Perhatikan Tanda-Tanda Masalah dalam Pembiakan

Jakarta - Sama seperti bahagian tubuh yang lain, sistem pembiakan juga mempunyai peranan penting bagi tubuh, dua di antaranya adalah pembuangan bahan yang tidak lagi diperlukan oleh tubuh dan aktiviti seksual. Oleh itu, anda juga perlu memperhatikan keadaan kesihatan sistem pembiakan agar tugasnya dapat berjalan dengan optimum.

Sebabnya, masalah pembiakan sering berlaku tanpa menyedarinya. Juga, jika ia muncul, biasanya keadaannya lebih serius. Jadi, anda harus tahu apakah tanda-tanda sebenar masalah pembiakan yang dapat diperhatikan, sehingga anda dapat segera mendapatkan rawatan.

Tanda-tanda Masalah Reproduksi pada Wanita

Perbezaan paling asas antara sistem pembiakan lelaki dan wanita adalah kitaran haid. Nah, beberapa tanda masalah pembiakan pada wanita adalah:

  • Sakit semasa haid

Masalah ini sering berlaku pada wanita. Memang benar, kebanyakan wanita mengalami kesakitan semasa haid, kekejangan perut, sakit belakang, dan banyak lagi ketidakselesaan yang lain. Namun, berhati-hatilah jika rasa sakit anda tidak mereda, kerana ini dapat menunjukkan masalah perubatan, seperti endometriosis, stenosis serviks, atau radang pelvis.

Baca juga: Lelaki dan wanita, ini adalah petua untuk menjaga kebersihan alat kelamin

  • Sakit ketika membuang air kecil

Selain sakit haid, sebilangan wanita juga mengalami kesakitan ketika membuang air kecil. Keadaan ini boleh menjadi tanda jangkitan saluran kencing, vaginitis, sista ovari, dan juga jangkitan kelamin. Sekiranya anda mengalami ini, segera periksa keadaan anda ke hospital terdekat atau tanyakan terus kepada pakar. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan anda bertanya dengan doktor atau pergi ke hospital.

  • Sakit perut

Sakit perut boleh memberi isyarat banyak keadaan perubatan, seperti gangguan sistem pencernaan atau masalah dengan rahim pada wanita. Kesakitan di perut, terutamanya bahagian bawah perut, dapat menunjukkan masalah mulai dari kehamilan ektopik, fibroid atau fibroid, hingga senggugut atau sakit haid yang berlebihan.

Baca juga: Inilah sebab mengapa kawasan kemaluan mesti dibersihkan selepas membuang air kecil

Tanda-tanda Masalah Reproduksi pada Lelaki

Wanita lebih mudah mengalami gangguan pembiakan. Namun, itu tidak bermaksud bahawa lelaki tidak mempunyai risiko yang sama. Berikut adalah beberapa tanda masalah pembiakan yang sering berlaku pada lelaki:

  • Saiz testis yang diperbesar

Pembesaran testis pada lelaki boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai keadaan, seperti cecair yang terkumpul, pertumbuhan tisu yang tidak normal, atau pembengkakan. Kadang-kadang, pembesaran testis disertai dengan rasa sakit. Keadaan perubatan yang menunjukkan gejala pembesaran testis, seperti hidrokel, epididimitis, varikokel, hingga barah testis.

  • Sakit ketika membuang air kecil

Sama seperti wanita, lelaki juga boleh mengalami kesakitan ketika membuang air kecil. Petunjuk perubatan tidak jauh berbeza, seperti mengalami jangkitan saluran kencing atau tanda jangkitan kelamin. Namun, pada lelaki, rasa sakit ketika membuang air kecil juga dapat menjadi tanda prostatitis, yang merupakan peradangan pada kelenjar prostat, yang mengakibatkan tekanan pada uretra berlebihan.

Baca juga: 7 Tabiat Ini Dilakukan untuk Kesihatan Reproduksi Wanita

  • Sakit Belakang atau Sakit

Bukan hanya kerana peregangan otot, sakit belakang juga boleh menjadi tanda masalah pembiakan. Pada lelaki, keadaan ini menunjukkan petunjuk perubatan dalam bentuk prostat yang membesar yang berlaku kerana banyak perkara, seperti jangkitan bakteria, ketidakseimbangan hormon, atau keadaan perubatan tertentu, seperti kolesterol atau diabetes.

Itu adalah beberapa tanda masalah pembiakan pada lelaki atau wanita. Ingat, sentiasa menjaga badan anda, ya! Sekiranya anda merasa ada keluhan, jangan berlengah untuk segera mendapatkan rawatan.Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Boleh Membuat Urin Menyakitkan?
CDC. Diakses pada tahun 2020. Kebimbangan Kesihatan Reproduktif Umum untuk Wanita.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found