Lebih Sihat, Berkenal Manfaat Acroyoga

Jakarta - Sukan adalah aktiviti fizikal yang mesti dilakukan secara berkala agar keadaan badan anda sentiasa sihat. Terutama jika latihan dilakukan dengan pasangan, pasti anda yang malas akan bersemangat untuk melakukannya.

Nah, bagi anda yang gemar bersukan dengan pasangan anda, anda boleh mencuba sukan yang mula popular, iaitu acroyoga dari India. Seperti namanya, sukan ini adalah gabungan gerakan akrobatik dan yoga, jadi pergerakan itu mengandungi dua elemen ini. Sukan ini dilakukan secara berpasangan dengan beberapa pergerakan yang, walaupun pada mulanya kelihatan sukar tetapi tetap menyeronokkan.

Dalam sukan ini terdapat 3 orang yang biasanya terlibat, mereka dipanggil pangkalan, risalah, dan penceramah. Orang yang berfungsi sebagai penyangga dipanggil pangkalan, biasanya dilakukan oleh lelaki. Sementara orang yang disandarkan dipanggil risalah, biasanya dilakukan oleh wanita. Satu orang lagi dipanggil penceramah, bertugas untuk menolong ketika asas dan risalah melakukan kesilapan dan menjaga pergerakan kedua-duanya dalam keadaan seimbang.

Baca juga: Dapatkan 5 Kelebihan Yoga Ini

Nah, bagi anda yang ingin mencuba acroyoga ini dengan pasangan anda, ada baiknya anda mendengar faedah acroyoga berikut:

  1. Mengamalkan Keberanian

Sukan ini nampaknya sukar dan menakutkan. Tetapi tanpa menyedarinya, sukan ini akan melatih anda untuk menjadi lebih berani. Dalam melakukan sukan ini, sebenarnya tidak perlu memaksa apa-apa. Sebagai contoh, perlu melakukan pergerakan yang lebih sukar apabila anda telah menguasai pergerakan asas. Kerana jika anda memaksanya, anda mungkin terluka.

  1. Latihan Kekuatan Otot

Pergerakan Acroyoga, seperti mengangkat kaki dan seumpamanya, memerlukan otot yang kuat. Dengan melakukan acroyoga secara berkala, otot badan anda akan dilatih untuk menjadi lebih kuat. Oleh itu, agar tidak cedera, anda juga harus terus memanaskan badan semasa anda ingin melakukan sukan ini.

  1. Mengetatkan Miss V

Bagi wanita, kelebihan acroyoga juga mampu menjadikan Miss V lebih ketat. Kerana, beberapa pergerakan dalam sukan ini melibatkan bahagian dalam paha, sehingga akan mempengaruhi organ vital. Lakukan secara teratur, sehingga anda dapat merasakan manfaatnya.

  1. Tingkatkan Fokus

Pergerakan Acroyoga sangat memerlukan tumpuan dan tumpuan yang tinggi yang mesti dijaga, agar pergerakan tersebut dapat dijalankan dengan jayanya. Dengan minda yang fokus ini, anda akan mengelakkan tekanan dan fikiran anda akan menjadi lebih tenang.

  1. Mengharmonikan Hubungan

Sukan ini hanya boleh dilakukan oleh dua orang, jadi jika dilakukan oleh pasangan, ia akan melibatkan pergerakan badan dan komunikasi antara mereka berdua. Dengan komunikasi yang baik, hubungan akan menjadi lebih harmoni. Di samping itu, jika sukan ini dilakukan oleh orang-orang yang hanya mengenali satu sama lain, mereka akan saling mengenali dengan cepat.

  1. Memperbaiki Struktur Tulang

Pergerakan Acroyoga, seperti berkayak di kaki, akan menjadikan tulang belakang yang buncit diluruskan lagi. Ini adalah alternatif bagi mereka yang ingin memperbaiki postur badan mereka. Walaupun dengan acroyoga, kesakitan yang biasanya anda rasakan di bahagian belakang perlahan-lahan akan berkurang.

Baca juga: Rheumatisme Terasa Mengganggu? Yoga Sahaja!

Itulah kelebihan acroyoga untuk badan anda. Sekiranya anda ingin mengetahui sukan lain dan petua mengenai gaya hidup sihat, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Tunggu apa lagi? Ayuh, cepat muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found