Ketahui bagaimana filariasis merebak

Jakarta - Filariasis adalah penyakit elephantiasis berjangkit. Filariasis disebabkan oleh cacing filarial yang disebarkan melalui pelbagai jenis nyamuk, seperti: Wuchereria bancrofti , Brugia malayi dan Timor Brugia . Data dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa jumlah orang dengan filariasis di dunia pada tahun 2000 adalah 120 juta orang. Sementara itu, jumlah penderita filariasis di Indonesia hingga 2016 adalah 13.032 kes.

Filariasis Menular Melalui Gigitan Nyamuk

Filariasis memasuki tubuh manusia dan disebarkan melalui gigitan nyamuk yang dijangkiti. Parasit filarial tumbuh dalam bentuk cacing dan bertahan selama 6 - 8 tahun, kemudian terus membiak dalam tisu limfa manusia. Jangkitan ini biasanya berlaku sejak kecil dan menyebabkan kerosakan pada sistem limfa yang tidak disedari sehingga muncul gejala, iaitu pembengkakan kelenjar getah bening.

Gejala filariasis terbahagi kepada tiga kategori, iaitu keadaan asimtomatik, akut, dan kronik. Walaupun filariasis masih tanpa gejala, jangkitan ini masih boleh menyebabkan kerosakan pada tisu limfa dan ginjal, dan mempengaruhi sistem imun. Semasa berada dalam fasa akut, orang dengan filariasis akan mengalami:

  • Fasa adenolymphangitis akut (ADL). Disifatkan oleh demam, kelenjar getah bening atau kelenjar getah bening. Cecair yang terkumpul di lima dapat memicu jangkitan kulat dan merosakkan kulit.

  • Limfangitis filarial akut (AFL). Gejala termasuk munculnya benjolan kecil di bahagian badan di mana cacing yang mati berkumpul, seperti sistem limfa di skrotum.

Fasa ketiga adalah filariasis kronik. Dalam keadaan ini, penumpukan cecair menyebabkan pembengkakan pada kaki dan lengan. Penyebab jangkitan ini adalah sistem imun yang lemah yang menyebabkan kerosakan dan penebalan lapisan kulit.

Ujian Darah dan Urin untuk Diagnosis Filariasis

Ujian darah dan air kencing bertujuan untuk mengesan kehadiran parasit filarial di dalam badan. Pemeriksaan ultrabunyi diperlukan untuk mengesan perubahan sistem limfa, serta kehadiran cacing dewasa di skrotum. Sekiranya positif untuk filariasis, doktor akan menetapkan ubat antifilarial seperti: diethylcarbamazine (DEC). Dalam keadaan kronik, rawatan berikut boleh dilakukan:

  • Operasi. Tindakan ini dilakukan pada lelaki dengan penumpukan cecair di skrotum (hidrokel).

  • Lakukan senaman ringan. Tujuannya adalah untuk melancarkan aliran cecair di bahagian badan yang dijangkiti.

  • Bersihkan kawasan yang bengkak dengan sabun dan air untuk mengelakkan jangkitan.

  • Sterilkan luka jika filariasis menyebabkan luka atau luka pada badan.

Cegah Filariasis dengan Pembasmian Nyamuk

Menerapkan pergerakan 3M plus, iaitu mengeringkan, menutup, menguburkan, menggunakan penghalau nyamuk atau kelambu semasa tidur, tidak menggantung pakaian dan menjaga kebersihan persekitaran untuk mencegah perkembangan nyamuk. Bagi orang yang berumur 2 - 70 tahun dan tinggal di kawasan endemik filariasis, disyorkan untuk mengambil ubat pencegahan elephantiasis. Ubat ini biasanya diberikan secara percuma oleh petugas kesihatan di kawasan tersebut semasa Bulan Penghapusan Kaki Gajah yang jatuh pada bulan Oktober.

Itulah bagaimana penyebaran filariasis yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda dan gejala filariasis di atas, segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca dan mendapatkan rawatan yang tepat. Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk meminta doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 6 Menyebabkan Orang Suka Nyamuk
  • Inilah sebab-sebab filariasis yang perlu dielakkan
  • Menjengkelkan, ini adalah senarai penyakit yang disebabkan oleh nyamuk

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found