Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Hipertensi Pulmonari

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami gejala sesak nafas disertai dengan degupan jantung yang dipercepat? Keadaan ini boleh menjadi tanda gangguan aliran darah yang berkaitan dengan fungsi paru-paru, istilah perubatannya adalah hipertensi paru. Ketika mengalami keadaan ini, gejala lain adalah kaki yang bengkak, bibir dan kulit biru, sakit dada, pening hingga pingsan, merasa letih, perut membesar, dan merasa lemah.

Hipertensi paru adalah keadaan apabila tekanan pada saluran darah dari jantung ke paru-paru menjadi terlalu tinggi. Salah satu fungsi jantung adalah mengepam darah dari ventrikel kanan ke paru-paru untuk mendapatkan oksigen. Darah bergerak agak dekat, jadi tekanan pada bahagian jantung dan arteri yang mengalirkan darah dari ventrikel kanan ke paru-paru biasanya lebih rendah daripada tekanan sistolik atau diastolik. Apabila tekanan di arteri terlalu tinggi, arteri di paru-paru menjadi sempit dan darah tidak mengalir sebagaimana mestinya.

Baca juga: 5 Tanda Orang Yang Berpengaruh Terpengaruh dengan Hipertensi

Apa yang Menyebabkan Hipertensi Pulmonari?

Hipertensi paru berlaku apabila terdapat perubahan pada saluran darah paru-paru sehingga darah dan oksigen tidak dapat mengalir dengan baik. Keadaan ini berlaku akibat penyempitan, penyumbatan, atau kerosakan pada saluran darah kecil dan kapilari yang mencetuskan peningkatan tekanan darah di pembuluh darah. Tekanan darah tinggi menjadikan dinding saluran darah tebal, kaku, meradang, tegang, atau memicu pertumbuhan tisu tambahan yang menyebabkan pengurangan aliran darah. Hipertensi paru juga boleh disebabkan oleh beberapa keadaan, termasuk:

  • Hipertensi arteri pulmonari idiopatik. Hingga kini tidak diketahui apa yang menyebabkannya, tetapi faktor yang disyaki menyebabkan keadaan ini, seperti mutasi gen, penyakit jantung kongenital, penyakit tisu penghubung, seperti lupus, jangkitan HIV, sirosis, atau kesan penekan selera makan.

  • Penyakit Jantung Kiri. Keadaan ini mempengaruhi bahagian kanan jantung. Contohnya, penyakit injap jantung (mitral valve) dan hipertensi yang berlangsung lama.

  • Penyakit paru paru. Beberapa keadaan seperti penyakit paru obstruktif kronik, penyakit paru-paru interstisial, atau fibrosis paru boleh mencetuskan hipertensi paru. Seseorang yang berada di ketinggian terlalu lama juga mempunyai risiko menghidap hipertensi paru.

  • Pembekuan darah kronik di paru-paru.

  • Keadaan lain, seperti sarcoidosis atau tumor menekan arteri paru-paru.

Hipertensi paru adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan. Oleh itu, apabila simptom keadaan berlaku, segera berjumpa doktor. Membuat temu janji doktor kini lebih mudah dengan aplikasi .

Baca juga: 3 Petua Senaman untuk Penghidap Hipertensi

Apa Komplikasi Hipertensi Pulmonari?

Sekiranya anda tidak mendapatkan rawatan, dikhuatiri keadaannya akan lebih berbahaya. Beberapa komplikasi yang mungkin berlaku termasuk:

  • Gangguan irama jantung. Keadaan ini berlaku ketika jantung bekerja terlalu keras untuk mengepam darah melalui saluran darah yang tersumbat. Keadaan ini menyebabkan gejala berupa sakit kepala, berdebar-debar, dan pingsan, malah boleh membawa maut.

  • Pembesaran dan kegagalan bahagian kanan jantung (cor pulmonale). Kerana bekerja terlalu keras untuk mengepam darah melalui saluran darah paru-paru yang tersumbat atau menyempit, keadaan ini juga dapat terjadi.

  • Pembekuan darah. Gumpalan darah dapat terbentuk dalam aliran darah yang menyempit, membuat saluran darah menjadi lebih sempit.

  • Pendarahan di paru-paru. Keadaan ini mengancam nyawa, dengan gejala berupa batuk darah.

Baca juga: Petua untuk Mencegah Tekanan Darah Meningkat Secara drastik

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2019. Hipertensi Pulmonari
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit dan Keadaan. Hipertensi Pulmonari

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found