaan vagina lembap sehingga bakteria atau kulat tumbuh lebih cepat.

Selain itu, anda harus menjaga kebersihan vagina, seperti memperhatikan ketika membuang air kecil atau buang air besar. Lakukan cara membersihkan Miss V dengan betul untuk mengelakkan penyakit yang mengganggu kesihatan Miss V. Lebih baik menggunakan tandas atau bilik mandi yang bersih agar tidak mudah diserang oleh bakteria atau kulat.

Baca juga: Cara merawat Miss V mengikut usia

Jangkitan yang disebabkan oleh hubungan seksual tanpa perlindungan boleh menjadi penyebab yang meningkatkan risiko vaginitis. Untuk itu, gunakan kondom ketika melakukan hubungan seks untuk mengelakkan jangkitan kelamin. Selain itu, jangan lupa membersihkan kawasan Miss V setelah selesai melakukan hubungan seks. Namun, jangan terlalu kerap menggunakan cairan pembersih vagina kerana boleh mengganggu pH dan keseimbangan normal kulat dan bakteria. Cukup bersihkan dengan air sahaja.

Perubahan hormon yang dialami oleh wanita akibat kehamilan atau menopaus boleh meningkatkan keadaan vaginitis. Bukan hanya itu, penggunaan pil perancang seperti IUD (spiral) atau pil kawalan kelahiran juga menyebabkan vaginitis.

Makanan Pencegahan Vaginitis

Selain menghindari tabiat buruk, sebenarnya makan makanan yang sihat juga dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan Miss V dan mencegah terjadinya vaginitis. Makanan berikut untuk mencegah perkembangan bakteria atau kulat yang menyebabkan vaginitis:

  • Tahu, Tempe, atau Edamame

Soya dianggap berkesan untuk mencegah vaginitis. Termasuk turunan makanan seperti tauhu, tempe dan edamame. Makanan ini mengekalkan tahap PH yang sihat di dalam vagina. Ketiga-tiga makanan ini mempunyai sifat hidrofobik untuk meningkatkan kandungan air di dalam vagina.

  • Yogurt

Yoghurt adalah probiotik semula jadi yang menjaga keseimbangan PH di dalam vagina.Yogurt mengandungi bakteria baik untuk melawan pertumbuhan bakteria dan kulat di dalam vagina.

  • Bawang putih

Tidak ada salahnya menambahkan sedikit bawang putih ke makanan anda. Bawang putih bertindak sebagai antimikroba untuk membunuh bakteria dan kulat di dalam vagina.

  • Alpukat

Lemak sihat dalam alpukat boleh menjadi pelincir semula jadi untuk Miss V. Kandungan vitamin B6 dan kalium juga dapat menjaga kesihatan Miss V.

Gunakan aplikasinya untuk bertanya secara langsung kepada doktor pakar mengenai kesihatan Miss V anda! Ayuh muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Membersihkan Miss V dengan Sabun, Jadi Pencetus Vaginosis Bakteria?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found