5 Penyelidikan untuk Diagnosis Hernia Diafragma

, Jakarta - Hernia diafragma adalah kecacatan kelahiran yang berlaku pada pembukaan diafragma atau otot besar yang memisahkan dada dari perut. Organ di dalam perut, seperti usus, perut, dan hati, boleh bergerak melalui bukaan diafragma dan naik ke dada bayi.

Apabila organ ditolak melalui lubang, keadaannya dikenali sebagai hernia. Gangguan ini berlaku ketika bayi masih dalam kandungan. Hernia diafragmatik dapat mencegah paru-paru bayi berkembang sepenuhnya, menyebabkan kesukaran bernafas untuk bayi ketika dilahirkan.

Terdapat dua jenis hernia diafragma yang boleh berlaku, iaitu:

 • Hernia Bochdalek: Gangguan hernia yang melibatkan bahagian belakang dan belakang diafragma. Perut, hati, limpa, atau usus biasanya bergerak ke rongga dada apabila ini berlaku.

 • Morgagni hernia: Jenis hernia ini melibatkan bahagian depan diafragma. Hati atau usus biasanya bergerak ke rongga dada pada bayi yang terkena.

Punca Hernia Diafragma

Hernia diafragma boleh disebabkan oleh perkembangan diafragma yang tidak normal semasa janin terbentuk. Kecacatan pada diafragma janin membolehkan satu atau lebih organ perut bergerak ke dada dan menempati ruang di mana paru-paru seharusnya.

Semasa janin tumbuh di rahim ibunya sebelum lahir, sistem organ yang berbeza berkembang dan matang. Diafragma berkembang antara minggu ke-4 dan ke-12 kehamilan. Esofagus, perut, dan usus juga berkembang pada masa yang sama.

Akibatnya, paru-paru tidak dapat berkembang dengan baik. Dalam kebanyakan kes, gangguan ini hanya mempengaruhi satu paru-paru. Dalam kes yang jarang berlaku, hernia diafragmatik boleh berlaku tanpa sebab yang diketahui dan tidak didiagnosis dalam jangka masa sehingga parah dan menyebabkan gejala.

Baca juga: Menurun Berok (Hernia), Apa Penyakit itu?

Penyelidikan untuk Diagnosis Hernia Diafragma

Doktor biasanya dapat mendiagnosis hernia diafragma kongenital sejak lahir. Kira-kira separuh kes dinyatakan semasa pemeriksaan ultrasound pada janin. Mungkin juga terdapat peningkatan jumlah cecair amniotik di rahim. Selepas kelahiran, gejala yang mungkin timbul pada bayi dengan gangguan tersebut adalah:

 • Pergerakan dada yang tidak normal.

 • Kesukaran bernafas.

 • Perubahan warna biru pada kulit atau sianosis.

 • Nafas tidak didengar di satu sisi dada.

 • Bunyi usus di dada.

 • Perut separuh kosong.

Di samping itu, berikut adalah beberapa ujian sokongan yang boleh dilakukan pada bayi dengan hernia diafragma:

 1. X-ray.

 2. Imbasan ultrabunyi , yang merupakan pemeriksaan yang menggunakan gelombang suara untuk menghasilkan gambar rongga dada dan perut dan kandungannya.

 3. Imbasan CT , yang merupakan pemeriksaan yang memungkinkan untuk melihat secara langsung organ perut.

 4. Ujian gas darah arteri, yang dilakukan dengan menarik darah secara langsung dari arteri dan menguji tahap oksigen, karbon dioksida, dan keasidan, atau pH.

 5. MRI, yang berfungsi untuk penilaian organ yang lebih fokus, terutama pada janin.

Baca juga: Anda tidak perlu menjadi ibu bapa, 20-an anda boleh mendapat hernia

Rawatan Hernia Diafragma

Hernia diafragmatik yang berlaku biasanya memerlukan pembedahan segera. Pembedahan mesti dilakukan untuk mengeluarkan organ perut dari dada dan meletakkannya kembali ke perut. Pakar bedah kemudian akan memperbaiki diafragma.

Pakar bedah dapat melakukan operasi dari 48 hingga 72 jam setelah bayi dilahirkan. Pembedahan mungkin berlaku lebih awal dalam keadaan kecemasan atau mungkin ditangguhkan. Setiap kes mungkin berbeza.

Langkah pertama adalah menstabilkan bayi dan meningkatkan tahap oksigennya. Pelbagai ubat dan teknik digunakan untuk membantu menstabilkan bayi dan membantu pernafasan. Setelah bayi stabil, barulah pembedahan dapat dilakukan.

Baca juga: 3 Tabiat Ini Boleh Menyebabkan Hernias

Itulah pemeriksaan fizikal untuk diagnosis hernia diafragma. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video bila-bila masa dan di mana sahaja. muat turun aplikasinya kini dihidupkan telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found