5 Petua Hidup Diet Bersih

Jakarta - Apa pun jenisnya, diet pasti mempunyai tujuan akhir yang sama, iaitu menurunkan berat badan, sehingga tubuh yang ideal dan berkadar terbentuk. Salah satu jenis diet yang cukup popular bagi wanita adalah diet makan bersih . Walaupun pertama kali diperkenalkan pada tahun 1960, diet ini hanya menjadi terkenal pada tahun 2007 melalui sebuah buku berjudul "Eat Clean Diet" yang ditulis oleh Tosca Reno.

Di dalam buku itu tertulis bahawa diet makan bersih sebenarnya lebih banyak mengenai cara memilih makanan yang akan dimakan dan bukan cara diet. Kaedah ini dikhabarkan tidak hanya dapat menurunkan berat badan, tetapi juga meningkatkan kualiti tidur, meningkatkan kesihatan fizikal dan mental, dan meningkatkan metabolisme tenaga dalam tubuh.

Cara Hidup Diet Makan Bersih

Kemudian, bagaimana menjalani diet? makan bersih betul agar hasil yang anda dapat dapat dimaksimumkan? Cuba ikuti petua diet ini:

1. Mengonsumsi Makanan Yang Berasal Dari Bahan-Bahan Segar

Anda perlu memahami terlebih dahulu, bahawa prinsip utama diet makan bersih adalah makan makanan segar yang melalui proses memasak yang sempurna. Ini bermakna anda tidak digalakkan makan makanan yang diawetkan, seperti daging kornet, sosej, atau pelbagai makanan dalam tin. Ini kerana makanan yang diawetkan mengandungi bahan pengawet dan pelbagai bahan tambahan yang cenderung berbahaya bagi tubuh sekiranya dikonsumsi secara berlebihan.

Berdasarkan hasil tinjauan yang dilakukan oleh Penyelidikan Makanan dan Pemakanan, orang yang makan makanan segar berjaya menurunkan lebih banyak berat badan kerana pengambilan kalori yang masuk ke dalam badan tidak berlebihan. Sudah tentu, ini dapat mengurangkan risiko kegemukan dan tekanan darah tinggi di dalam badan.

Baca juga: 7 Nutrien Yang Sering Dilupakan Semasa Anda Diet

2. Meningkatkan pengambilan serat dalam badan

Anda tidak perlu sepenuhnya meninggalkan daging atau menjadi vegetarian untuk menjalani diet ini. Memang, diet makan bersih Mengutamakan pengambilan serat dalam badan untuk memudahkan pencernaan, dan sumber serat yang paling banyak anda dapat dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Walaupun begitu, anda masih boleh makan daging, asalkan tidak berlebihan dan bukan daging kalengan atau daging yang telah melalui proses pengawetan.

3. Jadikan Karbohidrat sebagai Makanan Utama Anda

Pengambilan kalori harian yang disyorkan untuk orang yang menjalani diet makan bersih adalah antara 1200 hingga 1800 kal, sehingga penurunan berat badan yang diinginkan dapat dicapai. Walaupun begitu, anda tidak boleh memilih menu, anda dinasihatkan untuk menjadikan makanan kaya karbohidrat dan serat sebagai makanan utama. Contohnya seperti beras perang, roti gandum, atau beras perang. Kemudian, agar anda tidak mudah lapar, gabungkan dengan menu dengan kandungan protein yang tinggi.

4. Selaraskan Diet

Untuk mendapatkan berat badan yang ideal, anda tidak hanya perlu memperhatikan pengambilan makanan yang masuk ke dalam badan, anda juga perlu menyesuaikan diet anda. Dalam diet makan bersih, Bahagian makanan yang disyorkan adalah enam kali sehari dengan bahagian kecil. Ini bertujuan untuk mengurangkan rasa lapar, kerana dengan sering makan walaupun dalam jumlah kecil, tubuh terus melakukan proses pencernaan.

5. Minum banyak air

Pengambilan cecair harian yang disyorkan adalah sebanyak lapan hingga 13 gelas sehari atau sebanyak dua hingga tiga liter. Tidak hanya menjadikan badan sentiasa terhidrasi, minum banyak air akan membuat anda tidak tergoda oleh minuman lain yang cenderung mempunyai kalori dan menjadikan tubuh mudah gemuk.

Baca juga: Ini adalah jumlah protein yang diperlukan untuk diet

Itulah petua diet yang boleh anda cuba jika anda ingin menjalani diet makan bersih . Sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit tertentu atau keadaan kesihatan khas, anda harus meminta doktor terlebih dahulu sebelum menjalani diet ini. Untuk mempermudah, anda boleh bertanya melalui aplikasi yang sudah tersedia dan anda boleh muat turun melalui App Store atau Play Store. Bukan hanya senang, tanya doktor di juga percuma, kamu tahu!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found