Jarang Disedari, Ini 5 Perkara Yang Dapat Membuat Mata Stye

, Jakarta - Perut yang berlaku dan dialami oleh banyak orang bukan kerana mereka suka mengintip, betul! Stye ini adalah keadaan perubatan kerana jangkitan kelenjar di kelopak mata. Mungkin anda sendiri juga jarang menyedari perkara-perkara yang boleh menjadikan mata anda pekat. Ayuh, baca penjelasan penuh!

Baca juga: 5 Cara Berkesan untuk Menghilangkan Gaya

Apa itu Stye?

Bagi mereka yang tidak tahu, stye juga mempunyai istilah perubatan, kamu tahu ! Hordeolum adalah istilah perubatan untuk stye. Keadaan ini boleh berlaku apabila jerawat seperti bisul atau bisul tumbuh di pinggir kelopak mata. Biasanya, stye muncul hanya pada satu kelopak.

Walaupun hordeolum bukan keadaan berbahaya, ia boleh mengganggu aktiviti anda kerana kesakitan. Gaya juga boleh merosakkan keindahan mata anda dan membuat anda merasa tidak selamat.

Simptom-simptom yang Anda Akan Rasa Sekiranya Anda Mengalami Noda

Simptom yang paling mudah dikesan adalah adanya lebam merah seperti jerawat pada kelopak mata. Gejala lain termasuk:

 • Mata merah dan sedikit berair.

 • Kehadiran bengkak kelopak mata, keadaan ini boleh menyakitkan.

 • Sekiranya keadaan ini berlangsung selama tiga hari, biasanya terdapat pembengkakan di kawasan mata yang terkena stye.

 • Sensasi kesemutan dan seolah-olah ada benda asing di kelopak mata.

 • Penglihatan sedikit kabur.

 • Titik kuning pada benjolan adalah tempat nanah keluar.

Hampir semua kes stye tidak memerlukan rawatan perubatan khas, kerana keadaan ini dapat sembuh dengan sendirinya. Biasanya, seseorang menderita keadaan ini kerana mereka mengalami jangkitan mata yang lain.

Baca juga: Sebab dan Cara Mengatasi Gaya

Jarang Disedari, Perkara Ini Dapat Membuat Mata Stye

Gangguan mata ini sebenarnya disebabkan oleh jangkitan bakteria Staphylococcus aureus yang menyerang kelenjar di mata. Akibatnya, benjolan muncul di kelopak mata. Beberapa perkara yang jarang anda sedari dan dapat membuat mata anda tetap pekat, iaitu:

 1. Gunakan kosmetik yang telah tamat tempoh.

 2. Menggosok mata dengan tangan yang kotor.

 3. Terlupa membersihkan alat solek sebelum tidur, terutama pada mata.

 4. Mempunyai keradangan pada kelopak mata, seperti blepharitis. Keadaan ini adalah keradangan pada kelopak mata kerana pertumbuhan bulu mata. Blepharitis juga boleh mempengaruhi kedua-dua kelopak mata.

 5. Selalunya memakai kanta lekap yang tidak steril, atau tangan anda kotor semasa anda meletakkannya di mata anda.

Gaya terutamanya disebabkan oleh kotoran atau bakteria yang secara tidak sengaja masuk dan menetap di kelopak mata anda, akhirnya menyebabkan jangkitan. Inilah sebab mengapa stye sering berwarna merah dan penuh dengan nanah.

Petua Kuat untuk Mencegah Gaya

Kerana penyebab keadaan ini umumnya disebabkan oleh kotoran dan bakteria yang memasuki kelopak mata, perkara utama yang harus anda lakukan adalah menjaga kebersihan kawasan mata. Usahakan selalu mencuci tangan sebelum anda menyentuh kawasan mata. Elakkan menggosok atau menggosok mata secara berlebihan, terutamanya jika tangan anda kotor.

Sekiranya anda sudah menghidapi keadaan ini, jangan lupa menggunakan kompres hangat ke kawasan yang terjejas. Anda hanya perlu memampatkan 2-3 kali untuk menghilangkan rasa sakit dan mempercepat proses penyembuhan.

Baca juga: Ini adalah Petua Mudah untuk Mencegah Gaya

Sekiranya ada sesuatu yang ingin anda tanyakan mengenai penyakit ini, anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!