Kenali Gejala Kanser Pundi kencing

, Jakarta - Pertumbuhan sel yang tidak normal di dalam pundi kencing adalah penyebab barah pundi kencing. Sel-sel ini yang tumbuh secara tidak terkawal kemudian membentuk sel barah dan dapat terus tumbuh, hingga menyebar ke bahagian tubuh yang lain. Sel barah boleh menyerang tisu di sekitar pundi kencing, dan bahkan merebak ke organ lain yang lebih jauh, seperti tulang, hati, dan paru-paru.

Di dalam tubuh manusia, pundi kencing bertanggungjawab menyimpan air kencing sebelum dikeluarkan dari badan. Air kencing adalah cecair yang dihasilkan oleh buah pinggang dan dibawa ke pundi kencing melalui saluran penyambungan yang disebut ureter. Gangguan pundi kencing, termasuk barah, boleh mengganggu proses ini. Apakah gejala yang sering muncul sebagai tanda barah kencing?

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara jangkitan saluran kencing dan batu pundi kencing

Mengenal Kanser Pundi kencing dan Gejalanya

Secara umum, barah pundi kencing berlaku kerana perubahan struktur DNA atau mutasi pada sel-sel dalam pundi kencing. Keadaan ini kemudian menyebabkan sel-sel dalam pundi kencing tumbuh tidak normal dan kemudian membentuk sel barah. Walaupun begitu, masih belum diketahui apa yang menyebabkan perubahan berlaku pada sel-sel dalam pundi kencing.

Terdapat beberapa pendapat yang menunjukkan bahawa perubahan ini mungkin berlaku kerana terdedah kepada bahan kimia tertentu, seperti karsinogen dalam rokok. Orang yang aktif merokok dikatakan mempunyai risiko terkena kanser pundi kencing hingga 4 kali lebih tinggi. Selain rokok, terdapat beberapa jenis bahan kimia lain yang dianggap dapat meningkatkan risiko penyakit ini. Selain itu, terdapat beberapa faktor lain yang dikatakan dapat meningkatkan risiko barah pundi kencing.

Kanser pundi kencing dikatakan lebih cenderung menyerang lelaki daripada wanita yang mengalami menopaus awal, telah menjalani rawatan untuk barah usus besar, kemoterapi, mengalami jangkitan saluran kencing, batu pundi kencing kronik, menjalani pembedahan prostat, menderita diabetes jenis 2, dan mempunyai keluarga sejarah barah.

Baca juga: Kenali Faktor Risiko Kemunculan Pembekuan Darah di Air kencing

Penyakit ini sering dicirikan oleh gejala seperti kesukaran membuang air kecil, kencing disertai dengan darah, kencing kerap, dan sakit ketika membuang air besar. Kanser pundi kencing yang merebak ke bahagian lain badan sering mencetuskan gejala seperti sakit pelvis, penurunan selera makan dan penurunan berat badan, sakit tulang, dan pembengkakan kaki. Tetapi perlu diingat, tidak semua gangguan ketika membuang air kecil atau darah dalam air kencing mestilah barah. Lakukan pemeriksaan dengan segera ketika mengalami gejala untuk mengetahui apa yang menyebabkannya.

Kanser pundi kencing juga dibahagikan kepada beberapa peringkat bergantung kepada keparahan dan rawatan yang diperlukan. Kanser pundi kencing terbahagi kepada 5 peringkat, bermula dari tahap 0 hingga tahap 4. Berikut adalah penjelasan:

  • Tahap 0

Ini adalah tahap barah pundi kencing yang pertama dan paling ringan. Pada peringkat ini, barah tidak merebak melewati lapisan pundi kencing.

  • Tahap 1

Pada peringkat ini, barah telah mulai menyebar melalui lapisan pundi kencing. Walaupun begitu, barah masih belum sampai ke lapisan otot pundi kencing.

  • Tahap 2

Pada peringkat ini, barah sudah mulai merebak. Lapisan otot di pundi kencing adalah yang pertama diserang.

  • Tahap 3

Memasuki tahap 3, barah telah merebak ke tisu di sekitar pundi kencing. Rawatan yang lebih serius mungkin diperlukan.

Baca juga: 6 Jenis Kanser Paling Popular di Indonesia

  • Tahap 4

Ini adalah peringkat barah pundi kencing yang paling tinggi dan paling teruk. Pada peringkat 4, barah telah merebak ke organ selain pundi kencing.

Ketahui lebih lanjut mengenai barah pundi kencing dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo (Diakses pada tahun 2019). Penyakit & Keadaan Kanser Pundi kencing
Talian Kesihatan (Diakses pada 2019). Kanser Pundi kencing
WebMD (Diakses pada tahun 2019). Kanser Pundi kencing

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found