Gumam jantung terdengar semasa pemeriksaan kehamilan, perhatikan gejala PDA

, Jakarta - Memang, tidak ada beberapa penyakit kongenital yang dapat dialami oleh Si Kecil setelah meninggalkan rahim ibu. Salah seorang daripada mereka Ductus arteriosus paten (PDA), yang merupakan kecacatan jantung kongenital yang biasanya dialami oleh bayi dengan kelahiran pramatang. Keadaan ini berlaku ketika ductus arteriosus tetap terbuka selepas bayi dilahirkan.

Ductus arteriosus Ini adalah darah yang menghubungkan aorta dan arteri pulmonari. Saluran ini akan ditutup secara automatik dalam 2-3 hari selepas hidup. Ibu harus menyedari penyakit ini, kerana PDA boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan pada anak jika tidak dirawat. Contohnya, mencetuskan hipertensi paru, aritmia, dan kegagalan jantung.

Doktor biasanya akan menentukan diagnosis PDA dari pemeriksaan fizikal bunyi jantung. Dalam kebanyakan kes, orang yang menghidap PDA akan mempunyai bunyi jantung yang tidak normal, iaitu gumaman. Jadi, apakah gejala PDA pada bayi?

Baca juga: Adakah Bayi Pramatang Sangat Mudah Terhadap PDA?

Bukan Hanya Suara Jantung Tidak normal

Gejala PDA pada bayi berbeza-beza bergantung pada ukuran kecacatan dan sama ada bayi dilahirkan secara penuh atau pramatang. PDA kecil biasanya tidak menyebabkan tanda-tanda atau gejala, dan bahkan tidak dapat dikesan untuk beberapa waktu hingga dewasa. Gejala PDA pada bayi besar dapat menunjukkan tanda-tanda kegagalan jantung sejurus selepas kelahiran.

Doktor mungkin pertama kali mengesyaki kelainan jantung semasa pemeriksaan rutin setelah mendengar gumaman jantung bayi melalui stetoskop.

Gejala PDA pada bayi besar yang ditemui semasa bayi atau kanak-kanak boleh merangkumi:

 • Keupayaan memberi makan yang lemah dan menyebabkan pertumbuhan yang buruk.

 • Susah bernafas.

 • Gangguan pertumbuhan.

 • Jantung berdegup kencang.

 • Berpeluh ketika menangis atau makan.

 • Nafas cepat atau sesak nafas yang berterusan.

 • Letih dengan mudah.

Baca juga: Kelahiran normal, Ibu mewarisi bakteria untuk si kecil

Ketahui Punca dan Faktor Risiko

Punca PDA tidak diketahui. Faktor genetik boleh memainkan peranan, kesan pada satu atau lebih gen boleh menyebabkan kegagalan ductus arteriosus ditutup secara normal selepas kelahiran.

Faktor risiko untuk mengembangkan PDA adalah:

 • Dilahirkan sebelum waktunya. PDA berlaku lebih kerap pada bayi yang dilahirkan terlalu awal daripada pada bayi yang dilahirkan secara bersalin.

 • Sejarah keluarga dan keadaan genetik yang lain. Sejarah keluarga yang mengalami kecacatan jantung dan keadaan genetik lain, seperti Down's Syndrome, meningkatkan risiko menghidap PDA.

 • Jangkitan rubella semasa kehamilan. Sekiranya anda dijangkiti campak Jerman (Rubella) semasa kehamilan, risiko kecacatan jantung bayi anda meningkat. Virus rubella dapat menyeberang plasenta dan merebak ke sistem peredaran darah bayi, merosakkan saluran darah dan organ, termasuk jantung.

 • Dilahirkan di tempat tinggi. Bayi yang dilahirkan di atas 10.000 kaki (3.048 meter) mempunyai risiko PDA lebih besar daripada bayi yang dilahirkan pada ketinggian yang lebih rendah.

 • Bayi perempuan. PDA dua kali lebih biasa pada kanak-kanak perempuan.

Baca juga: Kenali Kehamilan Geriatrik, Kehamilan di Usia Tua penuh dengan Risiko

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit di atas? Atau anak kecil anda mempunyai aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found