Hati-hati, Neuralgia Trigeminal Selalunya Menyerang 8 Kawasan Wajah Ini

, Jakarta - Sekiranya terdapat gangguan nyeri di beberapa kawasan wajah, anda tidak boleh membiarkannya hilang. Kerana mungkin anda mengalami neuralgia trigeminal, iaitu sakit kronik kerana gangguan pada saraf trigeminal atau saraf kelima dari 12 pasang saraf yang berasal dari otak. Saraf ini terletak di setiap sisi wajah dan membolehkan seseorang merasakan pelbagai sensasi pada wajah.

Sebilangan besar kesakitan pada neuralgia trigeminal berlaku pada satu sisi wajah, terutamanya bahagian bawah wajah. Rasa sakit terasa seperti sakit menusuk atau kejutan elektrik, yang berlangsung dari beberapa saat hingga kira-kira dua minit. Gangguan kesakitan ini dapat muncul secara berkala selama beberapa hari hingga beberapa bulan. Walau bagaimanapun, dalam kes yang serius, rasa sakit dapat terjadi beratus kali sehari.

Keadaan ini biasanya dialami oleh wanita berusia 50 tahun ke atas. Walaupun neuralgia trigeminal sangat sukar dan mengganggu kualiti hidup penderita, keadaan ini dapat dikendalikan dengan ubat, suntikan, atau pembedahan.

Neuralgia trigeminal dicirikan oleh rasa sakit. Secara amnya, rasa sakit akan muncul di kawasan muka berikut:

 1. Hidung.

 2. Pipi.

 3. Rahang.

 4. Gusi.

 5. Gigi.

 6. Bibir.

 7. Mata.

 8. Dahi.

Neuralgia trigeminal disebabkan oleh gangguan fungsi saraf trigeminal. Saraf trigeminal dimampatkan oleh saluran darah di sekitarnya dan dianggap sebagai penyebab keadaan ini. Tekanan ini menyebabkan disfungsi saraf trigeminal.

Gangguan ini dalam beberapa kes boleh disebabkan oleh kelainan pada otak akibat kecederaan, cedera, kesan dari prosedur pembedahan, strok, tumor yang menekan pada saraf trigeminal, atau trauma yang dialami oleh wajah. Neuralgia trigeminal juga dapat terjadi akibat gangguan yang menyebabkan kerosakan pada membran pelindung saraf yang disebut myelin, seperti pada penyakit ginjal sklerosis berbilang atau dengan proses penuaan.

Orang dengan neuralgia trigeminal sering merasa sakit pada satu sisi wajah. Keadaan ini juga dapat muncul di kedua sisi wajah, walaupun jarang terjadi. Kesakitan pada neuralgia trigeminal boleh:

 • Rasa seperti kejutan elektrik, ketegangan, atau kekejangan. Selepas kesakitan yang luar biasa, penderita masih dapat merasakan sakit ringan atau sensasi terbakar.

 • Pesakit dapat merasakan sakit di satu kawasan muka atau merebak ke seluruh wajah.

 • Kesakitan boleh berlaku secara spontan atau dipicu oleh pergerakan tertentu. Contohnya, seperti bercakap, tersenyum, mengunyah, menggosok gigi, mencuci muka, sentuhan lembut pada wajah, berpakaian atau bercukur, berciuman, udara sejuk, dan getaran pada wajah ketika berjalan atau ketika berada di dalam kenderaan.

 • Gangguan kesakitan ini boleh berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit, dan lama kelamaan ia akan menjadi lebih kerap dan lebih teruk

 • Orang dengan neuralgia trigeminal mungkin mengalami serangan berkala selama beberapa hari, minggu, atau bulan. Walau bagaimanapun, kesakitan mungkin hilang sementara dan tidak berulang selama beberapa bulan atau tahun.

Sekiranya terdapat neuralgia trigeminal yang teruk, penghidapnya akan merasakan serangan sakit ini beratus kali dalam satu hari dan tidak reda. Selain itu, yang perlu diketahui ialah terdapat banyak faktor yang meningkatkan risiko neuralgia trigeminal, iaitu:

 • Jantina, wanita lebih mudah terkena penyakit ini daripada lelaki.

 • Secara genetik, penyakit ini berpotensi diturunkan kepada ahli keluarga.

 • Umur, anda berisiko dijangkiti penyakit ini sekiranya berumur lebih dari 50 tahun.

 • Status kesihatan. Jika anda mempunyai sklerosis berbilang , anda berisiko mendapat neuralgia trigeminal.

Sekiranya anda mengalami gangguan neuralgia trigeminal, anda harus segera meminta doktor melalui permohonannya untuk mendapatkan rawatan yang betul dengan segera. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Baca juga:

 • 5 Petua Memilih Mencuci Muka Terbaik
 • Manfaat Terung untuk Kecantikan
 • Inilah Cara Mengatasi Jerawat Pasir di Muka

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found