Bahaya, Pinworms Boleh Berjangkit

, Jakarta - Penularan cacing kremi akan membuat anda mengalami kesakitan, gatal-gatal, dan ruam di kawasan dubur. Walaupun akan membuat anda merasa tidak selesa, penyakit ini masih dapat diatasi dengan menggunakan ubat biasa. Kerana cacing kremi sangat mudah ditularkan, orang yang dekat dengan penderita juga mesti menjalani rawatan agar penularan dapat dihentikan.

Baca juga: Hati-hati, Inilah Cara Pinworms Dihantar

Cacing kremi, Penyakit Yang Mudah Berjangkit

Pinworm adalah penyakit yang sering terjadi pada kanak-kanak berumur 4-15 tahun. Pinworms adalah parasit yang hidup di usus besar dan rektum seseorang. Penyakit ini dapat menular dengan mudah apabila seseorang secara tidak sengaja memakan telur cacing kremi. Kemudian, telur yang tertelan akan menetas di dalam usus.

Apabila seseorang yang mengalami cacing kremi tidur pada waktu malam, cacing kremi betina akan meninggalkan usus dan pergi ke dubur dan bertelur di kulit di sekitar dubur. Telur ini kemudian akan merebak apabila anda lupa mencuci tangan selepas menggunakan tandas. Telur pinworm dapat bertahan hingga dua minggu di permukaan yang tercemar.

Tidak mahu menghidap cacing kremi, kenali gejalanya

Gejala biasa pada orang yang mengalami cacing kremi adalah gatal di kawasan sekitar dubur. Seseorang juga boleh mengalami cacing kremi tanpa disertai dengan gejala. Gatal di kawasan sekitar dubur biasanya bertambah teruk pada waktu malam. Selain gatal, gejala yang mungkin muncul adalah sakit perut, kerengsaan kulit di sekitar dubur, ruam pada punggung, dan gatal di kawasan kemaluan.

Baca juga: 6 Masalah Kesihatan Kerana Cacing Pinus

Elakkan Punca Cacing Pinus Sehingga Anda Tidak Terinfeksi

Penyebaran cacing kremi berlaku melalui hubungan langsung dengan seseorang atau objek yang telah tercemar. Setelah telur memasuki badan melalui mulut dan kemudian membiak di dalam usus. Kemudian, cacing kremi betina akan masuk ke usus dan meninggalkan telur di lipatan kulit dubur, inilah yang menyebabkan kegatalan dan kerengsaan.

Sekiranya gatal tergores, telur cacing akan bergerak ke jari dan akan merebak ketika menyentuh orang atau benda lain di sekitarnya. Telur cacing yang berjaya menetas di kawasan dubur, akan masuk semula ke dalam usus dan boleh menyebabkan jangkitan sekiranya tidak dirawat dengan segera. Selain orang dan benda yang tercemar, penyebaran dapat dilakukan melalui:

  • Seseorang yang tinggal di kawasan kumuh.

  • Kanak-kanak yang mempunyai kebiasaan menghisap jari.

  • Berkongsi barang isi rumah dengan orang lain.

  • Tidak rajin mencuci tangan.

  • Tidak menjaga badan dengan baik.

Berikut adalah langkah-langkah untuk mengelakkan cacing kremi

Sekiranya sudah tercemar dengan telur, telur boleh bertahan hingga dua minggu di dalam tubuh manusia. Dalam tempoh tersebut, anda boleh mengambil langkah-langkah untuk mencegah telur cacing merebak. Langkah yang boleh anda lakukan termasuk menjaga kebersihan badan, mengambil ubat cacing, mencuci pakaian yang tercemar dengan air panas, dan mencuci tangan dengan sabun setelah menggaru kawasan dubur sehingga penularan dapat dihentikan.

Baca juga: Kanak-kanak rentan terhadap cacing kremi

Untuk hasil yang maksimum, lakukan pemeriksaan sekiranya anda mendapati simptom untuk mencegah perkembangan penyakit menjadi lebih teruk. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Oleh itu, muat turun permohonannya dengan segera!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found