Nasi Herba Kencur, Mampukah Dihadiahkan kepada Kanak-kanak?

Jakarta - Di Indonesia, minum jamu seperti tradisi dan kebiasaan yang sudah ada sejak zaman nenek moyang kita hingga sekarang. Lebih-lebih lagi, Indonesia kaya dengan tanaman rempah, jadi memprosesnya menjadi jamu kerana ubat tradisional bukan lagi perkara asing. Namun, bolehkah balita diberi ramuan seperti beras kencur?

Sebenarnya, jika anak telah berpisah dari tempoh penyusuan eksklusif, iaitu 6 bulan, tidak mengapa memberi ubat herba, asalkan jumlahnya kecil. Kerana, pada dasarnya ramuan ini selamat untuk dimakan oleh sesiapa sahaja, kerana ia diperbuat daripada bahan semula jadi. Namun, apa yang perlu dipertimbangkan adalah bahawa dosnya mestilah seperempat dari dos dewasa. Di samping itu, juga penting untuk mempertimbangkan urgensi keperluan mereka. Adakah benar-benar perlu diberi ramuan atau tidak?

Baca juga: Inilah Kelebihan Kencur untuk Kesihatan

Memberi Herba untuk Kanak-kanak

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, persoalan apakah balita perlu diberi minuman beras herba kencur harus dikonsultasikan lebih lanjut dengan pakar pediatrik. Kerana, walaupun cenderung aman, pemberian ubat herba kepada balita perlu dipertimbangkan. Untuk jelas, anda boleh muat turun permohonan untuk bertanya kepada doktor mengenai pemberian herba kepada anak kecil.

Sekiranya anda membuat ramuan sendiri di rumah, anda harus memperhatikan dosnya. Memetik Tabloid Nova, Ketua Direktorat Pengawasan Direktorat Pengawasan Ubat Tradisional di Kementerian Kesihatan, Drs. Ketut Ristiasa, Apt., Mengesyorkan agar kanak-kanak di bawah usia 12 tahun hanya memerlukan separuh daripada dos dewasa. Sementara itu, untuk kanak-kanak di bawah umur lima tahun (kanak-kanak), anda harus memberi seperempat dos dewasa.

Kemudian, jika anda membeli ramuan siap pakai yang terdapat di pasaran, pastikan jenama tersebut didaftarkan di Badan Pengawasan Makanan dan Dadah (BPOM). Dalam produk herba yang dibungkus berkualiti, biasanya terdapat juga maklumat mengenai dos yang disarankan untuk bayi, kanak-kanak, dan orang dewasa. Pastikan anda mengikuti dos yang disyorkan, okey?

Baca juga: Petua Memupuk Kencur untuk Mengatasi Penyakit

Pelbagai Khasiat Nasi Herba Kencur

Salah satu ramuan herba yang popular di Indonesia adalah kencur padi herba. Ramuan ini juga sering diberikan kepada anak-anak, kerana dikatakan dapat meningkatkan selera makan. Seperti namanya, jamu ini dibuat dari campuran beras dan kencur, ditambah beberapa bahan lain seperti asam jawa, jahe, gula aren, dan daun pandan, sebagai penambah rasa.

Lalu, apa faedah kencur beras herba untuk kesihatan? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Melegakan Batuk

Batuk yang tidak hilang dapat melegakan dengan memakan nasi kencur herba. Walaupun begitu, kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk mengetahui cara kerja dan dos kencur beras herba yang selamat dan berkesan untuk merawat batuk.

2. Menormalkan Tahap Gula Darah

Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Jabatan Farmasi, Universiti Tanjungpura, dilaporkan bahawa kencur beras herba dapat menurunkan kadar glukosa darah dan membuatnya tetap normal. Namun, bukti yang diperoleh masih dalam bentuk kajian berskala kecil dan memerlukan kajian berskala besar lagi.

Baca juga: Pengambilan kencur secara berkala, ini adalah kebaikan untuk badan

3. Mengatasi Cirit-birit

Manfaat kencur beras herba untuk merawat cirit-birit diterbitkan di International Jurnal Farmasi dan Sains Farmaseutikal . Dalam jurnal itu, terungkap bahawa kencur dapat membantu melegakan gejala cirit-birit berkat kandungan sitotoksik dan antibakteria yang banyak. Walau bagaimanapun, kajian ini hanya dilakukan pada haiwan, jadi penyelidikan lebih lanjut diperlukan pada manusia.

Sebagai tambahan kepada tiga faedah ini, kencur beras herba juga dipercayai dapat meningkatkan selera makan anak, mengatasi sakit, sakit perut, dan keluhan kesihatan lain. Tetapi sememangnya sekali lagi, penyelidikan mengenai manfaat kencur beras herba masih sangat minimum. Oleh itu, anda tidak boleh bergantung pada kencur beras herba sahaja untuk mengatasi penyakit anda. Rujuk doktor untuk mendapatkan diagnosis yang pasti.

Rujukan:
Tabloid Nova. Diakses pada tahun 2020. Perubatan herba untuk kanak-kanak? Baiklah, Kok.
Media Penyelidikan. Diakses pada tahun 2020. Menguji Kegiatan Gendong Beras Kencur (Oryza Sativa L.; Kaempferia Galanga L.) Perubatan Herba sebagai Antidiabetik pada Tikus Putih Lelaki Wistar yang disebabkan oleh Streptozotocin
Jurnal Antarabangsa Farmasi dan Sains Farmaseutikal. Diakses pada tahun 2020. Kepentingan Farmakologi Kaempferia galanga L (Zingiberaceae).
Jurnal Kajian Tumbuhan Ubat. Diakses pada tahun 2020. Kajian komprehensif Kaempferia galanga L (Zingiberaceae): Tumbuhan perubatan yang dicari tinggi di Tropical Asia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found