Kenali keputusan pemeriksaan audiometrik

, Jakarta - Ada banyak cara yang dapat anda lakukan untuk menjaga kesihatan. Bermula dari makan makanan yang sihat dan berkhasiat sehinggalah menjalani pemeriksaan secara rutin. Salah satunya adalah pemeriksaan audiometrik yang dapat dilakukan untuk memastikan keadaan kesihatan pendengaran.

Baca juga: Ini adalah 6 Persediaan Sebelum Melakukan Pemeriksaan Audiometrik

Dengan melakukan pemeriksaan audiometrik, fungsi pendengaran diperiksa dan dinilai. Peningkatan usia boleh menyebabkan gangguan pendengaran sehingga seseorang memerlukan pemeriksaan audiometrik. Orang mendengar apabila gelombang bunyi diterima dengan baik di telinga anda.

Gelombang bunyi diubah menjadi isyarat saraf yang diproses oleh otak menjadi suara. Seseorang yang mengalami masalah pendengaran akan sukar memproses gelombang bunyi menjadi bunyi.

Terdapat beberapa sebab seseorang mengalami pendengaran, seperti:

 1. Mengalami kecacatan kelahiran.

 2. Kehadiran jangkitan telinga.

 3. Pendedahan kepada bunyi yang terlalu kuat boleh menyebabkan kerosakan pada gendang telinga.

 4. Kecederaan kepala atau telinga.

 5. penuaan.

Kenali tanda-tanda kehilangan pendengaran sehingga perlu dilakukan pemeriksaan audiometrik, yaitu:

 1. Kesukaran mendengar ucapan orang lain dengan jelas.

 2. Deringan berterusan di telinga.

 3. Sering meminta seseorang mengulangi apa yang diperkatakan.

 4. Menonton televisyen dengan kuat.

Sekiranya anda merasakan tanda-tanda di atas, lakukan pemeriksaan audiometrik untuk mengetahui keadaan kesihatan pendengaran dan telinga anda.

Baca juga: Ini adalah Masa yang Tepat untuk Pemeriksaan Audiometrik

Cara Memeriksa Audiometri

Terdapat beberapa ujian yang dilakukan semasa seseorang melakukan pemeriksaan audiometrik. Pemeriksaan akan dilakukan dengan menggunakan suara yang paling lembut atau tidak dapat didengar oleh seseorang. Pemeriksaan dilakukan dengan menggunakan fon telinga dan mendengar bunyi yang ditujukan ke satu telinga pada satu masa.

Kekuatan suara diukur dalam desibel. Seseorang yang melakukan pemeriksaan akan diberi suara kuat sekitar 20 dB, muzik kuat sekitar 80-120 dB, dan mesin jet sekitar 180 dB.

Kehilangan pendengaran sering dijelaskan seperti berikut:

 • Biasa = kurang daripada 25 db HL

 • Cahaya = 25-40 db HL

 • Sederhana = 41-65 dB HL

 • Parah = 66-90 db HL

 • Kedalaman = lebih daripada 90 db HL

Bukan hanya suara dalam desibel, anda juga diberi nada suara yang diukur dalam unit frekuensi (Hz). Semasa proses pemeriksaan audiometrik, anda diberi pelbagai ukuran suara. Anda juga diberi nota bass rendah sekitar 50-60 Hz, nota tinggi sekitar 10,000 Hz atau lebih tinggi. Julat pendengaran normal bagi seseorang ialah 250-8,000 Hz pada 25 dB atau lebih rendah.

Bukan hanya ujian dengan suara, pemeriksaan audiometrik termasuk ujian pengenalan kata. Ujian ini melihat kemampuan seseorang untuk memahami pertuturan dari bunyi latar. Hasil ujian pengecaman kata membantu doktor untuk meramalkan keadaan kesihatan pendengaran pesakit. Hasil ini juga menentukan alat bantu dengar mana yang perlu digunakan pesakit.

Terdapat juga ujian timpanometri yang perlu dilakukan untuk mengesan sebarang masalah yang berlaku pada bahagian pendengaran. Dengan ujian ini, doktor dapat menentukan penumpukan cecair atau lilin di telinga, kerosakan yang berlaku pada gendang telinga atau tulang pendengaran.

Menjaga Kesihatan Pendengaran

Cara untuk mengelakkan gangguan pendengaran, lakukan beberapa perkara seperti:

 1. Gunakan penutup telinga jika anda atau bekerja di tempat yang terlalu bising.

 2. Perhatikan penggunaan fon telinga . Elakkan menggunakan fon telinga lebih daripada 60 minit sehari. Perhatikan juga tahap kelantangan jika anda menggunakan fon telinga.

Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai pemeriksaan audiometrik. Anda boleh menggunakan Panggilan Suara / Video atau Berbual Bercakap dengan doktor anda untuk memeriksa kesihatan pendengaran anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Inilah Sebab Kepentingan Pemeriksaan Audiometrik


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found