Hati-hati, Bahaya Hidrokel yang Membuat Testis Menyakitkan

Jakarta - Selain Mr. P, testis atau testis adalah bahagian organ pembiakan lelaki yang peranannya sangat penting. Testis berfungsi untuk menghasilkan sperma dan hormon testosteron. Testis sendiri tertutup dalam kantung kulit yang disebut skrotum. Oleh kerana peranannya sangat penting, adam mesti sentiasa menjaga kesihatan organ-organ yang berkaitan dengan sistem pembiakan yang satu ini.

Tetapi apa yang perlu difahami, seperti organ tubuh yang lain, testis juga dapat mengalami masalah. Contohnya, keadaan perubatan yang disebut hidrokel. Bahaya hidrokel ini dalam beberapa kes boleh membuat testis terasa sakit, skrotum membengkak, dan menyebabkan rasa tidak selesa.

Hidrokel adalah kumpulan cecair di sekitar testis. Pakar mengatakan, lelaki dewasa biasanya merasa tidak selesa kerana ukuran skrotum yang diperbesar. Selain itu, bengkak ini juga tidak sedap dipandang dan kadang-kadang menyakitkan.

Kenali Tanda-Tanda

Menurut pakar, masalah perubatan pada testis ini biasanya muncul semasa kelahiran. Kira-kira antara satu hingga dua peratus bayi baru lahir mengembangkan hidrokel. Keadaan ini dapat diatasi dengan sendirinya, sehingga usia maksimum 12 bulan. Walaupun pada lelaki dewasa, ini cerita yang berbeza, biasanya hidrokel menyerang lelaki berusia lebih dari 40 tahun.

Umumnya, hidrokel tidak menyebabkan gejala khas. Walau bagaimanapun, bahaya hidrokel dalam beberapa kes boleh menyebabkan rasa sakit apabila berlakunya perubahan warna pada skrotum. Nah, rasa sakit ini akan terasa apabila ukuran skrotum meningkat. Bengkak ini boleh berubah saiz dalam sehari. Walau bagaimanapun, pada bayi pembengkakan ini akan hilang dengan sendirinya.

Nah, bagi anda yang merasakan perkara-perkara di bawah ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

  • Rasa tertekan atas dasar Mr. P.

  • Bengkak atau kemerahan skrotum.

  • Hidrokel pada bayi yang tidak hilang selepas satu tahun.

  • Merasakan kesakitan yang tiba-tiba di skrotum, walaupun tidak ada pembengkakan.

Tetapi yang mesti diingat, hidrokel ini boleh berlaku pada satu atau kedua-dua belah pihak.

Tonton Sebabnya

Walaupun tidak termasuk dalam penyakit yang jarang berlaku, tetapi sehingga kini penyebab hidrokel tidak diketahui dengan pasti. Pakar mengatakan, jika hidrokel berlaku pada bayi baru lahir, itu mungkin bermaksud terdapat jurang antara perut dan skrotum. Nah, jurang ini sendiri dapat ditutup sebelum kelahiran atau tidak lama kemudian.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, hidrokel juga boleh disebabkan oleh kecederaan atau pembedahan ke kawasan skrotum atau pangkal paha. Selain itu, keradangan atau jangkitan epididimis atau testis juga boleh menjadi penyebabnya. Terdapat juga pendapat lain dari beberapa pakar. Katanya, dalam kes yang jarang berlaku hidrokel boleh berlaku bersama dengan barah di testis atau buah pinggang kiri.

Walau bagaimanapun, filariasis, atau elephantiasis, adalah penyebab hidrokel yang paling biasa pada orang dewasa di seluruh dunia. Elephantiasis itu sendiri adalah jangkitan parasit yang disebabkan oleh cacing Wuchereria bancrofti.

Kejadian Komplikasi

Nasib baik, bahaya hidrokel ini tidak akan mempengaruhi kesuburan lelaki. Dengan kata lain, adams yang ingin segera mempunyai bayi, tidak perlu terlalu risau. Tetapi yang mesti diketahui, hidrokel itu sendiri boleh menjadi masalah yang serius. Sebabnya ialah terdapat beberapa penyakit serius yang boleh dicirikan oleh kemunculan hidrokel. Sebagai contoh, hernia inguinal, yang merupakan keadaan di mana bahagian usus terperangkap di dinding perut dan boleh menyebabkan komplikasi maut. Bukan hanya itu, hidrokel juga boleh menjadi tanda awal jangkitan atau tumor.

Ada aduan perubatan pada organ pembiakan? Jangan berlengah mendapatkan bantuan perubatan. Kenapa anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Bahaya Selalunya Memakai Jeans untuk Kesihatan Pak P.
  • Berapakah Ukuran Biasa Mr. Q?
  • 5 Masalah Kesihatan Mr. P yang malu dibincangkan oleh lelaki

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found