Wanita Perlu Tahu, Ini 4 Gejala Kanser Pundi kencing

Jakarta - Dari sekian banyak jenis barah yang ada, barah pundi kencing adalah salah satu yang tidak diketahui secara meluas. Ini kerana kekerapan kejadiannya masih jarang terjadi jika dibandingkan dengan jenis barah lain, seperti barah payudara, barah kulit, atau barah paru-paru. Kanser pundi kencing lebih kerap berlaku pada orang tua, tetapi ada kemungkinan penyakit ini menyerang orang dewasa dan juga remaja.

Pundi kencing itu sendiri adalah organ yang bertanggungjawab mengumpulkan air kencing dari buah pinggang melalui ureter sebelum dikeluarkan sepenuhnya dari badan. Kemunculan masalah kesihatan ini memang boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti kelainan struktur DNA pada organ ini, merokok, dan menahan air kencing terlalu lama.

Bukan hanya pada lelaki, barah pundi kencing juga menyerang wanita, terutama mereka yang pernah mengalami menopaus pada usia di bawah 40 tahun. Gejala barah pundi kencing yang perlu diperhatikan adalah seperti berikut:

Penampilan Darah dalam Air kencing

Sekiranya anda menemui bintik-bintik darah semasa membuang air kecil, anda perlu waspada, kerana kehadiran darah di dalam air kencing diduga merupakan gejala barah pundi kencing yang paling biasa. Keadaan ini sering diabaikan oleh wanita, terutamanya kerana tidak ada rasa sakit atau kesakitan.

Arjun Balar, ahli onkologi di NYU Langone Medical Center, mengatakan bahawa darah yang muncul di dalam air kencing sering dianggap sebagai permulaan haid atau menopaus pada wanita. Sebenarnya, ini boleh menjadi gejala awal barah pundi kencing. Inilah sebabnya mengapa anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalaminya.

Baca juga: Tanda-tanda Kanser Payudara pada Lelaki

Selalunya Dianggap Jangkitan Saluran Kencing

Gejala yang tidak menentu menjadikan barah pundi kencing sering dianggap sebagai gangguan kesihatan jangkitan saluran kencing. Memang, jika dilihat sekilas, kedua penyakit ini mempunyai simptom yang hampir sama, seperti yang dikatakan oleh ahli onkologi Pusat Kanser Kesihatan UF, Susan Constantino.

Beberapa simptom termasuk kerap membuang air kecil, peningkatan jumlah air kencing, sakit ketika membuang air kecil, dan kencing yang tidak berterusan. Jangan memandang rendah, jika anda mengalami gejala ini, segera berjumpa doktor.

Kemunculan kesakitan di seluruh badan

Sama seperti jenis barah yang lain, barah pundi kencing juga akan menyebabkan gejala berupa sakit di seluruh badan, terutamanya jika gangguan kesihatan ini telah memasuki tahap akut. Kesakitan akan bermula dari pelvis diikuti dengan bengkak di kaki. Sekiranya penyakit ini telah merebak, maka sakit akan merebak ke semua sendi dan tulang di dalam badan.

Walaupun begitu, perlu dilakukan pemeriksaan lebih lanjut terhadap semua gejala barah pundi kencing yang muncul, kerana terdapat tiga jenis barah pundi kencing berdasarkan lokasi pertumbuhan sel barah yang akan menentukan pemberian ubat kepada penderita.

Selera Berkurang

Apabila badan sakit, gejala yang paling biasa adalah berkurang atau hilang selera makan. Seperti barah pundi kencing, yang akan membuatkan anda kehilangan selera makan akibat kesakitan yang anda rasakan di seluruh badan anda. Kehilangan selera makan ini akan memberi kesan kepada penurunan berat badan yang ketara sekiranya sel barah telah merebak ke seluruh badan.

Baca juga: 6 Punca Kanser Prostat

Demikianlah empat gejala barah pundi kencing yang perlu diperhatikan, terutamanya oleh wanita. Sentiasa tanya doktor anda jika anda menemui atau merasakan gejala yang tidak biasa di dalam badan anda. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh muat turun permohonan dan pilih Tanya perkhidmatan Doktor. Doktor pakar akan membantu anda memberikan penyelesaian untuk masalah yang anda alami. Lain daripada itu, juga mempunyai perkhidmatan Penghantaran Farmasi dan Pemeriksaan Makmal yang boleh anda gunakan di mana sahaja dan bila-bila masa.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found