Malas Merawat Kuku Kuku Menyebabkan Kuku Kaki Tertanam, Bagaimana Anda Boleh?

Jakarta - Selain jamur kuku, kuku kuku yang tumbuh ke dalam adalah keluhan pada kuku yang sering membuat banyak orang merasa gelisah. Kerana, selain mengganggu penampilan, cantengan juga sering menimbulkan rasa sakit dan tidak selesa.

Kuku kaki yang tumbuh adalah keadaan yang dicirikan oleh bengkak, kemerahan, dan sakit di sudut hujung jari. Penyebab kuku kaki yang tumbuh ke dalam adalah pertumbuhan sisi kuku yang menonjol ke dalam, sehingga mencederakan kulit.

Dalam kebanyakan kes, kuku kaki yang tumbuh ke dalam lebih kerap terjadi pada jari kaki, terutama bagi mereka yang mempunyai kuku yang melengkung atau tebal. Perlu diingat, kuku jari ke dalam ini boleh terjadi pada sebelah kaki atau kedua-duanya.

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Kuku Yang Tumbuh

Persoalannya, apakah benar malas merawat kuku kaki boleh menyebabkan kuku kaki tumbuh ke dalam? Jadi, apakah perkara-perkara yang boleh meningkatkan risiko kuku kaki masuk ke dalam?

Jangan malas merawat kuku anda

Kuku kaki yang tumbuh, yang dapat membuat kuku terasa sakit dan bengkak, pada dasarnya disebabkan oleh kemalasan atau kesilapan dalam merawat kuku anda. Nah, inilah sebab utama kuku kaki yang tumbuh ke dalam:

  • Kasut atau Stoking yang sempit. Bagi anda yang sering memakai kasut atau stoking yang ketat dan sempit, rasanya anda perlu berasa cemas. Kerana, dua perkara ini dapat menekan kuku kaki, sehingga dapat menembusi kulit.

  • Kaki Berpeluh. Keringat pada kulit jari kaki boleh menyebabkan kuku menjadi lembut dan rosak, sehingga terkelupas ke kulit.

  • Kecederaan Kaki. Menghentam, menendang sesuatu yang sukar, atau apa-apa yang boleh menyebabkan kecederaan pada kaki, juga boleh merosakkan kuku atau menyebabkan kuku melekat pada kulit.

  • Pemotongan Kuku Yang Salah. Sekiranya kuku kaki dipotong terlalu pendek atau menembusi ke tepi kuku, ini boleh menyebabkan kulit jari tumbuh tidak normal dan menembusi kulit.

  • Kekurangan Menjaga Kaki

  • Bentuk kuku. Secara amnya, bentuk kuku yang menyerupai kipas boleh menyebabkan kuku menembusi kulit dengan lebih mudah.

Baca juga: Mengapa ibu jari kaki anda boleh tumbuh semula?

Petua Mudah untuk Mencegah Kuku Kaki Tumbuh

  • Rendam Kaki Sebelum Memotong Kuku. Ini boleh menjadi salah satu cara untuk menjadikan kuku lebih lembut. Dengan cara itu, kita dapat memotongnya dengan mudah tanpa kesukaran, sehingga potongan kuku menjadi lebih kemas.

  • Menjaga Kuku Bersih. Bersihkan kuku dengan tekun, terutama di bawah kuku yang biasanya merupakan sarang kotoran. Sangat mudah, bersihkan kuku dengan memotongnya secara berkala dan membuang kotoran yang melekat di bawah kuku. Kemudian, basuh kuku dengan sabun di bawah air yang mengalir.

  • Elakkan Trauma di Kawasan Jari. Cuba jangan terlalu banyak memberi tekanan pada kawasan jari kaki terlalu lama. Contohnya, ketika berlari, bermain bola sepak, atau melakukan sukan yang memberi banyak tekanan pada jari kaki. Sekiranya ini berlaku, lebih baik menanggalkan kasut anda selama satu atau dua jam selepas itu. Tujuannya adalah agar kaki dapat bernafas dengan bebas.

  • Potong Kuku Dengan Betul. Potong kuku dengan betul. Contohnya, elakkan memotong kuku terlalu pendek dengan potongan yang tidak rata di sudut, seperti membentuk lengkungan.

Baca juga: Jangan biarkan kuku kaki tumbuh ke dalam jika anda tidak mahu pembedahan

Mempunyai masalah dengan kuku seperti kuku kaki yang tumbuh ke dalam? Anda boleh meminta nasihat doktor atau rawatan yang tepat melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found