Inilah kesannya jika badan terlalu banyak magnesium

Jakarta - Tubuh memerlukan pelbagai jenis mineral untuk menyokong fungsinya yang optimum, salah satunya adalah magnesium. Walaupun begitu, apa-apa yang berlebihan tidak akan baik untuk tubuh. Had harian untuk penggunaan magnesium tidak sama untuk semua orang, bergantung pada usia, jantina, dan keadaan fizikal mereka. Sekiranya pengambilan magnesium berlebihan, maka hipermagnesemia berlaku.

Biasanya, hipermagnesaemia sering berlaku pada orang yang mengalami kegagalan hati atau gagal ginjal peringkat akhir. Sebabnya ialah ginjal atau hati tidak dapat berfungsi dengan optimum untuk menjaga kadar magnesium dalam badan seimbang. Ginjal yang rosak tidak dapat menyingkirkan lebihan magnesium dari badan, mengakibatkan penumpukan mineral dalam darah.

Kesan Badan Mengalami Pengumpulan Magnesium

Sebagai tambahan kepada kegagalan hati dan kegagalan ginjal peringkat akhir, hipermagnesemia boleh berlaku kerana seseorang mengambil ubat magnesium dalam kadar yang berlebihan. Pengambilan alkohol yang berlebihan, kekurangan zat makanan, hipotiroidisme, dan terapi litium juga meningkatkan risiko peningkatan kadar magnesium dalam badan.

Baca juga: 5 Tanda-Tanda Awal Kegagalan Buah Pinggang yang Perlu Anda Ketahui

Biasanya, kadar magnesium yang diperlukan badan anda adalah antara 1.7 hingga 2.3 mg / dL. Tubuh mengalami kadar magnesium yang berlebihan apabila tahap dalam badan telah mencapai lebih dari 2.6 mg / dL. Sekiranya ini berlaku, kesan yang muncul pada tubuh adalah mual, muntah, tekanan darah rendah, sakit kepala, cirit-birit, gangguan sistem saraf, kelemahan otot, masalah pernafasan, degupan jantung yang tidak teratur, dan kelesuan.

Sebenarnya, dalam kes yang teruk, hipermagnesemia boleh mencetuskan pelbagai masalah jantung, kejutan, dan koma yang boleh menyebabkan kematian. Jadi, kerap melakukan pemeriksaan aka pemeriksaan kesihatan. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke makmal untuk pemeriksaan, anda boleh menggunakan perkhidmatan Pemeriksaan Makmal dalam aplikasi . Anda sudah boleh menggunakan aplikasi ini muat turun baik di Play Store dan App Store ya.

Baca juga: Gagal Ginjal Kronik Idap, Perlukan Transplantasi Ginjal?

Rawatan dan Pencegahan Hypermagnesemia

Sebelum memberi rawatan, doktor biasanya menghentikan sumber magnesium yang berlebihan. Selepas itu, anda akan diberi pengambilan kalsium melalui suntikan yang terus ke saluran darah untuk menghentikan pelbagai gejala yang anda rasakan, seperti degupan jantung yang tidak teratur, masalah pernafasan, hipotensi, dan tanda-tanda gangguan saraf.

Sebilangan besar magnesium di dalam badan dapat dirawat dengan mengambil ubat diuretik, jadi anda akan merasakan keinginan untuk membuang air kecil dalam frekuensi yang cukup cepat. Sekiranya ginjal telah rosak, sukar untuk membuang magnesium melalui air kencing, jadi dialisis dilakukan untuk menghentikan gejala dengan cepat.

Sekiranya anda menghadapi masalah buah pinggang, elakkan mengambil ubat yang kaya dengan magnesium. Walaupun begitu, anda masih perlu bertanya kepada doktor mengenai ubat alternatif atau mengambilnya dalam dos yang lebih rendah seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Baca juga: Jangan dipandang rendah, ini adalah penyebab kegagalan buah pinggang

Elakkan juga makanan yang tinggi magnesium. Had magnesium harian yang diperlukan untuk lelaki berkisar antara 400 hingga 420 mg, sementara bagi wanita adalah antara 310 hingga 320 mg. Wanita hamil memerlukan pengambilan yang lebih tinggi untuk memenuhi keperluan janin. Jangan keterlaluan, okey?

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Apa itu Hypermagnesemia?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Bolehkah Anda berlebihan dalam Magnesium?
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2019. Tandatangani dan Gejala Magnesium Terlalu Banyak.