Mencuba Diet Kopi, Adakah Selamat Dilakukan?

Jakarta - Pernah dengar diet kopi atau diet kopi? Atau mungkin anda sudah mencubanya. Dari namanya sahaja mungkin anda sudah faham bagaimana diet ini berfungsi. Ya, diet kopi dilakukan dengan minum beberapa cawan kopi setiap hari sambil mengehadkan pengambilan kalori setiap hari. Bagi warga pejabat, minum kopi telah menjadi kebiasaan untuk meningkatkan tenaga dan mempertajam fokus di tempat kerja.

Sekiranya anda seorang penggemar kopi dan ingin menjalani diet, ini pasti merupakan berita baik. Namun, sebelum melakukannya anda juga harus memastikan bahawa diet ini selamat dilakukan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai asal diet ini dan bagaimana ia berfungsi, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Teh atau Kopi, Mana Yang Lebih Sihat?

Mengapa Diet Kopi Boleh Muncul?

Dipetik dari Garis Kesihatan , diet kopi pada asalnya muncul dari sebuah buku berjudul Diet Kopi Kekasih pada tahun 2017 dan ditulis oleh doktor perubatan bernama Bob Arnot. Di dalam buku itu ditulis bahawa diet kopi dilakukan dengan minum sekurang-kurangnya tiga cawan kopi panggang setiap hari. Dr. Arnot memasukkan banyak kajian dalam buku mengenai kemampuan kopi untuk mengurangkan selera makan, mengurangkan penyerapan lemak, meningkatkan metabolisme, meningkatkan peredaran, dan membakar lemak.

Namun, doktor Arnot tidak mengesyorkan mencampurkan kopi dengan gula, krim, atau susu, kerana mengurangkan penyerapan antioksidan polifenol. Selain mengambil tiga cawan kopi setiap hari, anda harus mengelakkan karbohidrat halus dan makanan yang diproses dan tidak melebihi 1,500 kalori sehari. Peraturan ini sebenarnya hampir sama dengan prinsip diet Mediterranean. Oleh itu, adakah diet kopi selamat dilakukan?

Jadi, Adakah Diet Kopi Selamat Dilakukan?

Diet kopi telah disokong oleh beberapa kajian. Namun, ada perkara penting yang perlu diingat sebelum melakukannya. Menggantikan makanan dan makanan ringan yang sihat dengan kopi hitam dapat mengurangkan keperluan pemakanan anda. Dengan kata lain, anda tidak disarankan untuk mengganti semua makanan sihat dan makanan ringan yang sering anda makan dengan kopi dan perlu mengimbangkan keseluruhan diet anda.

Baca juga: Selalunya Minum Kopi, Awas Kesannya

Bagi sesetengah orang, kopi boleh merengsakan saluran pencernaan, termasuk pedih ulu hati dan sakit perut. Terlalu banyak kafein juga meningkatkan tekanan darah, menyebabkan kegelisahan, degupan jantung yang cepat, dehidrasi, dan mengganggu tidur. Oleh itu, pastikan tidak mengambil kafein sekurang-kurangnya enam jam sebelum tidur. Juga penting untuk mengambil jumlah kafein yang konsisten setiap hari. Ini membantu badan menyesuaikan diri dan dapat mengimbangi kesan diuretik kafein.

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan semasa diet kopi, anda harus menghentikannya terlebih dahulu. Tanya doktor mengenai penjagaan dan rawatan yang betul. Anda juga boleh berbincang dengan doktor atau pakar pemakanan anda untuk merancang semula diet anda untuk memastikannya selamat dan berjalan lancar. Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Lebih baik lagi jika anda mengambil kopi yang tidak mengandungi kafein. Kopi tanpa kafein menawarkan sejumlah kelebihan, kerana anda mendapat faedah polifenol dengan kesan sampingan yang lebih sedikit. Anda juga tidak disarankan untuk minum kopi yang dicampur dengan gula, krim atau susu kerana semuanya mengandungi lemak dan tinggi gula. Daripada menurunkan berat badan, diet anda boleh gagal.

Baca juga: 6 Cara Mudah Menurunkan Berat Badan Selain Diet dan Bersenam

Jangan lupa untuk tetap aktif, cukup tidur dan menguruskan tekanan dengan baik kerana ketiga-tiga perkara ini adalah tonggak penurunan berat badan yang sihat dan berterusan.

Rujukan:
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Diet Kopi Membantu Menurunkan Berat Badan - dan Adakah Ia Selamat ?.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Diet Kopi Berfungsi untuk Menurunkan Berat Badan ?.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Petua Menurunkan Berat Dengan Cepat Dengan Diet Kopi.