Bolehkah orang yang menghidap gout makan santan?

, Jakarta - Adakah anda penghidap gout? Sudah tentu, anda sudah biasa menjalani pantang asam urat, yang merupakan makanan yang tinggi kandungan purin. Purin adalah bahan yang terdapat secara semula jadi di dalam badan, tetapi juga terdapat dalam makanan tertentu.

Selain mengehadkan makanan yang tinggi purin, orang dengan gout juga harus membatasi makanan yang tinggi lemak. Makanan berlemak dapat menghalang proses penyingkiran asid urik dari buah pinggang. Beberapa makanan berlemak yang harus dielakkan termasuk produk tenusu yang tinggi lemak, daging berlemak, minyak kelapa, dan santan.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara rematik dan gout, penyakit yang menyebabkan sakit sendi

Sebab-sebab mengapa santan harus dielakkan bagi penghidap gout

Makanan santan dapat meningkatkan kadar asid urik darah kerana lemak tepu yang terdapat di dalamnya. Perlu diingat, gout adalah salah satu radang sendi yang paling biasa. Penyakit ini disebabkan oleh keradangan pada sendi kerana tahap tinggi asam urat dalam badan (hiperurisemia).

Gout boleh menyebabkan sendi merasa sakit, bengkak, dan kemerahan secara tiba-tiba. Keadaan ini boleh mempengaruhi satu atau lebih sendi pada satu masa. Sekiranya tidak diperiksa, keadaan ini boleh menyebabkan gout kronik pada penghidapnya. Lama kelamaan, malah penyakit ini boleh merosakkan sendi secara keseluruhan.

Kembali kepada masalah sekatan makanan bagi penghidap gout. Ramai orang yang mengalami gout mengalami kambuh ketika memakan santan. Itulah sebabnya makanan santan harus dielakkan oleh orang yang mengalami gout. Perhatikan juga bahawa asid urik masih dalam tahap normal. Caranya adalah dengan memperhatikan pengambilan makanan dan makanan sebaik mungkin. Selain itu, lakukan senaman secara berkala untuk meningkatkan keanjalan sendi.

Kadang-kadang orang dengan gout tidak tahu bahawa makanan harus dielakkan kerana pantang larang, tetapi mereka masih "keras kepala" dan masih memakannya. Selain makanan santan, makanan berikut juga termasuk makanan yang tidak boleh dimakan oleh orang yang mempunyai asid urik:

Baca juga: Mencegah Kekambuhan Asid Urik, Makan 4 Makanan Ini

  • Minuman Manis

Minuman manis tidak mengandungi purin. Walau bagaimanapun, minuman tinggi fruktosa (gula dari sirap jagung) adalah masalahnya. Tubuh boleh memecah fruktosa dan menghasilkan purin. Menurut kajian, minuman bersoda yang terbuat dari fruktosa berisiko tinggi mencetuskan gout.

Orang yang menghidap gout yang masih suka mengambil soda atau minuman bergula lain harus berhati-hati. Oleh itu, risiko gout boleh meningkat sekitar 85 peratus pada mereka yang menggunakan minuman ringan lebih dari dua hidangan sehari.

  • daging merah

Mana-mana jenis daging merah mempunyai kandungan purin yang tinggi. Orang yang menghidap gout disarankan untuk makan daging merah dalam jumlah yang berlebihan.

  • Makanan berlemak

Makanan pantang larut asam urat lain adalah makanan berlemak. Makanan berlemak boleh mencetuskan kenaikan berat badan. Nah, apabila berat badan meningkat atau kegemukan, maka tubuh akan menghasilkan lebih banyak insulin. Peningkatan tahap insulin ini mengganggu kerja buah pinggang untuk menghilangkan asid urik. Pada akhirnya, asid urik akan berkumpul dan menetap di dalam badan.

  • Makanan Laut

Makanan laut, seperti udang, ketam, kerang, tiram, dan cumi-cumi harus dielakkan oleh penderita gout. Sebabnya, makanan jenis ini mengandungi purin yang tinggi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis makanan laut yang masih boleh dimakan. Contohnya, ikan yang rendah purin seperti salmon.

Baca juga: Sakit Seperti Jarum Adalah Tanda Arthritis Gouty

  • Bangsawan

Jerawat seperti hati pada haiwan mempunyai kandungan purin yang tinggi. Bukan sahaja hati, visera, seperti usus, hati, limpa, paru-paru, otak, jantung, ginjal juga harus dielakkan oleh penderita gout.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai sekatan diet yang harus dielakkan oleh penghidap gout. Sekiranya anda mengalami kambuh selepas makan diet terhad, berbincanglah dengan doktor melalui aplikasinya untuk pengendalian. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Minuman ringan, penggunaan fruktosa, dan risiko gout pada lelaki: kajian kohort prospektif.
Web Md. Diakses pada tahun 2020. Diet Gout: Makanan yang Perlu Dimakan dan Yang Perlu Dielakkan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found