Dari Gegaran hingga Berkedut, Ini adalah 5 Gejala Penyakit Saraf

Jakarta - Ingin tahu betapa pentingnya sistem saraf dalam badan? Sistem saraf memainkan peranan penting dalam pertumbuhan otak, proses belajar dan ingatan, pernafasan, degupan jantung, pergerakan badan, hingga pemikiran dan emosi.

Nah, adakah anda membayangkan apa yang berlaku apabila sistem saraf rosak? Sudah tentu, akan ada rangkaian masalah dalam badan. Berbicara mengenai saraf, sistem saraf manusia terdiri daripada dua sistem, sistem saraf pusat dan sistem saraf periferal. Sistem saraf pusat terdiri daripada otak dan saraf tunjang, sementara saraf periferal terdiri dari serat saraf.

Ingat, saraf bukanlah organ bebas penyakit. Banyak faktor yang menyebabkan penyakit atau kerosakan saraf. Persoalannya, apakah gejala penyakit neurologi?

Baca juga: 4 Gangguan Saraf yang Perlu Anda Ketahui

Dari Gegaran ke Twitch

Gejala yang dapat dirasakan penderita ketika mengalami sakit saraf bervariasi, kerana bergantung pada jenis saraf yang terkena atau rosak. Secara amnya, gejala penyakit neurologi, iaitu:

  1. Gegaran

Adakah anda biasa dengan gegaran? Penghidapnya mengalami gegaran pergerakan yang berlaku berulang kali secara tidak sengaja. Dalam kebanyakan kes, gegaran biasanya berlaku di tangan dan kepala.

Walau bagaimanapun, beberapa kes lain boleh berlaku di bahagian lain badan. Contohnya, kaki, perut, atau suara juga boleh bergetar. Sebab apa? Secara amnya, gegaran berlaku disebabkan oleh gangguan pada bahagian otak yang berperanan mengatur pergerakan otot.

2. Kehilangan Baki

Kehilangan keseimbangan juga boleh menjadi gejala penyakit neurologi lain. Adakah anda pernah merasa seperti anda jatuh atau tersandung secara tiba-tiba tanpa alasan yang jelas? Nah, keadaan ini boleh menandakan gangguan saraf periferal. Gangguan saraf ini boleh menyebabkan gangguan persepsi, gangguan cerebellar, dan gangguan saraf kranial VIII.

3. Berpeluh Terlalu Banyak

Sebagai tambahan kepada dua perkara di atas, gejala penyakit neurologi dapat dicirikan oleh berpeluh berlebihan. Contohnya, jika badan berkeringat berlebihan ketika cuaca sejuk atau sebaliknya, berkeringat terlalu sedikit ketika cuaca panas. Nah, keadaan ini boleh menjadi gejala penyakit saraf autonomi.

Baca juga: Penjelasan Gaya Hidup Sihat Dapat Mencegah Gangguan Saraf

4. Mati rasa atau kebas

Mati rasa, kesemutan, mati rasa, atau terbakar juga dapat menunjukkan gangguan neurologi. Aduan yang muncul seketika dan bertahan lama tidak menjadi masalah yang perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, adalah kisah yang berbeza jika aduan ini berulang kali dan untuk jangka masa yang panjang. Sebaiknya berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

5. Mengalami Disfagia

Pernah dengar mengenai disfagia? Dalam dunia perubatan, aduan ini dicirikan oleh kesukaran menelan. Nah, disfagia adalah penyakit neurologi. Apabila seseorang mengalami disfagia, proses mengedarkan makanan atau minuman dari mulut ke perut akan memakan masa lebih lama. Mereka juga memerlukan usaha ekstra untuk melalui proses ini.

Gejala penyakit saraf disfagia bukan hanya kesukaran menelan. Dalam beberapa kes, penghidap mengalami kesakitan ketika menelan, atau makanan tersekat di kerongkong atau dada.

Sakit Kaki Sehingga Kesukaran Bergerak

Kerosakan atau masalah dengan saraf deria boleh menyebabkan gejala kesakitan teruk secara berterusan. Selain itu, ada juga rasa panas atau kesemutan. Secara amnya, keluhan ini bermula dari punggung bawah dan merebak ke kaki. Banyak keadaan menyebabkan penyakit saraf deria, termasuk jatuh atau trauma pada saraf tunjang.

Gejala penyakit neurologi juga dapat dicirikan oleh kesukaran bergerak. Sekiranya kerosakan saraf berlaku pada saraf motorik, penghidapnya mungkin mengalami kesukaran untuk bergerak atau lumpuh. Selain itu, kelumpuhan juga boleh menjadi tanda masalah serius yang memerlukan rawatan segera ke hospital terdekat, misalnya strok.

Baca juga: Adakah Saraf Bekerja Dengan Baik? Ikuti ujian saraf sederhana ini

Gejala Penyakit Saraf Lain

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, terdapat banyak gejala penyakit neurologi yang lain. Penyakit neurologi boleh menyebabkan keluhan atau gejala pada penghidapnya.

Berikut ini adalah gejala penyakit neurologi lain menurut pakar dari Johns Hopkins Medicine dan National Institutes of Health - MedlinePlus, iaitu:

- atrofi otot;

- Bercakap begitu kabur;

- kekejangan otot;

- Sakit kepala yang muncul secara tiba-tiba dan degil;

- hilang ingatan;

- Kehilangan penglihatan atau penglihatan berganda;

- Kehilangan atau kelemahan otot;

- Sakit belakang yang memancar ke telapak kaki atau bahagian badan yang lain;

- Mengejang mata atau badan lain yang tidak hilang.

Mengalami gejala di atas, atau ada aduan lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:
NIH. MedlinePlus. Diakses pada Disember 2019. Penyakit Neurologi.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada Disember 2019. Gambaran Keseluruhan Gangguan Sistem Saraf

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found