Osteoporosis pada Warga Emas Boleh Dirawat oleh Doktor Geriatrik

Jakarta - Orang tua terdedah kepada pelbagai masalah kesihatan. Salah satunya ialah osteoporosis. Keadaan ini boleh meningkatkan risiko sekiranya anda tidak menjaga kesihatan tulang anda sejak usia muda. Osteoporosis berkait rapat dengan kepadatan tulang, sedangkan ketika kita meningkat usia, jisim tulang menurun dengan lebih mudah.

Osteoporosis pada orang tua boleh dirawat oleh doktor geriatrik, iaitu pakar yang menangani pelbagai masalah kesihatan yang dialami oleh orang tua. Oleh itu, doktor geriatrik ditugaskan untuk membantu orang tua dalam menjaga kesihatan mereka, dan bertanggungjawab untuk menangani masalah kesihatan orang tua, baik secara fizikal dan mental.

Baca juga: Tulang patah, inilah masa yang diperlukan untuk kembali normal

Rawatan Osteoporosis oleh Doktor Geriatrik

Sebelum menentukan rawatan osteoporosis pada orang tua, doktor geriatrik biasanya akan menilai kesihatan pesakit terlebih dahulu. Sekiranya diperlukan, doktor geriatrik boleh bekerjasama dengan pasukan perubatan lain untuk menentukan rawatan dan perawatan yang betul.

Untuk merawat osteoporosis pada orang tua, doktor geriatrik bersama dengan pasukan perubatan lain boleh melakukan rawatan seperti:

1. Terapi Fisik atau Fisioterapi

Doktor geriatrik boleh mengesyorkan pesakit tua menjalani fisioterapi. Tujuannya adalah untuk meningkatkan dan mengekalkan fleksibiliti, keseimbangan, dan mobiliti.

Selain orang tua dengan osteoporosis, fisioterapi boleh dilakukan pada orang tua yang menderita arthritis, strok , Penyakit Parkinson, demensia, dan penyakit Alzheimer.

2. Pentadbiran Dadah

Masalah kesihatan tertentu boleh menyebabkan orang tua mengambil sejumlah besar ubat. Untuk mengurangkan kesan sampingan pengambilan terlalu banyak ubat, doktor geriatrik dapat menilai semula ubat yang mereka ambil. Kemudian, doktor geriatrik akan menentukan ubat mana yang perlu diambil dan mana yang tidak.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Osteoporosis dan Osteomalacia

Terdapat beberapa kaedah rawatan lain yang boleh diberikan oleh doktor geriatrik untuk merawat osteoporosis pada orang tua. Sebagai contoh, rawatan hormon yang merangkumi pemberian hormon estrogen, ubat pertumbuhan tulang, kalsitonin, serta ubat bukan hormon, seperti suplemen kalsium dan vitamin D.

Apa jenis rawatan yang dilakukan oleh doktor geriatrik, akan disesuaikan dengan keadaan kesihatan orang tua secara keseluruhan dan tahap keparahan mereka. Termasuk menimbang risiko kesan sampingan dari rawatan yang dilakukan.

Keadaan Kesihatan Lain Juga Dirawat oleh Doktor Geriatrik

Sebagai tambahan kepada osteoporosis, doktor geriatrik juga dapat merawat keadaan lain pada orang tua, seperti:

  • Penyakit yang berkaitan dengan penurunan fungsi tubuh, seperti keradangan tulang dan sendi atau osteoartritis, penyakit jantung, barah, demensia, Alzheimer, tekanan darah tinggi, diabetes, dan strok .
  • Berkurangnya kemampuan bergerak.
  • Kecacatan kognitif. Sama ada disebabkan oleh penyakit, kesan sampingan ubat, atau gangguan hormon dan metabolik.
  • Kesan sampingan pengambilan ubat.

Baca juga: 5 Sukan Yang Boleh Mencegah Osteoporosis

Itulah sedikit penjelasan mengenai doktor osteoporosis dan geriatrik. Sekiranya anda mengalami osteoporosis atau masalah kesihatan orang tua yang lain, anda harus berjumpa dengan doktor anda lebih lanjut. Awak boleh muat turun permohonan untuk membuat temu janji dengan doktor geriatrik di hospital juga, anda tahu.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Perubatan Geriatrik.
Perubatan Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Pakar dalam Penuaan: Adakah Anda Memerlukan Pakar Geriatrik?
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Faedah Berjumpa dengan Pakar Geriatrik.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Terapi Fizikal Boon untuk Warga Emas.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan: Osteoporosis.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Osteoporosis.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found