Khasiat Buah Pepaya untuk Bayi yang Perlu Anda Ketahui

Jakarta - Pada usia enam bulan, anak anda diperkenalkan dengan berbagai jenis, rasa, dan tekstur makanan sebagai makanan pelengkap susu ibu. Biasanya, makanan pelengkap untuk susu ibu akan dimulakan dengan menu buah-buahan bertekstur lembut, salah satunya adalah betik.

Baca juga: Inilah Cara Menyediakan Makanan Bayi untuk Perjalanan

Tidak ada keraguan tentang manfaat pepaya untuk kesihatan kerana kandungan yang baik di dalamnya, seperti karbohidrat, lemak, kalsium, protein, fosfor, vitamin A, C, B1, B2, E, zat besi, asam folat, kalium, kalsium , zink dan serat. Berikut adalah faedah betik sebagai makanan pelengkap susu ibu:

  • Pencernaan yang lancar

Buah betik mengandungi enzim papain yang dapat membantu melancarkan proses pencernaan. Tidak sedikit bayi yang mengalami sakit perut dan kembung kerana kesukaran membuang air besar ketika ini berlaku, Si Kecil secara automatik akan ribut dan menangis sepanjang hari kerana pengumpulan kotoran di dalam usus.

Untuk mengelakkan perkara ini terjadi, ibu dapat memberikan buah pepaya yang telah dilembutkan atau dikukus. Manfaat buah betik yang satu ini dapat dirasakan ketika memakan buah betik yang sudah masak. Selain meningkatkan pencernaan, betik dapat mengatasi kerengsaan pada sistem pencernaan.

  • Menjaga Kesihatan Mata

Manfaat betik seterusnya adalah menjaga kesihatan mata. Tidak hanya terkandung dalam wortel, vitamin A juga terdapat pada betik dan tomato. Menjaga kesihatan mata si kecil anda harus dilakukan sejak usia dini.

  • Kulit licin

Pepaya mengandungi banyak vitamin yang berfungsi menjaga kesihatan kulit bayi. Seperti diketahui, bayi mempunyai kulit yang sangat nipis dan sensitif. Kerana itu, kulit bayi masih memerlukan perlindungan untuk mencegah jangkitan kulit yang berbahaya. Baiklah, untuk memenuhi keperluan vitamin yang baik agar kulit terlindung dari jangkitan, ibu dapat memberikan buah betik si kecil secara teratur.

Baca juga: Ini adalah Makanan Kanak-kanak yang Tidak Sihat untuk Orang Kecil

  • Mengubati sariawan

Manfaat pepaya seterusnya adalah merawat sariawan pada anak kecil anda, kerana kandungan vitamin C di dalamnya. Buah ini juga tidak menimbulkan rasa sakit pada luka sariawan bayi, sehingga tidak akan membuatnya rewel. Thrush sendiri berlaku kerana kerengsaan kulit di dalam mulut. Untuk memperbaikinya, hancurkan betik, kemudian letakkan di kawasan yang terkena sariawan.

  • Kurangkan Demam

Pepaya mengandungi pelbagai vitamin dan antioksidan yang dapat mengatasi demam pada si kecil. Selain berkhasiat dalam mengurangi demam anak, betik juga dapat mempertahankan daya tahan sel dalam tubuh akibat demam.

  • Mencegah barah

Lycopene yang terkandung dalam betik dapat mencegah barah. Kanser sendiri sebenarnya berasal dari mutasi gen dalam sel dalam jangka masa yang beransur-ansur. Dengan memakan betik secara berkala, proses ini dapat dicegah. Selain itu, betik juga mengandungi antioksidan tinggi yang dapat mencegah tubuh dari serangan radikal bebas.

  • Meningkatkan Sistem Imun

Kandungan vitamin C dalam betik dapat membantu mengekalkan sistem imun. Bayi mempunyai sistem imun yang belum matang, jadi mereka terdedah kepada jangkitan. Dengan memakan pepaya secara berkala, tubuh dapat melawan bakteria, virus, dan kulat yang menyebabkan penyakit.

  • Menjaga Kesihatan Jantung

Kandungan folat dalam betik mampu mengekalkan jantung dan saluran darah yang sihat. Folat dapat mengubah homosistein menjadi asid amino, sehingga tidak ada penumpukan yang menyebabkan kerosakan saluran darah. Selain folat, betik juga kaya akan serat dan kalium, yang dapat membantu menjaga jantung yang sihat.

Baca juga: Resipi MPASI untuk Bayi 6-8 Bulan

Walaupun betik mempunyai banyak manfaat yang baik di dalamnya, tetapi ada sebilangan buah buah betik yang boleh menyebabkan reaksi alergi. Sebelum memberikan buah ini kepada anak kecil anda, anda harus terlebih dahulu membincangkannya dengan doktor dalam permohonannya supaya perkara yang tidak diingini tidak berlaku.

Rujukan:

Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2020. Pepaya untuk Bayi: Faedah dan Resipi Makanan yang Luar Biasa.

Makanan Bayi yang Sihat. Diakses pada tahun 2020. Memberi Makanan Bayi Pepaya Buatan Sendiri kepada Bayi Anda.

Menjadi Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. Pepaya Untuk Bayi - Manfaat dan Resipi Kesihatan.