Bolehkah Orang dengan Diabetes Mellitus Makan Bubur Ayam?

"Diabetes mellitus membuat penderita harus mengendalikan jenis makanan dan minuman yang dimakan. Sebabnya, memilih pengambilan makanan yang salah boleh mencetuskan peningkatan kadar gula dalam darah dan gejala diabetes muncul. Jadi, bagaimana dengan bubur ayam? Perlukah makanan ini juga dielakkan? Dapatkan jawapannya di sini!

, Jakarta - Diabetes mellitus membuat penderita harus memperhatikan makanan dan minuman yang mereka konsumsi. Sebabnya, terdapat beberapa jenis makanan yang boleh mencetuskan peningkatan kadar gula dalam darah. Seperti diketahui, peningkatan kadar gula dalam darah adalah pencetus utama seseorang mengalami diabetes.

Bolehkah orang dengan diabetes mellitus makan bubur ayam? Perkara ini harus dikurangkan atau dielakkan. Bubur ayam mempunyai ramuan utama nasi atau nasi putih yang terkenal dengan kandungan gula. Selain itu, kaedah memproses bubur ayam menjadikan makanan ini, terutama kandungan gula dalam beras, lebih mudah dicerna oleh badan dan boleh mencetuskan peningkatan kadar gula dalam darah. Ini menjadikan bubur ayam mempunyai indeks glisemik yang tinggi.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Diabetis Tidak Boleh Makan Durian?

Jenis Bubur untuk Penghidap Diabetes Mellitus

Bubur ayam tidak digalakkan dan harus dielakkan oleh penderita diabetes mellitus. Tetapi jangan risau, ada jenis bubur lain yang sebenarnya cukup selamat dan baik untuk dimakan oleh penghidap penyakit ini. Salah satunya ialah bubur yang diperbuat daripada gandum atau roti gandum. Kedua-dua jenis makanan ini sebenarnya baik untuk kesihatan tubuh.

Bubur yang dibuat dengan oat atau oat cenderung mempunyai indeks glisemik rendah. Oleh itu, ia selamat untuk dimakan oleh penghidap diabetes mellitus. Selain itu, kandungan nutrien dalam dua jenis makanan ini juga dapat membantu mengekalkan organ yang sihat, terutama jantung. Bubur yang sihat ini juga mempunyai jumlah kalori yang rendah sehingga dapat mengelakkan risiko kegemukan.

Baca juga: Ini adalah Diet Sihat untuk Mencegah Ketoasidosis Diabetes

Makanan Baik Yang Lain untuk Dimakan

Seperti yang dikatakan sebelumnya, makanan dan minuman yang dimakan dapat menjadi faktor peningkatan kadar gula dalam darah. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa orang yang menghidap diabetes mellitus tidak makan secara sembarangan. Terdapat banyak jenis makanan yang cukup sihat dan baik untuk dimakan oleh penghidap penyakit ini. Makan makanan sihat sebenarnya boleh menjadi terapi untuk mengawal kadar gula dalam darah.

Orang yang menghidap diabetes disarankan untuk makan makanan yang kaya dengan nutrien, tetapi mempunyai jumlah lemak dan kalori yang rendah. Dengan begitu, kadar gula dalam darah akan lebih terkawal dan risiko gejala penyakit dapat dielakkan. Berikut adalah beberapa jenis makanan yang disyorkan untuk dimakan oleh penghidap diabetes:

  • Makanan yang dibuat daripada karbohidrat kompleks atau bijirin penuh. Orang yang menghidap penyakit ini boleh mencuba makan beras perang, oatmeal, roti gandum, ubi jalar panggang, dan bijirin dari biji-bijian.
  • Daging tanpa lemak dan ayam tanpa kulit.
  • Buah-buahan segar. Sekiranya anda ingin memakannya dengan jus, jangan tambah gula atau pemanis.
  • Sayur-sayuran, seperti bayam dan brokoli. Untuk kekal sihat, pastikan sayur-sayuran diproses dengan cara mendidih, mengukus, atau memanggang.
  • Telur dan produk tenusu rendah lemak, seperti yogurt.
  • Kacang.
  • Ikan, termasuk tuna, salmon, sardin, dan makarel.

Baca juga: Ini adalah kadar gula darah dalam badan yang perlu diperhatikan

Itulah jenis makanan yang harus dimakan oleh penghidap diabetes mellitus. Tujuannya, agar gula darah sentiasa terkawal dan risiko gejala penyakit dapat dielakkan. Namun, jika terdapat tanda-tanda atau gejala diabetes yang teruk, anda harus segera pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan. Untuk mempermudah, gunakan aplikasi untuk mencari senarai hospital berdekatan yang boleh dikunjungi. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Tempo.co. Diakses pada tahun 2021. Mengapa orang yang menghidap diabetes mellitus tidak disarankan untuk makan bubur?
Diabetes Ireland. Diakses pada tahun 2021. PORRIDGE TRADISIONAL.
Diabetes UK. Diakses pada tahun 2021. diet dan makanan rendah karbohidrat.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Makanan Terbaik dan Terburuk untuk Diabetes.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found