3 Latihan yang Baik untuk Orang dengan Vertigo

, Jakarta - Vertigo adalah penyakit yang sangat mengganggu ketika terjadi, kerana badan kehilangan keseimbangan sehingga harus terus kepalanya di bantal. Ini menjadikan produktiviti dan rancangan yang telah menjadi huru-hara. Sebenarnya tidak ada yang dapat dilakukan kerana kepalanya terasa seperti berputar.

Umumnya, orang yang menderita vertigo mencari cara untuk mengatasi gangguan ini dengan mengambil ubat. Walau bagaimanapun, pengambilan terlalu banyak ubat boleh menyebabkan kesan sampingan yang mungkin berbahaya. Oleh itu, penting untuk mencari cara lain untuk mencegah vertigo berulang, iaitu dengan melakukan senaman. Berikut adalah beberapa sukan yang perlu dilakukan!

Baca juga: Terapi Vertigo Ini Yang Anda Boleh Lakukan di Rumah!

Bersenam untuk Mencegah Vertigo

Vertigo adalah gangguan yang menyebabkan perasaan berputar di sekitar anda ketika berdiri diam. Anda benar-benar merasakan bahawa kawasan sekitarnya bergerak, padahal sebenarnya tidak. Apabila menyerang, vertigo dapat menyebabkan gangguan segera dan menghalang aktiviti harian rancangan yang telah dibina.

Gangguan ini berlaku apabila kristal kalsium karbonat kecil yang berasal dari bahagian telinga memasuki saluran separuh bulatan telinga dalam. Bersenam dapat membantu tubuh mengedarkan kristal ini agar tidak menyebabkan gangguan. Oleh itu, adalah mustahak untuk mencegah vertigo, terutama pada seseorang yang sering merasa kambuh.

Senaman dapat membuat gangguan yang berlaku di telinga dapat hilang secara perlahan sesuai dengan rutin pergerakan yang sihat. Di samping itu, faedah di bahagian lain badan dapat dirasakan sebagai faedah bersenam. Berikut adalah beberapa latihan yang dapat dilakukan secara teratur untuk mencegah vertigo:

 1. Latihan Brandt-Daroff

Salah satu latihan untuk mencegah vertigo adalah melakukan latihan Brandt-Daroff. Pergerakan ini menggunakan graviti untuk mengeluarkan kristal dari telinga dalam. Beberapa langkah yang mesti diambil dalam melakukan gerakan ini adalah:

 • Duduk di tengah katil dengan kaki anda di lantai. Kemudian putar kepala anda 45 darjah ke kanan.
 • Tanpa menggerakkan kepala, pastikan anda berbaring di sebelah kiri anda dan tetap berada di posisi itu selama 30 saat.
 • Selepas itu kembali ke posisi awal dan beri jeda selama 30 saat.
 • Langkah seterusnya adalah memusingkan kepala anda 45 darjah ke kiri dan berbaring di sebelah kanan badan seperti pada pergerakan awal yang terbalik.

Baca juga: Cara Merawat & Mengenal Punca Vertigo

Anda boleh melakukan satu set lima pengulangan di setiap sisi. Sekiranya anda mengalami pening, tunggu gangguan itu hilang sebelum berdiri. Pastikan anda melakukan satu set pada waktu pagi, petang, dan malam. Lakukan tabiat ini selama dua hingga tiga minggu secara berkala.

Kemudian, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai senaman yang baik untuk orang yang mengalami vertigo, doktor dari bersedia untuk menjawab semua kekeliruan anda. Ini sangat mudah, anda hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan setiap hari!

 1. Manuver semont

Pergerakan senaman lain yang kuat untuk mencegah kambuh vertigo adalah manuver Semont. Latihan, juga dikenali sebagai manuver liberator, adalah latihan yang baik untuk vertigo BPPV. Kaedah ini memerlukan lebih sedikit masa daripada latihan Brandt-Daroff. Walau bagaimanapun, langkah ini adalah yang terbaik jika diselia oleh penyedia perkhidmatan kesihatan. Sekiranya BPPV menyerang sebelah kiri, beberapa langkah diambil seperti:

 • Duduk tegak di tepi katil dan pusingkan kepala anda 45 darjah ke kanan.
 • Cepat turun ke kiri sehingga kepala anda menyentuh katil. Pegang kedudukan ini selama 30 saat.
 • Dalam satu gerakan cuba membuat badan berpusing ke sebelah kanan dengan cepat. Pastikan tidak mengubah sudut kepala.
 • Pegang kedudukan ini selama 30 saat, kemudian kembali ke posisi awal.

Kemudian, jika gangguan BPPV yang menyerang anda berada di sebelah kanan, maka putar kepala ke kanan dan jatuhkan badan anda ke sebelah kiri terlebih dahulu. Dengan melakukan pergerakan ini, diharapkan gangguan BPPV tidak berulang dengan mudah. Latihan ini pada amnya hanya perlu dilakukan sekali dan dapat membuat anda merasa lebih baik dalam satu atau dua hari.

 1. Manuver Epley

Kaedah senaman lain yang berkesan untuk mencegah vertigo adalah Epley Maneuver. Rangkaian pergerakan ini cukup popular bagi orang yang mengalami vertigo. Beberapa langkah ini boleh dilakukan jika anda mempunyai BPPV di telinga kiri. Pastikan untuk melakukannya dengan arah yang bertentangan agar berkesan dalam menangani gangguan telinga. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Duduk tegak di atas katil dan letakkan kaki anda lurus di hadapan anda dan sediakan bantal di belakang anda.
 • Pusingkan kepala anda 45 darjah ke kiri.
 • Berbaring dengan cepat sehingga bahu anda berada di atas bantal dan tahan kedudukan itu selama 30 saat.
 • Pusingkan kepala anda 90 darjah ke kanan tanpa mengangkatnya dan tahan selama 30 saat.
 • Selepas itu, duduk tegak di tepi kanan katil.

Pastikan melakukan manuver Epley di rumah tiga kali sehari. Anda boleh mengulangi pergerakan setiap hari sehingga tiada gejala vertigo muncul selama 24 jam.

Baca juga: Berhati-hati, 7 Tabiat Ini Dapat Mencetuskan Vertigo

Dengan melakukan pergerakan sukan yang dapat mencegah vertigo dengan berkesan, diharapkan badan anda menjadi lebih baik pada masa akan datang. Relaps yang menyerang titik keseimbangan badan dapat ditekan dengan baik dan pada akhirnya tidak akan ada lagi serangan kerana gangguan tersebut.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 4 Latihan untuk Vertigo Relief.
PDTC. Diakses pada tahun 2020. Latihan Terbaik Untuk Melatih Pelanggan Dengan Vertigo dan Pening.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found