6 Keadaan yang Berisiko Senggugut

Jakarta - Senggugut adalah istilah yang digunakan ketika seseorang mengalami sakit haid yang ditandai dengan kekejangan di perut bawah. Kesakitan ini biasanya muncul tidak lama sebelum atau semasa haid. Keamatan itu sendiri bergantung kepada keadaan kesihatan setiap pesakit. Ada yang ringan, malah boleh mengganggu aktiviti harian.

Keadaan ini adalah proses yang berlaku secara semula jadi di rahim wanita, dan akan hilang secara beransur-ansur. Walaupun keadaan ini normal berlaku setiap bulan dan tidak perlu dibimbangkan, terdapat beberapa keadaan kesihatan yang menjadi faktor risiko senggugut. Berikut adalah beberapa penyakit yang menjadi faktor risiko senggugut!

Baca juga: Kenali Punca Kesakitan Menstruasi Normal hingga Berat

Sejumlah keadaan yang menjadi faktor risiko senggugut

Senggugut adalah sakit haid yang boleh dikelaskan kepada dua jenis, iaitu:

  1. Senggugut primer, yang merupakan kesakitan biasa yang dialami oleh wanita pada awal haid.
  2. Senggugut sekunder, iaitu kesakitan yang dialami kerana gangguan pada sistem pembiakan wanita. Kesakitan ini biasanya datang lebih awal daripada senggugut primer.

Senggugut primer adalah sakit biasa yang muncul pada hampir semua wanita ketika kitaran haid tiba. Sementara dismenorea sekunder adalah gangguan yang timbul kerana sejumlah penyakit di rahim. Penyakit berikut adalah faktor risiko senggugut:

  1. Endometriosis adalah keadaan yang berlaku apabila tisu yang membentuk lapisan dalam dinding rahim tumbuh di luar rahim, seperti ovari atau tiub fallopio. Apabila sel-sel ini mereput, mereka menyebabkan kesakitan yang teruk.
  2. Keradangan pelvis, yang merupakan jangkitan yang menyerang organ pembiakan wanita, termasuk serviks (leher rahim), rahim (rahim), saluran tuba (ovari), dan ovari (ovari).
  3. Adenomyosis adalah keadaan yang berlaku apabila lapisan permukaan rongga rahim (endometrium) tumbuh di dalam dinding otot rahim (myometrium).
  4. Fibroid, yang merupakan tumor jinak yang tumbuh di rahim.
  5. Peranti intrauterin (IUD), yang merupakan alat kontraseptif yang diletakkan di dalam rahim.
  6. Stenosis serviks, yang merupakan bukaan yang sangat kecil di serviks, sehingga menyekat aliran darah yang keluar semasa haid.

Serangkaian faktor risiko senggugut akan dicirikan oleh sejumlah gejala lain, seperti haid yang tidak teratur, keputihan yang tebal dan berbau, pendarahan antara haid, dan sakit semasa persetubuhan. Apabila sakit haid terasa sangat mengganggu, segera periksa diri anda di hospital terdekat untuk mengetahui apa penyebabnya, ya!

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara PMS dan senggugut

Sebilangan wanita yang mengalami senggugut biasanya mempunyai beberapa keadaan, seperti jumlah darah haid yang lebih tinggi, mengalami haid pertama sebelum usia 11 tahun, berlebihan berat badan, tidak pernah hamil, dan minum minuman beralkohol dan merokok secara aktif.

Selain mengambil ubat penahan sakit, senggugut dapat melegakan secara bebas dengan melakukan urutan, mandi air hangat, kompres hangat, minum air suam, berbaring dengan kaki anda diangkat, atau menggunakan tambalan atau minyak ke kawasan yang terkena.

Senggugut adalah keadaan yang tidak dapat dipandang remeh, terutama jika terjadi pendarahan yang berlebihan, haid lebih lama dari biasanya, ada keputihan yang tidak normal, rasa sakit tiba-tiba dan terasa sengit di pelvis, dan demam atau menggigil.

Baca juga: Adakah Senggugut Benar-benar Menyebabkan Kemandulan?

Ada sejumlah langkah pencegahan yang dapat diambil, yaitu dengan makan makanan yang mengandung vitamin E, asam lemak omega-3, vitamin B1, vitamin B6, dan magnesium. Selain itu, anda juga disarankan untuk bersenam secara teratur, menghindari minum minuman beralkohol, berhenti merokok, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Rujukan:
NHS. Diperoleh pada tahun 2020. Kesakitan berkala.
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Kesakitan Berkala.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kekejangan haid.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Sakit Menstruasi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found