Orang yang Mengalami Gangguan Jantung Adalah Mudah Terhadap Edema Paru, Bagaimana Anda Boleh?

, Jakarta - Paru-paru adalah salah satu organ penting dalam badan. Gangguan organ ini juga sering menjadi masalah serius, yang sering mengancam nyawa. Salah satu gangguan pada paru-paru (yang mungkin tidak sepopular tuberkulosis) adalah edema paru. Penyakit ini dicirikan oleh gejala kesukaran bernafas, kerana pengumpulan cecair di paru-paru (alveoli).

Dalam keadaan normal, udara akan memasuki paru-paru ketika bernafas. Walau bagaimanapun, dalam keadaan edema paru, paru-paru benar-benar mengisi dengan cecair. Akibatnya, oksigen yang dihirup tidak dapat memasuki paru-paru dan aliran darah. Edema paru boleh berlaku secara tiba-tiba atau berkembang dalam jangka masa yang panjang (kronik).

Baca juga: Tidak semestinya asma, sesak nafas juga boleh menjadi gejala edema paru

Dalam kes edema paru kronik jangka panjang, penghidapnya akan merasa lebih cepat letih yang dicirikan oleh rasa sesak nafas lebih kerap daripada biasa. Sesak nafas akan lebih ketara apabila penghidap melakukan aktiviti fizikal atau berbaring. Gejala edema paru kronik juga boleh disertai dengan ciri-ciri bunyi nafas tersekat ketika menghembus nafas (mengi), bangun pada waktu malam semasa tidur, kenaikan berat badan yang cepat, bengkak di kedua kaki.

Edema pulmonari jenis kedua adalah edema paru akut yang cepat. Dalam keadaan ini, gejala sesak nafas menyerang secara tiba-tiba, menyebabkan penghidap merasa seolah-olah dia tercekik atau lemas. Mereka akan kelihatan cemas atau takut dengan mulut terengah-engah ketika mereka berjuang mendapatkan oksigen. Selain itu, penderita akan mengalami berdebar-debar atau peningkatan degupan jantung dengan cepat dan tidak teratur disertai dengan batuk kahak berbuih dan bercampur darah.

Baca juga: Adakah Edema Pulmonari Berjangkit?

Berkaitan dengan Gangguan Jantung

Edema paru boleh disebabkan oleh banyak perkara. Dalam beberapa kes, keadaan ini boleh dikaitkan dengan gangguan jantung. Macam mana boleh jadi? Anda lihat, jantung berfungsi mengepam darah ke seluruh badan dari bahagian rongga jantung yang disebut ventrikel kiri. Ventrikel kiri mendapat darah dari paru-paru, di mana oksigen diisi ke dalam darah dan kemudian diedarkan ke seluruh badan.

Darah dari paru-paru, sebelum sampai ke ventrikel kiri, akan melalui bahagian lain dari rongga jantung, iaitu atrium kiri. Edema paru yang disebabkan oleh masalah jantung berlaku apabila ventrikel kiri tidak dapat mengepam darah yang cukup ke dalamnya, sehingga tekanan di atrium kiri dan saluran darah di paru-paru meningkat. Peningkatan tekanan ini kemudian menyebabkan cecair ditolak melalui dinding saluran darah ke dalam alveoli.

Beberapa gangguan jantung yang boleh menyebabkan edema paru termasuk:

 • Penyakit jantung koronari.

 • Kardiomiopati.

 • Hipertensi.

 • Penyakit injap jantung.

Selain masalah yang berkaitan dengan jantung, edema paru juga boleh disebabkan oleh beberapa keadaan atau faktor lain, seperti:

 • Sindrom kecemasan respiratori akut .

 • Jangkitan virus.

 • Embolisme pulmonari.

 • Kecederaan pada paru-paru.

 • Tenggelam.

 • Terletak pada ketinggian (di atas 2.400 meter dari aras laut).

 • Kecederaan kepala, sawan, atau selepas pembedahan otak.

 • Menghirup asap sekiranya berlaku kebakaran. Pendedahan kepada ammonia dan klorin toksik, yang mungkin berlaku dalam kemalangan kereta api.

 • Ketagihan kokain.

Baca juga: 3 Komplikasi Akibat Edema Pulmonari

Itulah sedikit penjelasan mengenai edema paru dan perkara-perkara yang boleh menyebabkannya. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found