Ini adalah Petua Sukan Tali Pertempuran Sejati untuk Pemula

, Jakarta - Bosan dengan peralatan gim lama yang sama? Sekiranya anda mahukan peralatan senaman yang dapat membuat anda bergerak dengan lebih dinamik untuk pembakaran lemak yang lebih berkesan, maka anda boleh mencuba tali pertempuran yang hanya memerlukan dua tali.

Sekiranya pergerakan ini dilakukan dengan betul, peluh akan banyak keluar dari badan anda. Kerana, tali pertempuran akan menjadikan lengan, bahu, punggung, dada, dan tangan bergerak aktif.

Dipopulerkan oleh John Brookfield, pelopor pelatih kekuatan fizikal, dalam teknik sukan ini terdapat empat pergerakan yang boleh anda lakukan, iaitu mencambuk, membanting, menyeret , dan gendang . Dengan melakukan tali pertempuran , maka anda telah menambahkan jenis kardio yang betul pada rutin senaman anda. Jadi, badan anda akan sentiasa sihat dan kekuatan otot badan anda akan meningkat.

Kuat untuk Membakar Lemak

Masa yang anda perlukan untuk melakukan latihan ini hanyalah sekitar 15 hingga 20 minit. Oleh itu, sukan ini sangat sesuai untuk orang yang sibuk mengurus anak-anak atau bekerja.

Latihan ini dapat membakar lemak sekurang-kurangnya 300 hingga 500 kalori sehari dan dapat diulang 5 hingga 10 kali dalam setiap pergerakan. Lakukan secara teratur 3 atau 4 kali seminggu, maka lemak di badan anda akan perlahan-lahan hilang.

Baca juga: Ingin menurunkan berat badan dengan pantas? Cuba Langkau

Cadangan Semasa Mempraktikkan Tali Pertempuran

Sebelum melakukan beberapa langkah yang disarankan berikut, sebaiknya pilih tali yang betul terlebih dahulu. Anda boleh menggunakan tali seperti tali dengan panjang 9 hingga 12 meter dan lebar 4 sentimeter. Sekiranya anda ingin menambah berat badan, anda boleh menggunakan tali sepanjang 15 meter dengan lebar yang sama 4 sentimeter.

Tali khas tali pertempuran Anda boleh mendapatkannya sendiri, sama ada di kedai atau dijual dalam talian di talian . Sekiranya anda ingin melakukannya di rumah, pastikan simpulnya kuat sehingga tidak mudah terlepas ketika anda menggunakannya. Setelah terasa seperti tali yang anda gunakan sesuai, berikut adalah peraturan umum untuk melakukannya: tali pertempuran :

  1. Pergerakan dalam Banyak Arah

Jangan hanya melambaikan tali ke atas dan ke bawah, anda boleh mencuba gerakan yang berbeza untuk menggerakkan otot dan mendapatkan faedah yang berbeza. Anda boleh mencuba ke samping untuk memberi tekanan pada pinggul dan membina kestabilan badan sepenuhnya.

Gerakan bulat dapat meningkatkan pergerakan bahu dengan risiko kecederaan yang lebih sedikit. Selain itu, bergantian antara satu gerakan dengan gerakan yang lain juga sangat baik dilakukan, kerana ia akan menjadikan faedahnya lebih maksimal.

  1. Gunakan Tali untuk Pelbagai Sesi Latihan

Kebanyakan orang biasanya melakukan pergerakan ini sebagai sampingan atau pelengkap. Sebenarnya, walaupun dilakukan dengan bersungguh-sungguh, latihan ini akan memberikan faedah yang besar. Dengan melakukan pergerakan selama 10 hingga 20 minit, anda akan dilatih untuk fokus. Lebih baik lagi, pergerakan seperti ini dengan mudah menghilangkan lemak dan membina kekuatan badan.

  1. Tingkatkan Beban

Beban yang ada di tali pertempuran ini adalah jarak yang digunakan untuk menggerakkan tali. Sekiranya jarak dari pangkal tali ke genggaman tangan semakin jauh, semakin berat beban yang anda rasakan. Bagi anda yang merupakan pemula, anda boleh memulakan dengan jarak pendek dan kemudian meningkat dari masa ke masa atau sebaliknya.

Baca juga: Berpeluh banyak ketika bersenam adalah tanda bahawa ia sangat kuat?

Sekiranya anda memerlukan nasihat mengenai keadaan kesihatan, jangan ragu untuk segera menghubungi doktor anda. Sekarang lebih mudah kerana anda boleh menggunakan kaedah pilihan Sembang, Video / Panggilan suara dalam aplikasi untuk bercakap dengan pakar pilihan. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!