3 pantang larang makanan untuk penghidap hipoglikemia

, Jakarta - Hipoglikemia terjadi ketika kadar glukosa darah di dalam badan menjadi lebih rendah dari biasanya. Apabila makanan dicerna di dalam badan, makanan itu dipecah menjadi banyak nutrien. Selepas itu, nutrien ini diserap ke dalam aliran darah untuk digunakan dalam melakukan pelbagai fungsi tubuh.

Salah satu nutrien ini adalah glukosa, gula yang menyediakan bahan bakar untuk tubuh. Proses yang mengatur jumlah gula dalam darah adalah kompleks dan berkaitan dengan adrenalin. Pelepasan adrenalin secara tiba-tiba adalah salah satu penyebab hipoglikemia, menyebabkan gejala, seperti kegelisahan, kelaparan, berpeluh, degupan jantung yang cepat, dan pengsan.

Hipoglikemia juga boleh berlaku dari penyakit tertentu, seperti penyakit hati dan jenis tumor tertentu. Keadaan ini menyebabkan sejenis hipoglikemia yang disebut hipoglikemia organik. Gangguan ini biasanya memerlukan rawatan atau pembedahan perubatan khas.

Pada sesetengah orang, tubuh bertindak balas secara berbeza terhadap pencernaan makanan. Beberapa makanan dicerna dan diserap dengan cepat, mengakibatkan pecahnya glukosa memasuki aliran darah. Pada kebanyakan orang badan menyesuaikan diri dengan lancar.

Baca juga: Pengenalan Hipoglikemia dan Cara Mengatasinya

Pada sesetengah orang, badan akan bertindak balas secara berbeza. Tubuh berlebihan dan mengatur prosesnya untuk mengurangkan glukosa darah. Hasilnya adalah tahap glukosa yang terlalu rendah. Kemudian badan melepaskan adrenalin, dan meningkatkan glukosa dalam aliran darah atau disebut hipoglikemia reaktif.

Agak sukar untuk mendiagnosis hipoglikemia yang berlaku. Walaupun begitu, secara amnya gejala akan muncul secara konsisten dari satu hingga tiga jam setelah makan, setelah itu kembali normal. Sekiranya tidak ada sebab perubatan yang diketahui, diagnosis hipoglikemia reaktif sukar ditentukan.

Cara terbaik untuk menguruskan hipoglikemia reaktif adalah dengan memasukkan glukosa ke dalam aliran darah pada kadar yang stabil dan sekata. Ini dapat dilakukan dengan mengubah tabiat makan.

Baca juga: Inilah Ujian Hipoglikemia yang Perlu Anda Ketahui

Makanan yang Harus Dielakkan dengan Hipoglikemia

Kerana banyak masalah yang timbul akibat terlalu banyak atau terlalu sedikit gula dalam diet anda, anda mungkin mula bingung tentang apa yang harus dimakan atau dielakkan. Caranya adalah bahawa hipoglikemia dan keadaan lain yang mempengaruhi glukosa darah hanya perlu keseimbangan hilang.

Berikut adalah beberapa makanan dan minuman yang harus anda hadkan atau hapuskan sepenuhnya dari penggunaan harian anda, iaitu:

1. Mengonsumsi Karbohidrat Terlalu Banyak

Walaupun idea yang baik adalah makan beberapa gula-gula atau makanan lain yang dipenuhi gula semasa episod hipoglikemik, makan karbohidrat sederhana sepanjang hari dapat membantu mengatur glukosa dalam badan. Dengan berbuat demikian, ia juga dapat membantu mencegah episod hipoglikemik. Sebabnya ialah badan anda dapat menukar dan menyerap karbohidrat sederhana menjadi glukosa dengan mudah, meningkatkan kadar gula dalam darah, dan mencetuskan peningkatan pelepasan insulin bahkan beberapa jam selepas makan.

2. Elakkan Alkohol

Elakkan minum alkohol jika anda mempunyai hipoglikemia. Alkohol mempunyai kesan yang sangat kuat pada hati, yang merupakan organ yang bertanggungjawab untuk melepaskan glukosa ke dalam badan. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan kadar gula dalam darah menurun dengan merangsang rembesan insulin. Beberapa jenis alkohol juga mengandungi karbohidrat dalam jumlah tinggi yang dapat meningkatkan gula darah.

3. Makanan Goreng

Anda juga harus mengelakkan makan makanan goreng yang terlalu banyak. Ini boleh mempengaruhi tubuh anda dalam pembebasan kadar gula di dalam badan.

Baca Juga : Kenali Hipoglikemia, Komplikasi Akut pada Penghidap Diabetes

Itulah beberapa makanan dan minuman yang harus dielakkan oleh penderita hipoglikemia. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found