Kenali ubat untuk mengatasi Virus Corona di Indonesia

, Jakarta - Kes pandemik COVID-19 masih meningkat. Data yang dijumpai hari ini (15/06) menunjukkan bahawa terdapat 38,277 kes COVID-19 di Indonesia. Sudah tentu, pemerintah masih berusaha menekan penyebaran COVID-19 agar keadaan menjadi lebih baik dengan mengambil pelbagai cara untuk mencegah penyebaran dan penularan. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan menghendaki semua orang memakai topeng dan pakaian jarak fizikal semasa dalam perjalanan.

Baca juga: Inilah cara menangani Corona dengan dan tanpa gejala

Selain itu, pada hari Jumaat yang lalu (12/6), Pasukan Petugas untuk Percepatan Penanganan COVID-19 mengumumkan adanya lima kombinasi ubat yang dianggap cukup efektif untuk melawan virus korona. Perkara itu disampaikan oleh Ketua Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Stem Cell Universiti Airlangga, Dr. dr. Purwati, SpPD, K-PTI FINASIM, yang mengatakan lima kombinasi ubat ditemui setelah para saintis melakukan penyelidikan mengenai 14 rejimen gabungan ubat.

Gabungan Dadah untuk Merawat Virus Corona

Terdapat hasil yang menunjukkan bahawa beberapa kombinasi ubat yang telah dijumpai oleh saintis mampu mengurangkan jumlah virus korona dari ratusan ribu menjadi tidak dapat dikesan dalam 24 jam. Berikut adalah kombinasi ubat yang dijumpai.

  1. Lopinavir-ritonavir-azithromycin

  2. Lopinavir-ritonavir- doxycycline

  3. Lopinavir-ritonavir-clarithromycin

  4. Hydroxychloroquine-azithromycin

  5. Hydrocycloroquine-doxycycline

Lancarkan Medlineplus , pada masa ini lopinavir dan ritonavir diuji dengan lebih teliti untuk kegunaannya untuk mengurangkan dan juga merawat COVID 19. Sudah tentu, ubat jenis ini hanya boleh digunakan di bawah pengawasan doktor untuk rawatan COVID-19. Selain digunakan untuk rawatan COVID-19, jenis ubat ini juga digunakan untuk rawatan HIV / AIDS.

Baca juga: Terapi Plasma Darah untuk Mengatasi Virus Corona

Azithromycin juga merupakan salah satu jenis ubat yang perlu digunakan di bawah pengawasan dan nasihat doktor. Jenis ini digunakan untuk merawat penyakit yang umumnya disebabkan oleh bakteria. Melancarkan dari halaman Ubat.com Azithromycin digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit yang disebabkan oleh bakteria. Sama dengan azithromycin, doxycycline adalah sejenis ubat yang digunakan untuk merawat penyakit yang disebabkan oleh bakteria.

Clarithromycin adalah ubat oral yang boleh digunakan untuk merawat penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Lancarkan Web MD , klaritromisin juga dikenali sebagai antibiotik makrolida. Manakala hydroxychloroquine adalah salah satu jenis ubat yang dapat digunakan untuk mengobati penyakit yang disebabkan oleh jangkitan parasit, seperti malaria.

Di samping itu, pelancaran ubat.com, Hydrochloroquine adalah salah satu jenis ubat yang sedang diuji untuk merawat virus korona, anda harus mengelakkan pengambilan ubat ini tanpa nasihat atau nasihat doktor.

Cegah Penyebaran Corona

Walaupun beberapa jenis rawatan telah diuji yang dapat mengurangkan risiko peningkatan jumlah COVID-19, anda tetap harus menjaga kesihatan diri dan saudara terdekat dengan mencegah penularan COVID-19, dengan:

  1. Lancarkan Kesihatan Harvard Menjaga kebersihan diri dan tangan dengan kerap mencuci tangan adalah cara yang berkesan untuk mengelakkan penularan dan penyebaran virus korona.

  2. Bersihkan persekitaran tempat tinggal anda dan barang-barang yang sering anda sentuh dengan cecair pembasmi kuman untuk mengelakkan penyebaran virus korona.

  3. Elakkan tempat yang sesak terutama jika anda merasa tidak sihat atau sakit.

  4. Gunakan topeng ketika anda mesti keluar dari rumah. Jangan lupa mencuci topeng kain setelah digunakan dan buang topeng perubatan yang telah digunakan dengan betul.

  5. Menginap di rumah adalah cara lain yang cukup berkesan untuk menghentikan penyebaran dan penularan virus korona pada masa ini.

Baca juga: Ubat HIV dan Curcumin Berkesan Mengatasi Corona? Ini adalah Fakta Perubatan

Selain melakukan beberapa cara ini, jangan lupa untuk memastikan sistem imun anda tetap optimum. Jalankan diet yang sihat dengan memakan banyak sayur-sayuran, buah, dan makanan berkhasiat lain agar kesihatan anda tetap optimum.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan dan tidak mahu meninggalkan rumah, anda boleh memeriksa diri anda dengan meminta doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Rujukan:
Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Mencegah Penyebaran Coronavirus
ubat.com. Diakses pada tahun 2020. Hydroxychloroquine
ubat.com. Diakses pada tahun 2020. Azithromycin
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Clarithromycin
Medlineplus. Diakses pada tahun 2020. Lopinavir dan Ritonavir

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found