Penjelasan Manfaat Pemeriksaan Spirometri

, Jakarta - Pemeriksaan spirometri dilakukan secara objektif terhadap kapasitas atau fungsi paru-paru (ventilasi) pasien yang memiliki petunjuk medis. Dengan berbuat demikian, dapat diketahui apakah ada gangguan yang terjadi di paru-paru dan saluran pernafasan. Dalam pemeriksaan ini digunakan instrumen yang disebut spirometer.

Kelebihan pemeriksaan spirometri ini merangkumi:

  • Untuk menilai status fisiologi atau fungsi paru-paru (normal, terhad, terhalang, atau bercampur).

  • Untuk menentukan diagnosis penyakit seperti asma, penyakit paru obstruktif kronik (COPD), dan penyakit lain yang mempengaruhi pernafasan.

  • Dapat menilai faedah rawatan paru-paru yang dilakukan sama ada mencukupi atau tidak.

  • Untuk memantau perjalanan penyakit, sama ada ia bertambah baik atau sebaliknya.

  • Untuk menentukan prognosis, sehingga dapat meramalkan keadaan penyakit pada masa akan datang.

  • Untuk menentukan toleransi atau risiko pembedahan atau anestesia umum.

Baca juga: 6 Ujian Kesihatan Bayi Baru Lahir

Penggunaan spirometri secara rutin untuk memantau perkembangan penyakit adalah penting dalam rawatan COPD (penyakit paru obstruktif kronik). Setiap peringkat penyakit mempunyai masalah tersendiri. Dengan memahami tahap COPD yang anda alami, ini membolehkan doktor anda mencadangkan dan menetapkan rawatan terbaik untuk penyakit anda mengikut tahapnya.

Walaupun pementasan membantu menentukan rawatan standard, doktor anda biasanya akan mempertimbangkan hasil spirometri anda bersama dengan faktor lain. Maksudnya adalah merancang rawatan yang disesuaikan dengan anda. Faktor-faktor seperti komorbiditi yang boleh memberi kesan lebih lanjut pada keupayaan paru-paru, seperti penyakit jantung, akan dipertimbangkan oleh doktor. Begitu juga dengan keadaan fizikal anda sekiranya anda harus menjalani terapi pemulihan, seperti bersenam.

Baca juga: 10 Soalan mengenai Emfisema yang Perlu Anda Ketahui

Biasanya, doktor anda akan menjadualkan pemeriksaan berkala dan menggunakan keputusan spirometer untuk membuat penyesuaian terhadap ubat anda. Ini bukan hanya ubat, dalam beberapa kes rawatan juga merangkumi pembedahan dan perubahan gaya hidup. Program pemulihan kadang-kadang diperlukan untuk membantu memperbaiki gejala anda, memperlambat perkembangan penyakit, dan meningkatkan kualiti hidup.

Di samping itu, penggunaan spirometri juga membolehkan doktor menentukan sama ada rawatan yang diberikan sesuai dan berkesan mengikut tahap anda. Hasil pemeriksaan akan memberi maklumat kepada doktor sama ada keupayaan paru-paru anda stabil, meningkat, atau bahkan menurun, sehingga penyesuaian ubat dapat dilakukan.

Baca juga: Nafas tidak normal? Ketahui mengenai Pernafasan Paradixikal

Keadaan lain yang memerlukan spirometri termasuk:

  • Asma Sejenis penyakit kronik yang disebabkan oleh keradangan dan penyempitan saluran udara yang menyebabkan sesak nafas dan batuk. Gejala asma biasanya muncul apabila terdapat jangkitan, alergi, pendedahan kepada pencemaran, dan kecemasan.

  • Sistik Fibrosis. Ini adalah keadaan genetik di mana paru-paru dan sistem pencernaan tersumbat oleh lendir tebal dan melekit.

  • Fibrosis paru. Penyakit ini berlaku apabila tisu paru-paru rosak dan tisu parut terbentuk di tisu paru-paru. Tisu parut ini menjadikan paru-paru kaku, yang mengganggu pernafasan.

Sekiranya anda mengalami masalah paru-paru atau pernafasan, anda harus bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut , adakah mungkin melakukan ujian spirometri untuk mengetahui apakah ada gangguan pada fungsi pernafasan anda. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found