Garis Panduan Normal Baru dari WHO di Tengah Wabak Corona

, Jakarta - Pandemi korona yang dirasakan oleh dunia selama beberapa bulan terakhir telah mengubah banyak perkara dalam setiap aspek kehidupan. Ketiadaan vaksin telah menjadi halangan bagi orang untuk menjalani kehidupan normal agar bebas dari penyebaran korona.

Perubahan tingkah laku atau apa yang disebut Normal Baru adalah sesuatu yang disyorkan oleh WHO untuk dilakukan. Mengadaptasi dan hidup berdampingan dengan korona bukanlah sesuatu yang mudah. Kita tidak dapat menjalaninya dengan menerapkan gaya hidup normal yang dulu, tetapi pasti ada Normal Baru.

Berpendidikan dan Berkomitmen

Menurut Dr. Mike Ryan Pengarah Eksekutif Program Kecemasan WHO yang akan dijalankan Normal Baru Ini sangat penting bagi masyarakat untuk dididik dan komited. Lebih-lebih lagi, ini berkaitan dengan perubahan tingkah laku sekarang dan masa depan.

Jadi, apakah panduan yang disarankan untuk menerapkan The New Normal?

  1. Memakai Topeng

Memakai topeng boleh menjadi kewajiban di masa depan dan ini diatur oleh negara / pemerintah. Sebaiknya peraturan ini ditegakkan berdasarkan motivasi dan bukannya menjatuhkan denda jika tidak dipatuhi.

Menurut hasil kajian yang dilakukan oleh Benjamin van Rooij dan Emmeke B. Kooistra dari University of Amsterdam, ini menunjukkan bahawa orang mematuhi garis panduan coronavirus lebih banyak kerana mereka dimotivasi bukan kerana ancaman.

Baca juga: Inilah yang dimaksudkan dengan ribut sitokin bagi penderita korona

  1. Batasan Interaksi Sosial di Tempat Awam

Batasan interaksi sosial di ruang awam juga harus diatur. Seperti di sekolah, tempat kerja, pusat membeli-belah, pasar raya, dan pengangkutan. Negara-negara maju kini memikirkan bagaimana melaksanakannya Normal Baru . Adakah ini akan membawa perubahan susunan bandar atau tidak.

  1. Hidup bersih

Menjaga kebersihan nampaknya merupakan kebiasaan yang mesti dilakukan sekiranya anda ingin bertahan. Ini termasuk mencuci tangan, memakai topeng seperti yang disebutkan di atas. Di masa depan, tidak mustahil manusia dituntut untuk hidup lebih teratur dan menjaga kebersihan. Bukan hanya untuk kesihatan, tetapi juga untuk kelangsungan hidup.

Baca juga: Inilah cara menangani Corona dengan dan tanpa gejala

Permohonan Normal Baru ini tidak dapat dilakukan dengan sewenang-wenangnya, sekurang-kurangnya menurut WHO, pemerintah mesti memenuhi beberapa syarat. Dengan permohonan Normal Baru , pasti negeri itu akan dicabut penutupan dan penyekatan atau PSBB, adakah negara sudah bersedia untuk itu? Pertama memenuhi syarat-syarat ini:

  1. Penularan penyakit terkawal.
  2. Sistem kesihatan dapat mengesan, menguji, mengasingkan dan merawat setiap kes dan menelusuri setiap kenalan.
  3. Risiko zon merah dapat diminimumkan di tempat-tempat yang rentan, seperti rumah jagaan.
  4. Sekolah, tempat kerja dan tempat awam lain telah menetapkan langkah pencegahan.
  5. Risiko mengimport kes baru dapat diatasi.
  6. Masyarakat dididik sepenuhnya, terlibat, dan diberi kuasa untuk tinggal Normal Baru.

Dilaporkan dari bbc.com , Sepanyol akan menerapkan yang baru pada bulan Juni 2020. Beberapa peraturan yang dikenakan adalah penerapan jarak sosial kepada entiti perniagaan seperti hotel. Kemudian buka sekolah secara berkala, dalam arti tidak semua sekolah dibuka secara serentak.

Kemudian, entiti perniagaan seperti restoran boleh mula membuka kedainya, tetapi had tamu tidak boleh lebih dari 30 peratus. Ini juga berlaku untuk tempat ibadah dan pawagam. Aplikasi jarak dua meter juga akan diterapkan ke kedai.

Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai kesan korona terhadap kesihatan, anda boleh meminta doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:

Perbualan. Diakses pada tahun 2020. Coronavirus setiap minggu: mengimbangi 'normal baru' sambil memastikan COVID-19 tetap dalam keadaan terkawal.
NPR.org. Diakses pada tahun 2020 . WHO Menetapkan 6 Syarat Untuk Menamatkan Penguncian Coronavirus.
bbc.com. Diperoleh pada tahun 2020. Coronavirus: Sepanyol merancang untuk kembali ke 'normal baru' pada akhir bulan Jun.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found