Cara merawat SARS adalah penting untuk diketahui

, Jakarta - Sindrom Pernafasan Akut yang teruk atau lebih dikenali dengan singkatannya SARS adalah sejenis radang paru-paru. Penyakit ini pertama kali ditemui menyebar di China pada tahun 2002, kemudian dalam waktu singkat, SARS juga merebak ke seluruh dunia dan endemik di 29 negara.

Walaupun diketahui bahawa 9 dari 10 orang dengan SARS dinyatakan sembuh, SARS adalah penyakit yang juga boleh menyebabkan kematian jika tidak dirawat dengan cara yang betul. Oleh itu, penting untuk mengetahui rawatan untuk SARS di sini.

Baca juga: Muncul di Singapura, Kementerian Kesihatan mendesak penduduk agar berhati-hati dengan Virus Monkeypox

Apa itu SARS?

Sindrom Pernafasan Akut yang teruk (SARS) adalah jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh coronavirus. Tidak hanya mudah menular, SARS juga dikenali sebagai penyakit mematikan. Sebilangan besar orang dengan SARS adalah orang dewasa yang berumur lebih dari 65 tahun.

Di samping itu, jika orang yang mempunyai riwayat penyakit kronik lain, seperti diabetes, masalah jantung, dan mempunyai imuniti rendah dipengaruhi oleh penyakit ini, risiko mengalami komplikasi yang teruk dan kematian sangat tinggi.

Punca SARS

SARS disebabkan oleh virus korona dan paramoxviridae. Kedua-dua jenis virus itu sebenarnya telah wujud sejak sekian lama, tetapi kesannya tidak begitu ganas dan parah seperti sekarang ini. Coronavirus dikenal sebagai virus yang menyebabkan demam, selesema, cirit-birit, dan radang paru-paru. Sementara virus Paramyxoviridae adalah virus yang menyebabkan selesema.

Jadi, virus yang menyebabkan SARS saat ini dianggap disebabkan oleh adanya virus baru sebagai akibat mutasi coronavirus. Faktor pencetus mutasi virus ini adalah kerana persekitarannya mulai rosak akibat pencemaran dan peningkatan populasi manusia.

Seperti virus lain secara amnya, koronavirus juga merebak melalui udara dan masuk melalui saluran pernafasan dan kemudiannya tersekat di paru-paru. Selain melalui udara, penularan virus SARS juga dapat terjadi jika Anda melakukan kontak langsung dengan seseorang yang menderita SARS, seperti memeluk, mencium, dan menggunakan peralatan makan yang sama dengan orang yang dengannya. Mengendalikan objek yang telah terkontaminasi dengan air liur, air kencing, atau tinja juga dapat menyebabkan anda terkena SARS.

Berhati-hati dengan Gejala

Pada mulanya, orang yang terkena Sars akan mengalami gejala yang serupa, seperti gejala selesema, iaitu demam di atas 38 darjah Celsius, kemudian diikuti oleh demam, sakit otot, sakit kepala, batuk kering, dan keletihan. Terdapat juga beberapa gejala SARS yang lebih serius yang dapat dialami penderita, seperti dalam bentuk pneumonia yang teruk dan penurunan kadar oksigen dalam darah.

Anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor jika anda mengalami gejala SARS, seperti demam tinggi, sakit otot, dan batuk kering. Terutama jika anda mempunyai sejarah masalah jantung, tekanan darah tinggi, atau diabetes. Pemeriksaan awal bertujuan untuk mengesan SARS dengan lebih cepat, supaya rawatan dapat dilakukan dengan segera untuk mencegah komplikasi.

Baca juga: Kaedah Penyampaian SARS Yang Perlu Anda Ketahui

Cara Merawat SARS

Malangnya, belum ada ubat yang dapat menyembuhkan SARS hingga kini. Jadi tujuan rawatan SARS adalah untuk membantu meningkatkan sistem imun anda, sehingga dapat menjinakkan virus. Rawatan biasanya dilakukan, antara lain, dengan memastikan pengudaraan yang mencukupi, memberi oksigen, fisioterapi, antibiotik, dan ubat antivirus.

Perlu diingat, ubat antivirus tidak akan menghilangkan virus SARS di dalam badan anda, tetapi akan mencegah virus lain menjangkiti dan menyebabkan penyakit lain yang tidak diingini.

Bagi orang yang mengalami gejala radang paru-paru, doktor biasanya juga akan menetapkan ubat tambahan dalam bentuk steroid anti-radang.

Baca juga: Masih belum ada penawarnya, ketahui komplikasi penyakit MERS

Itu sedikit penjelasan mengenai rawatan untuk SARS. Anda juga boleh berbincang dengan doktor anda tentang cara mencegah SARS melalui aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk bertanya mengenai kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found