Sebab-sebab Delirium Pasca Operasi

, Jakarta - Pernah dengar keluhan mental yang disebut delirium? Delirium adalah gangguan mental yang serius yang boleh menyebabkan orang mengalami kekeliruan yang teruk. Sebenarnya, ini dapat menyebabkan kesadaran terhadap persekitaran sekitarnya berkurang.

Gangguan mental ini disebabkan oleh perubahan cepat fungsi otak yang berlaku bersama dengan penyakit mental dan fizikal. Ini boleh menyebabkan penderita mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi, berfikir, mengingat, atau tidur.

Lalu, apakah penyebab atau faktor pencetus kecelaruan? Adakah benar bahawa seseorang boleh mengalami kecelaruan selepas pembedahan?

Baca juga: Bolehkah Orang Muda Mendapat Delirium?

Delirium Pasca Operasi, Apa yang Menyebabkannya?

Pada dasarnya terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan otak mengalami gangguan yang mencetuskan kecelaruan. Salah satu faktornya adalah pembedahan atau prosedur perubatan lain yang melibatkan anestesia. Itulah sebabnya tidak sedikit pesakit yang mengalami kecelaruan selepas pembedahan.

Ramai pesakit keliru selepas pembedahan, tetapi kecelaruan adalah jenis kekeliruan tertentu yang boleh berlaku di hospital dan semasa pemulihan selepas pembedahan. Jadi, apa yang menyebabkan pesakit mengalami kecelaruan di hospital?

Menurut para pakar, keadaan ini boleh disebabkan oleh rawatan jangka panjang, seperti di ICU, kurangnya kesadaran tentang waktu siang dan malam (pesakit dengan keadaan ini harus berada di ruangan dengan tingkap bila memungkinkan), atau penyakit parah yang memerlukan rawatan di hospital.

Seorang pesakit dengan kecelaruan sering lebih peka dan berorientasi pada waktu pagi, dan bertambah buruk pada waktu petang atau petang. Seterusnya, bagaimana dengan kecelaruan selepas pembedahan?

Sebenarnya, delirium dilihat lebih kerap pada pesakit pasca operasi daripada pesakit hospital umum kerana pelbagai sebab. Pesakit yang menjalani pembedahan cenderung lebih sakit daripada rata-rata. Di samping itu, mereka menerima ubat anestetik yang boleh menyebabkan kecelaruan.

Mereka mungkin harus tinggal di hospital lebih lama, dan menerima ubat penahan sakit semasa pemulihan, dan ubat-ubatan lain yang dapat membuat delirium bertambah buruk. Nah, inilah sebab mengapa kecelaruan boleh berlaku selepas pembedahan.

Baca juga: Berikut adalah 7 Jenis Delirium yang Perlu Anda Ketahui

Kenali Gejala Delirium

Gejala yang ditunjukkan oleh orang yang mengalami kecelaruan biasanya tidak biasa. Kerana orang yang mengalami kecelaruan dapat menunjukkan gejala perubahan keadaan mental dalam beberapa jam hingga beberapa hari.

Nah, gejala yang dialami oleh penghidapnya ialah:

  • Gangguan emosi, seperti kegelisahan, ketakutan atau paranoia, kemurungan, mudah marah, apatis, perubahan mood secara tiba-tiba, dan perubahan keperibadian.
  • Menurunkan kesedaran tentang persekitaran di sekitarnya, seperti kesukaran untuk memfokus pada topik atau mengubah topik perbualan, mudah terganggu oleh perkara-perkara yang tidak penting, dan suka melamun sehingga mereka tidak bertindak balas terhadap perkara yang berlaku di sekitarnya.
  • Perubahan tingkah laku, seperti mengalami halusinasi, kegelisahan dan tingkah laku agresif, rintihan atau panggilan, menjadi pendiam dan introvert, pergerakan lebih perlahan, dan kebiasaan tidur yang terganggu.
  • Kemahiran berfikir yang lemah (gangguan kognitif), seperti ingatan yang lemah, terutama untuk jangka pendek, disorientasi, kesukaran bercakap atau mengingati kata-kata, ucapan panjang lebar, dan kesukaran memahami ucapan, membaca, dan menulis.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Delirium Yang Menyebabkan Gangguan Mental

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kecelaruan dan bagaimana menanganinya? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Anda juga boleh berjumpa dengan hospital pilihan anda. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Delirium pasca operasi pada pesakit tua
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Delirium: Yang Perlu Anda Ketahui
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit dan Keadaan. Kecelaruan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Delirium?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found