Kebotakan, Penyakit atau Hormon Lelaki?

, Jakarta - Rambut yang gugur atau gugur setiap kali anda mencuci atau menyikat mesti membuat sesiapa yang mengalaminya risau. Sebabnya, apabila lebih banyak rambut gugur daripada rambut baru tumbuh, kebotakan pasti akan berlaku.

Sebenarnya, kebotakan lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Seiring usia lelaki, rambut lelaki cenderung menipis. Sebenarnya, sebilangan lelaki mengalami kebotakan pramatang, atau kebotakan pramatang.

Punca Kebotakan pada Lelaki

Sebenarnya, banyak perkara boleh mencetuskan kebotakan pramatang pada lelaki. Walau bagaimanapun, tiga perkara berikut lebih sering dikaitkan dengan sebab utama. Ada apa-apa?

  1. Faktor Genetik atau Keturunan

Sebenarnya, faktor genetik adalah penyebab utama kebotakan, baik pada lelaki dan wanita Garis Kesihatan. Sementara itu, kebotakan pola lelaki berkaitan dengan hormon seks lelaki yang disebut androgen yang mempunyai banyak fungsi, salah satunya adalah mengatur pertumbuhan rambut.

Baca juga: Fakta Mengenai Rambut Gugur Yang Anda Perlu Tahu

Jadi, setiap rambut di kepala anda mempunyai siklus tersendiri, bermula dari pertumbuhan rambut, kemudian rontok, hingga akhirnya diganti dengan rambut baru. Dalam keadaan normal, folikel rambut yang rontok akan diganti dengan rambut baru dengan ukuran yang sama.

Walau bagaimanapun, dalam kes kebotakan corak lelaki, rambut baru yang tumbuh lebih pendek dan nipis. Folikel rambut yang menyusut menyebabkan kitaran pertumbuhan rambut berakhir, sehingga akhirnya tidak ada lagi rambut baru yang tumbuh.

Pola kebotakan yang berlaku pada lelaki dicirikan oleh garis rambut di dahi yang semakin mundur disertai dengan penampilan bintik-bintik botak kecil atau kawasan di kulit kepala. Faktor keturunan boleh mempengaruhi ketika anda mengalami kebotakan dan seberapa parahnya.

Baca juga: Cara merawat keguguran rambut secara semula jadi

  1. Faktor Hormon

Androgenetik alopecia adalah jenis keguguran rambut yang paling biasa pada lelaki. Halaman Berita Perubatan Hari Ini Keadaan ini berlaku kerana pengaruh hormon, terutamanya hormon seks lelaki yang dikenali sebagai dihydrotestosteron atau DHT.

Hormon ini merangkumi hormon androgen yang membantu memberikan ciri lelaki. Walau bagaimanapun, DHT sendiri dianggap penyebab folikel rambut menjadi miniatur, yang menyumbang kepada keguguran rambut pada lelaki.

  1. Penyakit

Rambut gugur dalam jumlah besar dan tiba-tiba juga boleh menjadi tanda keadaan perubatan atau penyakit tertentu. Beberapa jenis penyakit yang boleh menyebabkan rambut gugur menyebabkan kebotakan pada lelaki termasuk anemia, barah, penyakit autoimun, dan gangguan kelenjar tiroid.

Selain itu, keguguran rambut juga boleh disebabkan oleh sistem ketahanan badan yang menyerang folikel rambut. Keadaan ini juga dikenali sebagai alopecia areata. Dipetik dari WebMD, Selain kebotakan pola bulat, alopecia areata juga boleh menyebabkan kebotakan secara umum.

Baca juga: 5 Khasiat Okra untuk Kesihatan Rambut

Tekanan berlebihan, penurunan berat badan yang drastik, trauma fizikal selepas pembedahan atau penyakit yang berterusan dan mengambil terlalu banyak vitamin A juga boleh menyebabkan rambut gugur dalam jumlah yang banyak. Namun, biasanya keguguran rambut disebabkan oleh keadaan di atas hanya berlangsung selama beberapa minggu.

Sekiranya anda bimbang tentang keguguran rambut yang banyak dan tidak menjadi lebih baik, cuba tanya doktor anda melalui aplikasi tersebut .

Pada bila-bila masa, doktor akan bersedia membantu memberikan penyelesaian terbaik untuk sebarang masalah kesihatan yang anda alami. Anda juga boleh pergi ke hospital terdekat dengan lebih mudah dengan permohonannya , kamu tahu! Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kebotakan Corak Lelaki.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu mengenai DHT.

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Saya Kehilangan Rambut?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found